Καινοτομία παράγεται και στα συνεργία

Η σύλληψη είναι απλή και οι δυνατότητες εμπορικής εκμετάλλευσης μεγάλες. Ένας ανελκυστήρας στον οποίον δεν πρόκειται ποτέ να κλειστείτε μέσα γιατί κινείται με ηλιακή ενέργεια. Την εφαρμογή δεν ανέπτυξε κάποια βιομηχανία ανελκυστήρων, ούτε προέκυψε από πανεπιστημιακή έρευνα, αλλά από τις δοκιμές που έκανε στο συνεργείο της μια μικρή εταιρεία στο Κιλκίς.
Αντίστοιχο προϊόν δεν κυκλοφορεί, τουλάχιστον στην ευρωπαϊκή αγορά, γεγονός που ανοίγει προοπτικές συνεργασιών για τη Mezolift, μια εταιρεία που μέχρι πρότινος ασχολείτο με τη σχεδίαση, κατασκευή και εγκατάσταση ανελκυστήρων και απασχολεί μόλις… δύο άτομα. Ο ιδιοκτήτης της, μηχανικός Γιάννης Σαχσαμάνογλου, δούλευε επί τέσσερα χρόνια πάνω σε μια εφαρμογή που, όπως λέει, “είναι καινοτόμα, χωρίς να χρησιμοποιεί καμία καινοτομία”.  Η ιδέα προέκυψε από την εμπειρία τοποθέτησης ανελκυστήρων σε δίπατα σπίτια, οι οποίοι όμως αποδεικνύονταν εξαιρετικά ενεργοβόροι. Στη διάρκεια ενός μήνα ένας συνηθισμένος ανελκυστήρας δαπανά 75-100 κιλοβατώρες μόνο στην κατάσταση της αναμονής. Ο ηλιακός ανελκυστήρας που ανέπτυξε η εταιρεία από το Κιλκίς καταναλώνει το 1/5 αυτής της ενέργειας.
Λειτουργεί με δύο φωτοβολταϊκά πάνελ μέγιστης ισχύος 400 watt, από τα οποία παράγεται η ενέργεια για την κίνηση του ανελκυστήρα. Τι γίνεται όμως τις βροχερές μέρες του χειμώνα; Αρκεί η φόρτιση μιας ώρας για 30-40 κινήσεις. Τις ημέρες με ηλιοφάνεια το φωτοβολταϊκό φορτίζει δυο μπαταρίες, που εξασφαλίζουν αυτονομία για τις μέρες που επικρατεί συννεφιά. “Σε αντίθεση με τους συμβατικούς ανελκυστήρες δεν χρειάζεται τριφασικό ρεύμα για να λειτουργήσει, ενώ οι χρήστες δεν κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν από μια ξαφνική διακοπή ρεύματος” εξηγεί ο κ. Σαχσαμάνογλου.
“Ίσως το να φτιάξεις έναν ηλιακό ανελκυστήρα δεν είναι καν καινοτόμο, αφού η κατασκευή του είναι εφικτή με τα υπάρχοντα τεχνικά μέσα. Καινοτομία είναι ο ηλιακός ανελκυστήρας να κοστίζει σχεδόν όσο και ένας συμβατικός”. Σήμερα ο ηλιακός ανελκυστήρας είναι ακριβότερος κατά περίπου 2.000 ευρώ σε σχέση με έναν συμβατικό, όμως η διαφορά αποσβένεται μέσα σε μια πενταετία. Όσο για τους ανελκυστήρες που είναι ήδη εγκατεστημένοι, μπορούν με ανάλογη δαπάνη να μετατραπούν σε ηλιακούς.
Η Mezolift θα παρουσιάσει τον ηλιακό ανελκυστήρα για πρώτη φορά στο πλαίσιο της 76ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ενώ ήδη κάνει ανοίγματα σε μεγάλες εταιρείες παραγωγής που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία που ανέπτυξε. Παράλληλα συνεχίζει τις τεχνικές δοκιμές ώστε να αναπτύξει ηλιακούς ανελκυστήρες κατάλληλους όχι μόνο για μεζονέτες αλλά και για πολυκατοικίες.
ΣΟΦΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» 31/08/2011

http://www.makthes.gr/news/economy/79455/

Διαβάστε επίσης http://elevatortoday.com/2012/10/13/mezolift-first-solar-elevator/

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s