Entranet: αυτοεξυπηρέτηση με φωνητικές εντολές

IMG_6476Σε πείσμα της ελληνικής γραφειοκρατίας και της αστάθειας της χώρας, η εταιρεία Entranet σχεδιάζει τη δημιουργία παγκόσμιου δίκτυου πωλήσεων για τα υψηλής τεχνολογίας προϊόντα της Talk2Lift, ενώ βρίσκεται σε βρίσκεται ένα βήμα πριν τη συμφωνία για την ένταξη του House Mate σε συνδρομητικά πακέτα μεγάλων πολυεθνικών.
Mε έδρα στη Χαρίλαου Θεσσαλονίκη και μόλις δέκα άτομα προσωπικό, βραβεύτηκε ως Εθνικός Πρωταθλητής στην Καινοτομία 2014/2015 από τα European Business Awards. Η εταιρεία έχει αναπτύξει καινοτόμα προϊόντα τα οποία έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον εταιρειών από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, καθώς το  συγκριτικό της πλεονέκτημα είναι η απομόνωση του θορύβου κατά 97% από τις φωνητικές εντολές. 

Της Σοφιας Χριστοφορίδου 

01. Το talk2lift, είναι ένα σύστημα φωνητικών εντολών σχεδιασμένο για περιβάλλον ανελκυστήρα, που κάνει τη χρήση ανελκυστήρα πιο εύκολη και αποτελεσματική για ανθρώπους με προβλήματα όρασης, κινητικά προβλήματα αλλά και για τον οποιοδήποτε δεν γνωρίζει τον τελικό προορισμό του σε ένα κτίριο. Βρίσκεται στην αγορά, από τον Οκτώβριο του 2013 και έχουν ήδη συναφθεί συμφωνίες με κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου. Πρόσφατα μάλσιτα η εταιρεία δημιούργησε την πρώτη “ψηφιακή ρεσεψιον” σε ανελκυστήρα: μια ψηφιακή μορφή (avatar) γυναίκας υποδέχεται τον επιβαίνοντα του ανελκυστήρα, τον ρωτά που θέλει να πάει και αναλόγως της εντολής που θα πάρει τον κατευθύνει με βάση τον όροφο ή το όνομα του ενοίκου που θέλει να επισκεφτεί. Το σύστημα δέχεται εντολές σε διάφορες γλώσσες. “Παρουσιάσαμε το σύστημα στη μεγαλύτερη έκθεση ανελκυστήρων του κόσμου και το κοινό εντυπωσιάστηκε γιατί ήταν κάτι που βλέπαμε μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας και δεν περίμεναν να το δουν να γίνεται πραγματικότητα από ελληνική εταιρεία” αναφέρει ο κ. Λευτέρης Παπαγεωργίου, διευθύνων σύμβουλος της Entranet. Τους τελευταίους μήνες η εταιρεία έχει βρει αντιπροσώπους για το προϊόν της σε ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία και Ιταλία. Επίσης ενδιαφέρον έδειξαν εταιρείες από τα Εμιράτα, τη Ρωσία και την Τουρκία.
02. Tο housemate είναι μια συσκευή για το έλεγχο ενός συστήματος «έξυπνου σπιτιού» χρησιμοποιώντας φωνητικές εντολές. Ελέγχει κεντρικά όλες τις έξυπνες λειτουργίες και συσκευές, μπορεί να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία από το Internet όταν αυτή ζητηθεί και υποστηρίζει πολυγλωσσική λειτουργία ανεξάρτητα από τον χρήστη. Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης μπορεί να δώσει εντολές για να ανοίξει ή να κλείσει μια ηλεκτρική συσκευή, πόρτες ή στόρια μέσα στο σπίτι, να ζητήσει πληροφορίες από το ιντερνετ τις οποίες θα ακούσει, να προγραμματίσει δουλειές του σπιτιού που πρέπει να γίνουν αργότερα (πχ να τεθεί σε λειτουργία η κουζίνα ή το πλυντήριο). Στο housemate+, το σύστημα παρακολουθεί την υγεία του ενοίκου και αλληλεπιδρά μαζί του δίνοντας πληροφορίες, θυμίζοντας την φαρμακευτική αγωγή, κρατώντας βάση δεδομένων των μετρήσεων αυτών και χτυπώντας ‘’συναγερμό’’ όταν υπάρξει επείγουσα ανάγκη.
