Η περίπλοκη μέθοδος των «οκτώ»

Δύσκολη πολιτική εξίσωση αποδεικνύεται για την ελληνική κυβέρνηση ο χειρισμός της υπόθεσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που ζητούν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα.

Αποστολή: Σοφία Χριστοφορίδου

dav

Στιγμιότυπο από την μεταφορά των οκτώ από τα δικαστήρια Αλεξανδρούπολης

Η κυβέρνηση αφενός θα πρέπει να μη διαταράξει τις σχέσεις με την Τουρκία, η οποία μάλιστα παίζει κομβικό ρόλο στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, και αφετέρου να τηρήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο στην περίπτωση των αιτούντων πολιτικό άσυλο.

Μπορεί ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου να έγραψε στο Twitter ότι «οι οκτώ προδότες θα εκδοθούν στην Τουρκία το συντομότερο δυνατόν» αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτό θα συμβεί (ή τουλάχιστον ότι θα συμβεί άμεσα). Μπορεί αρχικά κυβερνητικές πηγές να έκαναν λόγο για fast track έκδοση των οκτώ στρατιωτικών, τους οποίους η Τουρκία κατηγορεί ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος, όμως οι προβλεπόμενες διαδικασίας είναι χρονοβόρες. Έτσι η κυβέρνηση θα κερδίσει χρόνο (το ίδιο φυσικά και οι Τούρκοι στρατιωτικοί) ώστε να μη θεωρηθεί ότι σπεύδει να εκδώσει τους στρατιωτικούς που αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες και ενδεχομένως την εσχάτη των ποινών, εφόσον η Τουρκία την επαναφέρει.

Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στο Mega χαρακτήρισε «πολύ ισχυρό» το επιχείρημα έκδοσης από την πλευρά της Τουρκίας, ότι δηλαδή παραβιάστηκε η συνταγματική νομιμότητα και υπήρξε απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας. Ο κ. Βίτσας τόνισε, πάντως, ότι «πρέπει να εφαρμοστεί είναι το ελληνικό και το δημόσιο, διεθνές δίκαιο» και εξήγησε ότι θα εξεταστεί σε πρώτο βαθμό και σε δεύτερο βαθμό το αίτημα ασύλου και μετά θα αρχίσει η διαδικασία της εξέτασης του αιτήματος έκδοσης.

Εξάλλου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Σάββατο ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Τούρκο ομόλογό του, τόνισε τόνισε ότι το θέμα της χορήγησης ασύλου θα εξεταστεί με βάση όσα προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και διεθνή νομοθεσία και ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας.

ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Οι Τούρκοι στρατιωτικοί θα βρεθούν σήμερα ενώπιον του μονομελούς Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης για να δικαστούν με τη διαδικασία του αυτόφωρου για τα πλημμελήματα της παράνομης εισόδου στη χώρα και παράνομης πτήσης στον ελληνικό εναέριο χώρο, τα οποία όμως επισύρουν ποινές με ανασταλτικό χαρακτήρα. Σημειωτέον ότι στο κατηγορητήριο δεν περιλαμβάνεται τελικά η κατηγορία της απόπειρας διατάραξης των σχέσεων Ελλάδας- Τουρκίας που είχε περιληφθεί στη δικογραφία που συνέταξε η Ελληνική Αστυνομία, με την οποία παραπέμφθηκαν στην εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης. Μετά την απολογία τους συνέχεια μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Φερών όπου και κρατούνται, καθώς στην Αλεξανδρούπολη δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος κράτησης. Σήμερα αναμένεται να ζητήσουν αναβολή για την Τετάρτη.

ΑΙΤΗΣΗ ΑΣΥΛΟΥ

Ταυτόχρονα με την ποινική διαδικασία είναι σε εξέλιξη και η διαδικασία χορήγησης ασύλου, το οποίο θα εξεταστεί από την Υπηρεσία Ασύλου. Εξαιτίας της αίτησης για πολιτικό άσυλο δεν μπορεί να προχωρήσει άμεσα η διοικητική διαδικασία απέλασής τους. Σύμφωνα δε με τους συνηγόρους των οκτώ στρατιωτικών, δεν υπάρχει διμερής συμφωνία δικαστικής συνδρομής με την Τουρκία, κάτι που σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί ό,τι προβλέπεται στο ελληνικό δίκαιο, το οποίο απαγορεύει την έκδοση για πολιτικό  ή στρατιωτικό λόγο.

Σε πρώτη φάση οι αιτούντες άσυλο θα περάσουν από συνέντευξη στην υπηρεσία Ασύλου Αλεξανδρούπολης. Ακόμα και αν η αίτησή τους απορριφθεί σε πρώτο βαθμό, θα εξεταστεί σε δεύτερο βαθμό, από τριμελή επιτροπή στη σύνθεση της οποίας συμμετέχουν και δικαστικοί. Σε περίπτωση νέας απορριπτικής απόφασης έχουν δικαίωμα προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια και μέχρι να εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση αναστέλλεται κάθε διαδικασία διοικητικής απέλασης.

———————-———-

Υποστηρίζουν ότι δεν ήξεραν

Οι οκτώ στρατιωτικοί (τρεις ταγματάρχες 39,39 και 35 ετών, τρεις 3 λογαχοί 36,36 και 34 ετών και δύο επιλοχίες 37 και 41 ετών) ισχυρίζονται, μέσω των συνηγόρων τους, ότι δεν ήξεραν τα περί πραξικοπήματος. Υποστηρίζουν ότι έλαβαν εντολές να επιχειρούν με στρατιωτικά ελικόπτερα-ασθενοφόρα για να μεταφέρουν τραυματίες από το κέντρο της Κωνσταντινούπολης το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Κατά τη διάρκεια της νύχτας αντιλήφθηκαν ότι επρόκειτο για απόπειρα κατάληψης της εξουσίας από τον στρατό και δύο από τα ελικόπτερα της μονάδας τους δέχτηκαν τα πυρά της αστυνομίας από εδάφους και καθηλώθηκαν στο έδαφος. Σύμφωνα με όσα μεταφέρουν οι συνήγοροί τους, όταν αντιλήφθηκαν τι συμβαίνει κρύφτηκαν σε ένα δασάκι της Κωνσταντινούπολης γιατί φοβόταν για τη ζωή τους και το πρωί αποφάσισαν να πετάξουν προς την Ελλάδα με ένα από τα ελικόπτερα της μονάδας και να επικαλεστούν τεχνικό πρόβλημα ώστε οι ελληνικές Αρχές να μην τους αρνηθούν την προσγείωση. Κατά τη διάρκεια των καταθέσεών τους είπαν ότι ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου.

Το τουρκικό ελικόπτερο παραδόθηκε σε κλιμάκιο Τούρκων αξιωματικών που έφθασαν το βράδυ του Σαββάτου στην Αλεξανδρούπολη.

 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» 18/7/2016

Σχολιάστε