Πρωτιές του ΑΠΘ στην πληροφορική (άλλως… μυαλά υπάρχουν!)

Δυο σημαντικές πρωτιές ερευνητικών ομάδων του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Α.Π.Θ. έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι τα πανεπιστήμιά μας διαθέτουν “μυαλά” στον τομέα της πληροφορικής, ακόμα κι αν λείπουν οι υποδομές. Η μια ομάδα δημιούργησε τον καλύτερο… “πράκτορα” ηλεκτρονικών συναλλαγών και κέρδισε το πρώτο βραβείο σε παγκόσμιο διαγωνισμό, ενώ η άλλη σε λίγες μέρες θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Microsoft με ένα πρωτοποριακό σύστημα φροντίδας πασχόντων από Αλτσχάιμερ.

1. Ο «ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ» MERTACOR
Η ομάδα του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Α.Π.Θ. κατέκτησε το πρώτο βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό Πρακτόρων για Ηλεκτρονικές Συναλλαγές Trading Agent Competition (TAC). Τι είναι ο ηλεκτρονικός πράκτορας; όπως εξηγεί στη «Θ» ο επικεφαλής της ομάδας και Πρόεδρος του τμήματος ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών Περικλής Μήτκας, ο ηλεκτρονικός πράκτορας λειτουργεί περίπου όπως ο ταξιδιωτικός πράκτορας, από τον οποίο ζητάμε να μας βρει ένα πακέτο διακοπών και του δίνουμε απλώς κάποιες προτιμήσεις. Στην περίπτωση των διαδικτυακών συναλλαγών ο ηλεκτρονικός πράκτορας παίρνει την εντολή από τον χρήστη να εκτελέσει πράξεις ηλεκτρονικού εμπορίου, πετυχαίνοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ποσοτικά και ποιοτικά.

Η ομάδα του Mertacor (από αριστερά) Κώστας Βαβλιάκης (υπ. διδάκτορας), Περικλής Μήτκας (πρόεδρος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών), Ανδρέας Συμεωνίδης (λέκτορας), Κυριάκος Χατζηδημητρίου (υπ. Διδάκτορας)    Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αβραμίδης

Διαδικτυακή διαφήμιση

Για παράδειγμα μπορεί να δώσουμε εντολή σε ένα ηλεκτρονικό πράκτορα να αγοράσει τα προϊόντα Α, Β, Γ και να μην ξοδέψει παραπάνω από 500 ευρώ. Θα πρέπει να ψάξει στο διαδίκτυο να δει πού είναι διαθέσιμα αυτά τα προϊόντα και να πετύχει την καλύτερη δυνατή τιμή για εμάς. Μια άλλη εφαρμογή (στην οποία διαγωνίστηκε η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ) είναι ο πράκτορας να εντοπίσει για λογαριασμό μιας επιχείρησης πότε, με ποια συχνότητα και σε τι κόστος τη συμφέρει να διαφημιστεί μέσω των μηχανών αναζήτησης όπως αυτή της Google. Όπως μου εξηγούν τα μέλη της ομάδας Κυριάκος Χατζηδημητρίου και Ανδρεάς Συμεωνίδης, σε κάθε αναζήτηση με λέξη κλειδί εμφανίζονται τρία αποτελέσματα με την ένδειξη sponsored links. Είναι οι εταιρείες που πλήρωσαν την Google για να εμφανιστούν στην κορυφή της αναζήτησης και άρα να έχουν περισσότερες πιθανότητες να ανοίξει την ιστοσελίδα τους ο χρήστης- και κατ’ επέκταση να προχωρήσει σε αγορά. Για να “διαφημιστεί” κανείς με αυτό τον τρόπο συμμετέχει σε ηλεκτρονικές δημοπρασίες –ή αναθέτει σε ένα πρόγραμμα, έναν “πράκτορα” δηλαδή, να ασχοληθεί με αυτή τη δουλειά. Ο πράκτορας παρακολουθεί την “αγορά” της μηχανής αναζήτησης, δηλαδή το ποια sites βγαίνουν στην κορυφή των αναζητήσεων και με ποιες λέξεις κλειδιά, και με βάσει το ποσό που διαθέτει ο διαφημιζόμενος κρίνει πότε συμφέρει περισσότερο να «χτυπήσει» τη δημοπρασία και να πάρει μία θέσει στα sponsored links. Πίσω από κάθε «πράκτορα» υπάρχουν ώρες προγραμματισμού που βασίζονται στη θεωρία των παιγνίων.

