Ελσίνκι – Αλεξανδρούπολη με την «ταχεία των 9»

Ο πανευρωπαϊκός άξονας ΙΧ (ή πανευρωπαϊκός διάδρομος 9) συνδέει τη Βαλτική με τη Μεσόγειο. Με αφετηρία το Ελσίνκι και απόληξη την Αλεξανδρούπολη, ο οδικός άξονας διέρχεται μέσω Αγίας Πετρούπολης – Κιέβου – Βουκουρεστίου, με κλάδους προς άλλες πόλεις.

Ο διάδρομος 9 διαιρείται σε τρεις τομείς. Ο βόρειος τομέας αποτελείται από τον οδικό/ σιδηροδρομικό άξονα μεταξύ Ελσίνκι και Πετρούπολης – Μόσχας. Οι απολήξεις του σιδηροδρομικού δικτύου περιλαμβάνουν τμήμα του υπερσιβηρικού που συνδέεται με το Καζακστάν και με έναν νέο σιδηροδρομικό διάδρομο που σχεδιάζεται να συνδέσει το Ιράν με την Ινδία. Ο κεντρικός τομέας αποτελείται από τον οδικό/ σιδηροδρομικό άξονα από τη Μόσχα προς την Οδησσό. Ο νότιος τομέας αποτελείται από τον οδικό/ σιδηροδρομικό άξονα από την Οδησσό προς την Αλεξανδρούπολη.

Ο αυτοκινητόδρομος

Έχει μήκος 5.820 χιλιομέτρων. Με αφετηρία το Ελσίνκι διέρχεται από την Αγ. Πετρούπολη, τη Μόσχα και το Κίεβο, το Κισνάου και το Βουκουρέστι, το Ντιμίτροβγκραντ και Χάσκοβο και καταλήγει στην Αλεξανδρούπολη (μέσω των κλάδων Σβίλεγκραντ- Ορμένιο και Μακάζα – Νυμφαία – Κομοτηνή). 

Το φιλανδικό τμήμα του οδικού άξονα 9 έχει κατασκευαστεί κατά 70%, ενώ τα 300 χιλιόμετρα που υπολείπονται θα έχουν κατασκευαστεί μέχρι το 2015.

Στη Ρωσία το τμήμα της Αγ. Πετρούπολης θα ολοκληρωθεί το 2010.

Μέχρι το 2012 θα κατασκευαστεί το τμήμα που περνά από τη Λιθουανία

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό εντός του τρέχοντος έτους θα έχει ολοκληρωθεί το τμήμα που διατρέχει τη Ρουμανία.

Στη Βουλγαρία εκκρεμούν τα τμήματα Κίρτζαλι – Πόντκοβα – Μακάζα.

Επί ελληνικού εδάφους ο πανευρωπαϊκός άξονας 9 τέμνει την Εγνατία οδό, μέσω των δύο καθέτων αξόνων Αρδάνιο – Ορμένιο στο νομό Έβρου και Κομοτηνή – Νυμφαία – ελληνοβουλγαρικά σύνορα στο νομό Ροδόπης. Στον άξονα Αρδάνιο – Ορμένιο, συνολικού μήκους 124 χλμ., απομένουν τα 4,5 χλμ. της παράκαμψης Χειμωνίου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο τμήμα Mάνδρα – Ψαθάδες (Διδυμότειχο), μήκους 14 χλμ. Στο νότιο τμήμα Αρδάνιο – Σουφλί – Μάνδρα, μήκους 39 χλμ., που κατασκευάσθηκε σε προηγούμενες περιόδους, η Εγνατία ΑΕ κατασκεύασε την παράκαμψη Σουφλίου και πρόσφατα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας έργων για το Δ’ ΚΠΣ εξασφαλίστηκε 1,4 εκατ. ευρώ για την προκήρυξη μελέτης αναβάθμισης και του υπολοίπου τμήματος και τη μετατροπή του σε κλειστή οδό ταχείας κυκλοφορίας. Ο δεύτερος κάθετος άξονας, Κομοτηνή – Νυμφαία – ελληνοβουλγαρικά σύνορα έχει μήκος 22,5 χλμ. περίπου (19 χλμ. σε νέα χάραξη και 3,5 χλμ. βελτίωση του υφιστάμενου άξονα). Ο ανάδοχος εγκαταστάθηκε προ μηνών και άρχισε την κατασκευή από την προετοιμασία των μετώπων των σηράγγων. Η ημερομηνία ολοκλήρωσης αυτού του τμήματος είναι το καλοκαίρι του 2010.

Ο σιδηροδρομικός άξονας. 

«Τρέχει» παράλληλα προς τον οδικό άξονα 9, έχει μήκος 6.500 χιλιομέτρων. Με αφετηρία το Ελσίνκι, ο άξονας διατρέχει την Πετρούπολη, τη Μόσχα, το Κίεβο, το Κισνάου, το Βουκουρέστι, τη Στάρα Ζαγόρα, το Σβίλεγκραντ και μέσω του Ορμενίου καταλήγει στην Αλεξανδρούπολη. Μεγάλο μέρος των έργων αφορά στη σιδηροδρομική σύνδεση Φιλανδίας – Ρωσίας. Στη Φιλανδία απομένει η αναβάθμιση σιδηροδρομικής γραμμής μήκους 150 χιλιομέτρων σε ταχείας κυκλοφορίας, κάτι που προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2015. Στη Ρωσία ανακατασκευάζονται 650 χλμ. σιδηρόδρομου μεταξύ του λιμανιού της Πετρούπολης και της Μόσχας, με σκοπό την αύξηση της ταχύτητας στα 200 χλμ. την ώρα και εκκρεμεί η αναβάθμιση ενός τμήματος 173 χιλιομέτρων. Το 2015 θα ολοκληρωθούν οι εργασίες αναβάθμισης ενός μεγάλου τμήματος 1.300 χιλιομέτρων που διέρχεται από τη Λιθουανία.

Σοφία Χριστοφορίδου

Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «Δρόμοι Ανάπτυξης» για τον Έβρο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s