Smile Cosmetics: Εξάγει ομορφιά σε 25 χώρες

IMG_6535.JPGΠαράγει και πουλά κολόνιες στη χώρα που είναι συνώνυμη με το άρωμα, τη Γαλλία και αφρόλουτρα στην Ιαπωνία όπου το μπάνιο είναι ιεροτελεστία. Η Smile Cosmetics, παράγει στη Θεσσαλονίκη, 4.000 κωδικούς καλλυντικών που μπαίνουν σε εκατομμύρια σπίτια σε όλο τον κόσμο, από τη Χιλή μέχρι τις Κανάριες Νήσους, κι από τη Νορβηγία μέχρι τις ΗΠΑ. 

Της Σοφιας Χριστοφορίδου 
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1989 όταν ο κ. Δημήτρης Βόσμανδρος αποφάσισε από πωλητής  στο χώρο του καλλυντικού να ανοίξει την δική του επιχείρηση. “Αρχικά πήρα την τσάντα του αντιπροσώπου για τη δική μου εμπορική εταιρεία  αλλά πολύ γρήγορα πέρασα στην παραγωγή γιατί ήθελα να μπω στην καρδιά του προϊόντος” λέει  ο ίδιος. 
Σήμερα παράγει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας για τα Carrefour Γαλλίας, τα Metro Γερμανίας, την Primark στη Μ. Βρετανία και έχει την πιστοποίηση “χρυσός προμηθευτής” για τα προϊόντα περιποίησης της H&M που παράγονται στη Θεσσαλονίκη και διακινούνται σε όλη την Ευρώπη. Επίσης  παράγει όλα τα προϊόντα παιδικής περιποίησης με τα δικαιώματα της Disney, της Mattel (Barbie, Ungry Birds) και της Marvel (Spiderman, Batman κλπ) καθώς και τα προϊόντα που φέρουν το σήμα “50 αποχρώσεις του γκρι”. Στην Ελλάδα παράγει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας για τα σουπερμάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος και τα καταστήματα παιχνιδιών Jumbo. Ο ιδρυτής της εταιρείας ομολογεί ότι λυπάται κατά βάθος που έπαψε να παράγει τα δικά του brands, καθώς έκρινε ότι η περίοδος ευνοούσε τη στροφή στα προϊόντα  ιδιωτικής ετικέτας “αλλά δεν σταματάμε να έχουμε πολλή δουλειά και αυτό μας ικανοποιεί”. 
IMG_6545ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΝ ΤΖΙΡΟ
ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Σήμερα το παραγωγικό δυναμικό της εταιρείας είναι 100.000 τεμάχια τη μέρα ή 20 εκατ. τεμάχια ετησίως. Έχει  αναπτύξει 500 φορμουλες και παράγει 4.000 κωδικούς- από αφρόλουτρα, μάσκες μαλλιών και κρέμες σώματος, μέχρι προϊόντα μακιγιάζ, αρώματα και απολυμαντικά για νοσοκομεία . “Δεν δίνουμε τίποτα φασόν  σε τρίτους, εμπορευόμαστε μόνο τα υλικά συσκευασίας και παράγουμε όλους τους κωδικούς στη μονάδα μας για να έχουμε έλεγχο του τελικού προϊόντος” σημειώνει ο κ. Βόσμανδρος.
Η εταιρεία παραμένει σταθερά κερδοφόρα την εποχή της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα κατάφερε να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της σε σχέση με τα προ κρίσης χρόνια, φτάνοντας από τα 3 εκατ. ευρώ το 2007, στα 4,9 εκατ. ευρώ τη χρονιά που ξέσπασε η κρίση το 2010, στα 6 εκατ. ευρώ τη δύσκολη χρονιά του 2012, και στα 6,8 εκατ. ευρώ το 2014. Το 70%-80% του κύκλου εργασιών της προέρχεται από εξαγωγές- για αυτό εξάλλου βραβεύτηκε από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος με το βραβείο “Ελληνική Αξία” για το 2014. Τα καινοτόμα και υψηλής ποιότητας προϊόντα περιποίησης δέρματος εξάγονται σε σε περισσότερες από 25 χώρες σε Ασία, Ευρώπη, Βόρεια Αφρική και Νότια Αμερική, με κυριες αγορές τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία , τις σκανδιναβικές χώρες, τη Γαλλία αλλά και την Ιαπωνία. 
