H παρέα που έκανε επάγγελμά της το όνειρο

Πίσω από το «Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας» στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, το «Μύλο των Ξωτικών» στα Τρίκαλα, την «Ονειρούπολη» στη Δράμα, αλλά και τους «Μυστικούς Κόσμους του Ευγένιου Τριβιζά» που άνοιξαν από την περασμένη Δευτέρα για το κοινό, βρίσκεται μια παρέα φίλων, που έχουν για δουλειά τους… το όνειρο.

Όλα ξεκίνησαν το 2004, όταν ο Γρηγόρης Αβανίδης και η Βίκυ Βουρνιά, συμμετείχαν σε μια ομάδα εθελοντών που έριξαν την ιδέα της δημιουργίας μιας «χριστουγεννιάτικης πολιτείας» στο κέντρο της Δράμας. Η ιδέα υιοθετήθηκε από την τότε δημοτική αρχή και η «Ονειρούπολη» έγινε γνωστός θεσμός πανελληνίως. «Αυτό το ωραίο και δημιουργικό χόμπι δεν περιμέναμε ποτέ ότι θα γίνει η δουλειά μας» λέει η Βίκυ Βουρνιά. Το 2007 βρίσκει τους παιδικούς φίλους και συνεργάτες να αναλαμβάνουν σύμβουλοι του δημάρχου Δράμας και να ασχολούνται επαγγελματικά πλέον με την οργάνωση της «Ονειρούπολης». Για πολλές χρονιές η Δράμα γίνεται «πρωτεύουσα των Χριστουγέννων» και οι επισκέπτες κατακλύζουν τη μικρή πόλη για να μπουν στο κλίμα της γιορτής. Στο απόγειο της, το 2009-2010, η «Ονειρούπολη» είχε πάνω από 500 χιλιάδες επισκέπτες, ενώ το μποτιλιάρισμα των αυτοκινήτων ήταν πάνω από 50 χιλιόμετρα.

640a0310

Ο «Μύλος»

Η επιτυχία της διοργάνωσης κινητοποιεί και άλλες πόλεις, που η μία μετά την άλλη προσπαθούν να στήσουν μεγάλες χριστουγεννιάτικες γιορτές με σκοπό να γίνουν πόλος έλξης επισκεπτών από όλη την Ελλάδα. Μία τα καταφέρνει: τα Τρίκαλα, με τον «Μύλο των Ξωτικών», ένα μαγικό χριστουγεννιάτικο χωριό που λειτουργεί από το 2011. Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι πίσω και από αυτό το προτζεκτ βρίσκεται η ομάδα του Γρηγόρη Αβανίδη και της Βίκυς Βουρνιά. Στο αποκορύφωμά του, την περίοδο Χριστουγέννων 2014-Πρωτοχρονιάς 2015 το «Μύλο» επισκέφτηκαν σχεδόν ένα εκατομμύριο επισκέπτες.

18113_403255369743616_2145384402_n.jpgΗ «Σοκολάτα»

Οι καλοί «παίκτες» είναι περιζήτητοι και κάνουν συχνές «μεταγραφές», κάτι που δεν ισχύει μόνο στο ποδόσφαιρο. Το 2014 τους προσεγγίζει ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO Κυριάκος Ποζρικίδης, που οραματίζεται μια Έκθεση γεμάτη με κόσμο και δραστηριότητες 365 μέρες το χρόνο, με την ανάπτυξη θεματικών πάρκων. Η ομάδα αποκτά πια εταιρική μορφή, ένα όνομα-«Dream Workers»- και ένα νέο μέλος, το Δημήτρη Συμεωνίδη έναν τεχνοκράτη με εμπειρία στον τομέα των εκδηλώσεων και των εκθέσεων, και αναλαμβάνει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει το «Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας». «Ήμασταν τυχεροί, γιατί καταφέραμε όχι μόνο να συμπαρασύρουμε με αυτή την πρότασή μας τους χορηγούς μας αλλά και τους ανθρώπους της HELEXPO, που «αγκάλιασαν» την ιδέα» λένε.

Αυτή τη φορά το στοίχημα είναι πιο δύσκολο, αφού σε αντίθεση με την «Ονειρούπολη» και το «Μύλο» που ήταν δωρεάν, υπάρχει εισιτήριο. Όμως η συνταγή ήταν απολύτως πετυχημένη: ένα παραμυθένιο περιβάλλον με παιχνίδια, εκπαιδευτικά προγράμματα και πολλή σοκολάτα. Στο τέλος της εξάμηνης λειτουργίας του στη Θεσσαλονίκη το «Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας» μέτρησε 320.000 επισκέπτες.

Μετά από αυτή την επιτυχία, το θεματικό πάρκο μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του HELEXPO MAROUSSI, στην Αθήνα. Σε συνολικά 105 ημέρες συνεχούς λειτουργίας κόπηκαν 435.000 εισιτήρια.

Μάλιστα επίκειται η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της ΔΕΘ και ιταλικής εταιρείας για μεταφορά του «Εργοστασίου και Μουσείου Σοκολάτας» για τρία χρόνια στην Ιταλία.

