Ταμείο χρηματοδότησης  για την κοινωνική οικονομία

 

Η κοινωνική οικονομία μπορεί να αντιπροσωπεύει το 10% σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, στην Ελλάδα της κρίσης όμως αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,2%-0,3% του ΑΕΠ.

Στο μητρώο κοινωνικής οικονομίας του υπουργείου Εργασίας είναι εγγεγραμμένες 946 κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) από τις οποίες οι 185 βρίσκονται στη βόρειο Ελλάδα. Το  θεσμικό πλαίσιο για την κοινωνική οικονομία δημιουργήθηκε μόλις το 2011 και σύμφωνα με τη γενική γραμματέα διαχείρισης κοινοτικών πόρων του υπουργείου Εργασίας Δήμητρα Χαλικιά δημιούργησε αρκετές στρεβλώσεις και οδήγησε στη δημιουργία νέων επιχειρηματιών “εργαζόμενων-φτωχών”. Πολλά από τα νέα εγχειρήματα ακολούθησαν την υπάρχουσα δομή της οικονομίας στην κρίση, δηλαδή με έμφαση τις υπηρεσίες και δη στην εστίαση. “Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον για να ενδυναμωθούν τα παραγωγικά εγχειρήματα” τόνισε η υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπουλου σε εκδήλωση για την κοινωνική οικονομία που να πραγματοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη. Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν βλέπει την Κοινωνική Οικονομία σαν μία διέξοδο για τις ευάλωτες ομάδες, ούτε η Κοινωνική Οικονομία θα πρέπει να συγχέεται με την Κοινωνική Πρόνοια.

Το υπουργείο σχεδιάζει να αναμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο και να δημιουργήσει το Μάρτιο του 2016 ένα ταμείο για τη χρηματοδότηση εγχειρημάτων κοινωνικής οικονομίας. «Το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας θα βασιστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την εξασφάλιση ενός σημαντικού ποσοστού των πόρων που θα εισρέσουν. Επίσης, θα συνεργαστούμε με το υπουργείο Οικονομίας για την αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ αλλά και την εφαρμογή χρηματοδοτικών εργαλείων, ενώ θα επιδιώξουμε να αξιοποιήσουμε και το θεσμό των μικροπιστώσεων, του crowd funding» είπε η κ. Αντωνοπουλου. Επίσης ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο \

Ωστόσο όπως ανέφερε το σημαντικότερο πρόβλημα δεν είναι η χρηματοδότηση αλλά το προβληματικό θεσμικό πλαίσιο, που δεν προβλέπει τη διασύνδεση διαφόρων συνεταιρισμών μεταξύ τους αλλά και με τις συνεταιριστικές τράπεζες, ενώ επιτρέπει σε “αυτόκλητους συμβούλους” για την κοινωνική οικονομία να “κερδοσκοπούν” παρέχοντας υπηρεσίες πληροφόρησης.

Έτσι το υπουργείο σκοπεύει να προχωρήσει σε θεσμικές αλλαγές, να αναλάβει πρωτοβουλίες στη χρηματοδοτική υποστήριξη, να δημιουργήσει περιφερειακές δομές υποστήριξης και να δώσει έμφαση στη διαβούλευση με όσους δραστηριοποιούνται στο λεγόμενο τρίτο τομέα της οικονομίας.

«Ο νόμος των Κοιν.Σ.Επ , ο 4019/2011, παρουσιάζει τόσες ελλείψεις που όταν αρχίσαμε να επεξεργάζομαστε τροπολογίες ήταν τόσο πολλές που ουσιαστικά θα προχωρούσε στην αλλαγή του νόμου. Θα το κάνουμε μετά από διάλογο με τους φορείς του χώρου της Κοινωνικής Οικονομίας και συνεργασία με τα υπουργεία που εμπλέκονται, όπως είναι το Οικονομίας για θέματα χρηματοδότησης και χρηματοδοτικών εργαλείων» τόνισε η κ. Αντωνοπουλου.

Σοφια Χριστοφορίδου

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» 11.12.2015

Σχολιάστε