Αύξηση μεριδίου αγοράς εν μέσω κρίσης για τον «Μασούτη»

Αύξηση τζίρου 22% παρουσίασε την πενταετία της κρίσης η αλυσίδα σουπερμάρκετ «Μασούτης» την ώρα που ο κλάδος του λιανεμπόριου παρουσίασε συνολικά συρρίκνωση κατά 18%. Η βορειοελλαδική εταιρεία ετοιμάζεται για ανάπτυξη νέων καταστημάτων στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, ενώ διερευνά και το ενδεχόμενο εξαγοράς αλυσίδας σουπερμάκετ στην Αττική.

Ξεκίνησε το 1976 από ένα μικρό μπακάλικο στην οδό Αντιγονιδών και σήμερα απασχολεί 6.200 άτομα (το 50% πλήρους απασχόλησης), διαθέτει δίκτυο 260 καταστημάτων, ενώ οι πωλήσεις για το 2015 θα φτάσουν τα 750 εκατομμύρια ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ήταν 23,4 εκατ. ευρώ, φέτος αναμένεται να φτάσουν στα 25 εκατ. ευρω και για το 2016 ο στόχος είναι τα 30 εκατ. ευρω. Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία καταφέρνει να μειώνει το δανεισμό της (από 100 εκατ. ευρώ σε 70 εκατ. ευρώ φέτος), να επενδύει περί τα 20 εκατ. ευρώ το χρόνο, και να αναπτύσσεται με αύξηση τζίρου 1% ετησίως, ενώ για το 2016, οπότε και κλείνει σαράντα χρόνια ζωής,  βάζει τον πήχυ στο 5%. Σήμερα, το μερίδιο της «Μασούτης», πανελλαδικά βρίσκεται στο 10,7%, ενώ στη βόρεια Ελλάδα είναι η πρώτη, με μερίδιο 33,5%.

Η “Μασούτης» δίνει μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι πρόκειται για μια αμιγώς ελληνική εταιρεία, με Έλληνες ως επί τω πλείστον εργαζόμενους και με το 97% των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας να παράγονται στην χώρα μας. Ξεκίνησε με τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας το 1998 και σήμερα διαθέτει 1600 κωδικούς σε τέσσερις σειρές. Οι πωλήσεις προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας που αντιπροσώπευαν το 2% των πωλήσεων τα χρόνια προ κρίσης σήμερα αντιπροσωπεύουν το 10% των πωλήσεων ή περί τα 70 εκατ. ευρώ σε αξία.

Από το 2012 μέχρι σήμερα επιλέγεται ως μια από τις εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα και (από το 2013) στην Ευρώπη. Το 2011 προχώρησε σε επένδυση 50 εκατ. ευρώ για να δημιουργήσει ένα υπερσύγχρονο εφοδιαστικό κεντρο

ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γιάννης Μασούτης και διευθυντικά στελέχη της εταιρείας πληροφόρησαν για τις εξελίξεις στην εταιρεία, η οποία βλέπει την αγορά της Αθήνας, όπου όμως θα κάνει την επόμενη σημαντική κίνηση όταν θα καταλήξει στην εξαγορά μίας μεσαίας αλυσίδας, που θα απαιτήσει επένδυση της τάξης των 50 έως και 100 εκατ ευρώ.

ΠΕΡΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ

«Όλοι μιλάμε με όλους», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιάννης Μασούτης, αναφερόμενος στις διαδικασίες συγχωνεύσεων και εξαγορών που είναι σε εξέλιξη αυτό το διάστημα στο λιανεμπόριο, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν είναι υπό συζήτηση η πώληση μερίδιου της εταιρείας. Αντιθέτως η “Μασούτης” συζητά με μεσαίες αλυσίδες σουπερμάρκετ στην Αττική, με τζίρο της τάξης των 50 εκατ. ευρω ετησίως) για πιθανή εξαγορά κάποιας από αυτές. Το λιανεμπόριο, όπως γενικότερα το επιχειρείν, θέλει πολιτική και οικονομική σταθερότητα, υπογράμμισε ενώ προέβλεψε ότι οι ισχυροί του κλάδου, οι υγιείς επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της «Μασούτης», μοιραία θα προχωρήσουν σε εξαγορές για τη διεύρυνση των μεριδίων τους.

ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Αυτές τις ήμερες η «Μασούτης» εγκαινιάζει τρία ακόμη καταστήματα, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, στη Λάρισα και στη Λαμία, ενώ το 2016 θα αναπτύξει άλλα οκτώ, 2 στη Θάσο, 2 στο Αγρίνιο, στο Βόλο, τη Λάρισα, την Αλεξανδρούπολη και στην περιοχή του Βαρδάρη στη Θεσσαλονίκη. Επίσης πρόκειται να ανακαινιστούν άλλα 16 καταστήματα του δίκτυου, μεταξύ αυτών και τα Grand Μασούτης στην Καλαμαριά και στην Αλεξανδρούπολη.

Σ.ΧΡ.

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» 10/12/2015

Σχολιάστε