14805489_1210577802321198_539301252_n

Οι Dream Workers βραβεύτηκαν στα Event Awards 2016 ως «η ομάδα των μεγάλων επιτυχιών» και κέρδισαν το χρυσό βραβείο ως η «Καλύτερη Δημιουργική Ομάδα στην Ελλάδα» ενώ το «Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας» κέρδισε το χρυσό βραβείο και ανακηρύχτηκε ως το Best Event της χώρας μας. Βραβεύτηκε επίσης, ως η κορυφαία κινητή έκθεση της Ελλάδας στα Tourism Awards 2016.

Η ομάδα έχει επίσης στο ενεργητικό της τις διοργανώσεις Kids & Fun και «Αστερόσκοσμός» (σε συνεργασία με τη ΔΕΘ -Helexpo).

Απο το 2004 που ξεκίνησε η εμπλοκή τους με τα θεματικά πάρκα μέχρι σήμερα οι Dream Workers μετρούν πάνω από 15 μεγάλα πρότζεκτ τα οποία επισκέφτηκαν περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια επισκέπτες!

«Οι μυστικοί κόσμοι του Τριβιζά»

fb_img_1477212449766Το τελευταίο τους «παιδί» είναι οι «Μυστικοί Κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά», και πάλι σε συμπαραγωγή με τη ΔΕΘ- HELEXPO, που άνοιξαν τις πύλες τους στο κοινό από την περασμένη Δευτέρα. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν έναν κόσμο εμπνευσμένο από τα παραμύθια του Ευγένιου Τριβιζά και να διασκεδάσουν βλέποντας τους ήρωες από τις ιστορίες του, να εμφανίζονται μπροστά τους. Το πάρκο θα είναι ανοιχτό, από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι και την Παρασκευή το απόγευμα, από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. Το Σάββατο θα είναι ανοιχτό, από τις 11 το πρωί έως τις 7 το βράδυ και την Κυριακή, από τις 11 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι.

Η τιμή του εισιτηρίου είναι 6 ευρώ. Για τους μαθητές η τιμή είναι στα 5 ευρώ, ενώ το οικογενειακό εισιτήριο (2 ενήλικες και 2 παιδιά) στοιχίζει 18 ευρώ. Επιπλέον υπάρχουν ειδικά εισιτήρια για ανέργους, ενώ δωρεάν είναι η είσοδος για παιδιά κάτω των τριών ετών.

fb_img_1477212401501Από το υλικό των ονείρων

«Η καλή ιδέα είναι από το ίδιο υλικό που είναι φτιαγμένα τα μεγάλα όνειρα. Εχουμε μια ιδέα. Αν είναι αρκετά τρελή (σχεδόν θεότρελη), OK, ξεκινάμε!» λέει ο Γρηγόρης Αβανίδης.«Τη στιγμή που τραβάω την πρώτη γραμμή στο σχέδιο, το όνειρό μας ξεκινά» συμπληρώνει η Βίκυ Βουρνιά. Τα έξυπνα σχέδια και ο μελετημένος προγραμματισμός, τελικά είναι και αυτοχρηματοδοτούμενα. Έτσι, η αρχική ιδέα και το πρώτο σχέδιο γίνεται ένα κερδοφόρο έργο. «Και αμέσως μετά, το σχέδιο αρχίζει να προγραμματίζεται, να γίνεται μακέτα, προϋπολογισμός, οικονομικός σχεδιασμός, αναπτύσσεται και υλοποιείται. Τα έξυπνα σχέδια και ο μελετημένος προγραμματισμός, τελικά είναι και αυτοχρηματοδοτούμενα. Έτσι η αρχική ιδέα και το πρώτο σχέδιο γίνεται ένα κερδοφόρο έργο.

Εμείς αισθανόμαστε πάντα περήφανοι που η αρχική ιδέα προσφέρει δουλειά, ψυχαγωγία και εκπαίδευση» λέει από την πλευρά του ο Δημήτρης Συμεωνίδης. «Βοηθοί» αλλά και αυστηροί κριτές της δουλειάς είναι φυσικά τα παιδιά των τριών μελών των Dream Workers- και πώς θα μπορούσε άλλωστε να γίνει διαφορετικά αφού ο στόχος είναι πάντα η ψυχαγωγία και η εκπαίδευση των μικρών επισκεπτών των θεματικών πάρκων.

Γύρω από την ελληνική μυθολογία…«Ο τομέας των θεματικών πάρκων είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο στην Ελλάδα. Βλέπεις στο εξωτερικό χωριά των 2.000 και 3.000 κατοίκων να ‘ζούν’ από ένα θεματικό πάρκο» σχολιάζει στην κουβέντα μας ο Γρηγόρης Αβανίδης. Για παράδειγμα, η Ελλάδα θα μπορούσε να αναπτύξει θεματικά πάρκα γύρω από την ελληνική μυθολογία. «Θέλει όμως προσοχή, γιατί άλλες προσλαμβάνουσες έχει το ελληνικό κοινό και άλλες εικόνες γύρω από τους μύθους μας έχουν οι ξένοι» παρατηρεί η Βίκυ Βουρνιά. Η εταιρεία σχεδιάζει να εκπονήσει μια μελέτη για την ανάπτυξη θεματικών πάρκων και τις προοπτικές που διανοίγονται για τη χώρα μας.


Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» που κυκλοφόρησε εκτάκτως το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016 

Σχολιάστε