Η εταιρεία είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με την Telecom Italia για να εντάξει το housemate στα συνδρομητικά πακέτα που προσφέρει (έχει 115 εκατομμύρια συνδρομητές σε Ιταλία και Βραζιλία). Επίσης συζητά με εταιρεία στην Αγγλία που σκοπεύει να το εντάξει στο δίκτυο κατοικιών υποβοηθούμενης διαβίωσης που λειτουργεί. Τέλος έχει συνάψει συμφωνία με αμερικανικό κολοσσό για να αναπτύξει το προϊόν ώστε να είναι πιο μικρό σε μέγεθος και πιο ανταγωνιστικό σε τιμή, με την προοπτική πωλήσεων έως και 20.000 τεμαχίων το μήνα. 
—————————
Για γέλια και για κλάματα
Πελάτες από τη Σαουδική Αραβία ζήτησαν από την εταιρεία στην “ψηφιακή υποδοχή” του  Τalk2Lit να βρίσκεται άνδρας αντί για γυναίκα με ακάλυπτο πρόσωπο, στην Τουρκία η ψηφιακή ρεσεψιονίστ να είναι ξανθιά, στο Ιράν να υπάρχει σύστημα αναγνώρισης μόνο για vip καλεσμένους σε απαγορευμένα παρτυ.
H Telecom Italia εκδήλωσε ενδιαφέρον για το House Mate το καλοκαίρι, αλλά αμέσως μετά επιβλήθηκαν capital controls, και ήταν δύσκολο να προγραμματιστεί ταξίδι με ελληνικές πιστωτικές κάρτες. “Οι Ιταλοί μου είπαν να το αφήσουμε, γιατί είχε ρίσκο η συνεργασία με έναν Έλληνα. Τους έπεισα ότι… δεν είμαι Έλληνας για να προχωρήσουμε, ότι η δουλειά γίνεται από την Entranet USA και στην Ελλάδα έχω μόνο το τμήμα έρευνας”.
Η εταιρεία ολοκλήρωσε ένα έργο στο πλαίσιο του προγράμματος “Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα”, πλήρωσε και το μερίδιο της δήμοσιας χρηματοδότησης και περιμένει από το Μάρτιο να λάβει το ποσό του ΕΣΠΑ. 
————————–
Εφαρμογές για πολιτες και τουρίστες
H Entranet εντάχθηκε στο πρόγραμμα Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα για να υλοποιήσει δύο εφαρμογές, το citypal και το citizenpal. 
>> Η εφαρμογή citypal απευθύνεται κυρίως στους τουρίστες, που μπορούν να λαμβάνουν στο κινητό τους τηλέφωνό τους όλες τις σχετικές πληροφορίες πχ για ένα μνημείο, να εντοπίζουν αξιοθέατα, εστιατόρια, ξενοδοχεία, χώρους αναψυχής βρίσκονται γύρω από ΈΝΑ σημείο και λαμβάνουν οδηγίες βήμα προς βήμα για τη διαδρομή. Από την άλλη, οι διαχειριστές του συστήματος έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν συνεχώς πληροφορίες για την εμπειρία των τουριστών και τα σχόλιά τους. Με την δυναμική πλατφόρμα διαφημίσεων και χορηγών, το citypal μπορεί να αποτελέσει πηγή εσόδων για τον πάροχο της υπηρεσίας.
Μέσα στο 2016, οι επισκέπτες των μνημείων της περιφέρειας του Leeds θα λαμβάνουν την πιο στοχευμένη πληροφόρηση μέσα από το κινητό τους τηλέφωνο, με μια εφαρμογή που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
>> Το citizenpal δίνει στο χρήστη πρόσβαση στις λειτουργίες των διοικητικών υπηρεσιών μέσω κινητού τηλεφώνου. Ο χρήστης σαρώνει τους κωδικούς QR των διαδικασιών που χρειάζεται, ακόμα και από σημεία απομακρυσμένα από το σημείο διοίκησης, λαμβάνοντας με email α) όλα τα έγγραφα που θα πρέπει να συμπληρωθούν και να υπογραφούν πριν παραδοθούν στην υπηρεσία, β) τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί και ένα βίντεο, επεξηγούν τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν βήμα προς βήμα αλλά και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται από τον ενδιαφερόμενο, γ)  Εγγραφο με το κόστος της διαδικασίας. Ένας πιλότος του citizenpal εφαρμόστηκε στην Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
 

Σχολιάστε