Φρί(ντμαν) μάρκετ ρόουντ σόου

Τι είναι το Free Market RoadShow αυτό το περιοδεύον συνέδριο που διαφημίζει τα οφέλη της ελεύθερης αγοράς σε διάφορες πόλεις των Βαλκανών και στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας; Παρακολουθώντας τη συνέντευξη Τύπου κατάλαβα ότι οι ομιλητές ήταν ακραιφνείς οπαδοί του Μίλτον Φρίντμαν και της θεωρίας του περί της απόλυτης (ανεξέλεγκτης και ασύδοτης, για κάποιους) ελευθερίας της αγοράς.

Τα παιδιά της Σχολής του Σικάγο (και όσοι οικονομολόγοι ακολουθούν αυτή τη σχολή σκέψης) παθαίνουν αλλεργία ακόμα και με την υποψία κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, θεωρούν ότι το κράτος κοινωνικής πρόνοιας είναι μεγάλο και πρέπει να μειωθεί και πιθανώς να βρίσκουν τον Κέυνς αφελή, ή τουλάχιστον παρωχημένο.

Μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, επαναλάμβαναν σχεδόν μονότονα. Ποιος λέει όχι; Όχι εγώ. Όμως εγώ δεν αντιλαμβάνομαι τις μεταρρυθμίσεις ως ισοπέδωση των πάντων…
Όταν στη συνέντευξη τύπου αναφέρθηκαν στη Χιλή, ως καλό παράδειγμα μεταρρυθμίσεων, θυμήθηκα όσα είχα διαβάσει στο «Δόγμα του Σόκ» και ανατρίχιασα! Η Χιλή ήταν το «πειραματόζωο» όπου εφαρμόστηκαν όλες οι θεωρίες του Φρίντμαν, αλλά για να περάσουν χρειάστηκε μια δικτατορία! Λίγο αργότερα, άκουσα τους ομιλητές να προβλέπουν μεγάλες κοινωνικές αναταραχές στην Ελλάδα, χάος και… πιθανή επέμβαση του στρατού για να επιβάλλει την τάξη!!!

Ο δε καθηγητής του ΠΑΜΑΚ κ.Κώστας Καρφάκης το είπε ξεκάθαρα: Στην Ελλάδα έπρεπε να εφαρμοστεί μια «θεραπείας-σοκ, ώστε η αγορά να αφεθεί ελεύθερη να λειτουργήσει». Μάλιστα δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό να κάνει πολιτικά σχόλια λέγοντας ότι αυτό έπρεπε να γίνει ήδη από το 2009, «αλλά τότε δεν ήθελαν να πειράξουν τα κεκτημένα των δικών τους ανθρώπων -γι’ αυτό υποφέρει σήμερα η Ελλάδα…» (βλ. ΠΑΣΟΚ) αλλά και για τους πολιτικούς χώρους «που σχεδιάζουν επανακρατικοποίηση των τραπεζών» (βλ. ΣΥΡΙΖΑ).

Υ.Γ.  Το Δόγμα του Σοκ κοντεύω να το τελειώσω. Υπάρχει και η ταινία, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να συμπυκνώσει 600 σελίδες με απίστευτο αριθμό βιβλιογραφικών παραπομπών για την τεκμηρίωση των λεγομένων της Κλάιν. Μέχρι στιγμής το βρίσκω εμπεριστατωμένο. Πάνως σκοπεύω να διαβάσω την κριτική για το βιβλίο που βρήκα εδώ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s