20εκ.ευρώ από την Ελ.Χρυσός για να ισοφαριστεί η ζημιά του δημοσίου 

 

Απέρριψε τις προσφυγές της Ελλάδας και της εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός” το ευρωπαϊκό δικαστήριο, κρίνοντας οριστικά ότι το τίμημα της πώλησης των μεταλλείων συνιστούσε παράνομη κρατική ενίσχυση. 

Σημειωτέον ότι το σχετικό πρόστιμο που είχε επιβάλλει η ευρωπαική επιτροπή ανταγωνισμού το 2012 (15,3 εκατ. ευρώ, που μαζί με τους  τόκους έφτασε τα 21,5 εκατ. ευρω) ως αντιστάθμισμα της ζημιάς που υπέστη το ελληνικό δημόσιο έχει ήδη καταβληθεί από το 2014, σύμφωνα με την εταιρεία. Η υπόθεση πάει πίσω στoν Δεκέμβριο του 2003 όταν το ελληνικό δημόσιο υπέγραψε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την TVX Hellas για την εξαγορά των Μεταλλείων Κασσάνδρας έναντι 11 εκατ. ευρώ. Την ίδια ημέρα, το ελληνικό Δημόσιο προέβη στην πώληση των εν λόγω μεταλλείων στην Ελληνικός Χρυσός έναντι 11 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι τα μεταλλεία είχαν περάσει στην TVX από το ελληνικό Δημόσιο το 1995 έναντι της τιμής των 11 δισ. δραχμών (περί τα 39,8 εκατ. ευρώ). Κατόπιν διεξοδικής έρευνας, η Κομισιόν κατέληξε ότι η πώληση πραγματοποιήθηκε χωρίς ανοικτό διαγωνισμό ή εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των μεταλλείων, ότι έγινε σε τιμή κατώτερη της πραγματικής αγοραίας αξίας τους (που ήταν στα 25 εκατ. ευρώ, βάσει έκθεσης που επικαλείται η Επιτροπή) και ότι η εταιρεία δεν επιβαρύνθηκε ούτε με φόρους επί των συναλλαγών. Κατά της απόφασης της επιτροπής ανταγωνισμού είχαν προσφύγει και η Ελληνικός Χρυσός αλλά και το δημόσιο.

Όπως έγινε γνωστό χθες, το Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή. Στην απόφαση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι:

-η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου για τη μεταβίβαση της κυριότητας των μεταλλείων  συνιστά κρατική ενίσχυση καθώς συνεπάγεται τόσο πλεονέκτημα για την Ελληνικός Χρυσός όσο και απώλεια πόρων για τον κρατικό προϋπολογισμό,

-η κρατική ενίσχυση παρείχε πλεονέκτημα στην Ελληνικός Χρυσός έναντι των ανταγωνιστών της, και αυτό συνεπαγόταν κίνδυνο στρέβλωσης του ανταγωνισμού και επηρεασμού του μεταξύ κρατών μελών εμπορίου,

-η Ελλάδα, με την παρέμβασή της στην επίμαχη αγοραπωλησία, δεν περιόρισε τις απώλειες που θα είχαν προκύψει από την πλήρη παύση της λειτουργίας των μεταλλείων Κασσάνδρας,

-η Επιτροπή ορθώς στηρίχθηκε στην έκθεση των εμπειρογνωμόνων για την αποτίμηση των μεταλλείων Κασσάνδρας.

Δεν τίθεται σήμερα ζήτημα ανάκτησης του ποσού που θεωρήθηκε από την Κομισιόν “παράνομή κρατική ενίσχυση”, καθώς έχει ήδη ολοσχερώς καταβληθεί από το καλοκαίρι του 2014, διευκρινίζει σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της “Ελληνικός Χρυσός” Μιχάλης Θεοδωρόπουλος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από ανώνυμη καταγγελία περί το 2006, έκρινε ότι υπήρξε «παράνομη κρατική ενίσχυση» κατά την μεταβίβαση των Μεταλλείων Κασσάνδρας το 2003 από το Ελληνικό Δημόσιο στην Ελληνικός Χρυσός, ποσού 15,3 εκατ. Ευρώ. Το ποσό που τελικά πληρώθηκε από την εταιρεία έφτασε μαζί με τους τόκους κοντά στα 21 εκατ. ευρώ.

Κατά της αρχικής απόφασης της επιτροπής ανταγωνισμού στράφηκαν, τόσο το Ελληνικό Δημόσιο όσο και η εταιρεία , όμως το Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. με την απόφασή του της 9.12.2015 έκρινε ορθή την ανάκτηση του ποσού.

«Η Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, κατά πάγια αρχή της, σέβεται απόλυτα τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, είτε αυτές εκδίδονται σε εθνικό επίπεδο, είτε σε ευρωπαϊκό” επισημαίνει ο κ. Θεοδωρόπουλος, σημειώνοντας ωστόσο ότι εταιρεία εξακολουθεί να έχει τις επιφυλάξεις της για την βασιμότητα της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εξετάζει την κατάθεση έφεσης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την αναίρεσή της, όταν επιδοθεί από την Γραμματεία του Δικαστηρίου.

ΔΗΜΑΡΧΟΙ

“Όχι” σε κάθε εξορυκτική δραστηριότητα

Σε ψήφισμα που εξέδωσαν 26 δήμαρχοι της Μακεδονίας-Θράκης, με θέμα τις ανοιχτές μεταλλευτικές  εξορύξεις  χρυσού-χαλκού, που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες, δηλώνουν την κατηγορηματική τους αντίθεση “στην παρουσία τέτοιων μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στους Δήμους μας, καθώς δημιουργούν περιβαλλοντική, οικονομική, κοινωνική, πολιτική υποβάθμιση και καταστροφή”. Μεταξύ των δήμων που υπογράφουν το ψήφισμα είναι και ο Δήμος Αριστοτέλη στη Χαλκιδική, όπου αναπτύσσει δραστηριότητα η Ελληνικός Χρυσός. στο ψήφισμά τους οι δήμαρχοι ζητούν από την πολιτεία να νομοθετήσει άμεσα ώστε:

•Ο ρόλος των Δήμων και των τοπικών κοινωνιών να είναι αποφασιστικός και όχι γνωμοδοτικός, στον τρόπο ανάπτυξης των περιοχών τους, πράγμα που πρέπει να διασφαλιστεί,από την αλλαγή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου.

•Να καταρτιστεί νέος Μεταλλευτικός Κώδικας, όπως αρμόζει σε ένα Ευρωπαϊκό κράτος, που θα προστατεύει το περιβάλλον, τους πολίτες και το Δημόσιο συμφέρον.

•Να μην υπερισχύει η μεταλλευτική εκμετάλλευση των άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων   σε σχέδια όπως Ρυθμιστικά, Χωροταξικά, ΓΠΣ και ειδικά όταν αυτές εξασφαλίζουν την αειφόρο ανάπτυξη.

•Να υπάρξουν ουσιαστικοί μηχανισμοί ελέγχου των εξορυκτικών δραστηριοτήτων και άμεση επέμβαση της πολιτείας για την προστασία της κοινωνίας όπου αυτή χρειάζεται (Πορίσματα επιθεωρητών περιβάλλοντος για τα μεταλλεία της Χαλκιδικής).»

Σ.Χριστοφορίδου

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» 10/12/2015

 

Σχολιάστε