IMG_6547ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ 
ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ
Από έναν νοικιασμένο χώρο στο Ωραιόκαστρο όπου ήταν μέχρι το 2010, μεταφέρθηκε  στη δική του μονάδα 6.000 τ.μ. στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου. Το νέο εργοστάσιο ολοκληρώθηκε στην καρδιά της κρίσης το 2010, με επένδυση 10 εκατ. ευρώ, με επιχορήγηση από τον αναπτυξιακό. Πλην όμως η εταιρεία αναμένει ακόμα το 50% της επιχορήγησης. “Περιμένουμε να ολοκληρώσουμε την επένδυση, να διπλασιάσουμε το εμβαδό της μονάδα, ώστε να πολλαπλασιάσουμε τη δυναμικότητά μας και να προσλάβουμε και άλλα άτομα. Δυστυχώς πέσαμε σε απανωτές αλλαγές υπουργών…” αναφέρει. 
Η εταιρεία ξεκίνησε με προσωπικό 35 άτομα και σήμερα απασχολεί 60 άτομα – εκ των οποίων τα 7 στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης. Με τη νέα μονάδα που σχεδιάζει να υλοποιήσει το 2016 ή το αργότερο το 2017 θα φτάσει να απασχολεί 100 εργαζόμενους. Είναι ενδεικτικό της πορείας της ότι κάθε χρόνο κάνει προσλήψεις, ακόμα και μέσα στην κρίση, όπως σημειώνει ο κ. Βόσμανδρος. “Μας φρενάρισε λίγο κρίση , ειδικά φέτος το καλοκαίρι με τα capital controls, αλλά οι κινητήρες μας είναι αναμμένοι” προσθέτει.
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΞΟΔΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΟΠΕΙ
Το ξεκίνημα στη δεκαετία του ’90 δεν ήταν εύκολο. “Αυτό το αντικείμενο δεν ήταν φτιαγμένο για τη Θεσσαλονίκη. Η περιοχή δεν παρήγαγε τίποτα από πρώτες ύλες. Παράγγελνα μπουκάλια από την Αθήνα και τα επέστρεφα πάλι πίσω ως τελικό προϊόν. Ή έπρεπε και να πάω και εγώ κάτω στο μύλο της Αθήνας, όπου υπήρχαν διάφορες στρεβλώσεις και όλοι βολεύονταν πουλώντας πανάκριβα, ή έπρεπε να στραφώ στις εξαγωγές. Είδα από τότε ότι Ελλάδα δεν θα είχε καλά ξεμπερδέματα και στράφηκα στο εξωτερικό. Συμμετείχα σε μεγάλες εκθέσεις, τα προϊόντα μου αμέσως αρεσαν αμέσως , πήρα μεγάλες παραγγελίες και εξελίχθηκα” διηγείται ο ιδρυτής της Smile Cosmetics.  χώρος των καλλυντικών δεν χτυπήθηκε από την “ασιατική λαίλαπα” όπως τη χαρακτηρίζει- γιατί “μπορεί να αγοράζεις ένα κινέζικο ρούχο, αλλά όχι προϊόντα υγιεινής και ομορφιάς”. Ούτε και η εγχώρια οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έπληξε τον κλάδο. “Ακόμα και αν δε βγαίνεις έξω για λόγους οικονομίας, θέλεις να είσαι περιποιημένος για να μη σε πάρει από κάτω. Τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας είναι το τελευταίο έξοδο που κόβει κανείς”.

Σχολιάστε