«Μυαλά υπάρχουν»
Στο φετινό διαγωνισμό του Συνδέσμου έρευνας πρακτόρων ηλεκτρονικών συναλλαγών (Association for Trading Agent Research) διαγωνίστηκαν οι «πράκτορες» από 17 πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο. Όλες οι ομάδες συνδέθηκαν με έναν server σε περιβάλλον μηχανής αναζήτησης και ο πράκτοράς τους αντιπροσώπευε έναν εικονικό διαφημιζόμενο, για λογαριασμό του οποίου δούλευαν.  Στην προσομοίωση αυτής της διαδικασίας, ο πράκτορας του ΑΠΘ έφερε τα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα για τον διαφημιζόμενο.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η ομάδα του ΑΠΘ συμμετείχε στο διαγωνισμό. Το 2011 βγήκε 4η, το 2010 3η και το 2009 9η, ενώ το 2010 ο πράκτορας για τη σχεδίαση χρηματιστηριακών συναλλαγών κατέκτησε την 1η θέση. «Η διάκριση είναι αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς και έρευνας που γίνεται στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Α.Π.Θ. σε συνδυασμό με την εξαιρετική ποιότητα των φοιτητών μας» σημειώνει ο του Τμήματος και Επικεφαλής της ομάδας Mertacor, Καθηγητής Περικλής Μήτκας προσθέτοντας ότι «έχουμε εξαιρετικούς καθηγητές και φοιτητές μας λείπουν όμως χώροι και εξοπλισμός». Τον τελευταίο χρόνο οι περισσότεροι απόφοιτοί του τμήματος έφυγαν στο εξωτερικό και προσελήφθησαν σε μεγάλες εταιρείες όπως η ΝΟΚΙΑ, η Bosch, η BMW, ενώ όσοι επέλεξαν να παραμείνουν στη χώρα δουλεύουν σε τομείς της ειδικότητάς τους, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο στις μέρες μας. Ο Κυριάκος Χατζηδημητρίου, υποψήφιος διδάκτορας, ο οποίος έκανε και τη βασική ερευνητική δουλειά για τον Mertacor μας λέει ότι η μόνη δυνατότητα της χώρας για ένα νέο ξεκίνημα είναι η επιχειρηματικότητα.
Στον τομέα της πληροφορικής υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για να “ανθίσουν” οι νεοφυείς επιχειρήσεις (start up’s) αρκεί να υπάρχουν και τα κεφάλαια επιχειρηματικού ρίσκου (venture capital) που θα στηρίξουν αυτές τις προσπάθειες.

———————
Η ομάδα του Mertacor
Γρηγόρης Αθανασιάδης, φοιτητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) του Α.Π.Θ.
Κυριάκος Χατζηδημητρίου, υποψήφιος διδάκτορας στο ΤΗΜΜΥ του Α.Π.Θ.
Λάμπρος Σταυρογιάννης, απόφοιτος του ΤΗΜΜΥ και υποψήφιος διδάκτορας στο Southampton University της Μεγ. Βρετανίας.
Ανδρέας Συμεωνίδης, Λέκτορας του ΤΗΜΜΥ του Α.Π.Θ.
Περικλής Μήτκας, Καθηγητής και Πρόεδρος του ΤΗΜΜΥ του Α.Π.Θ. Επικεφαλής της ομάδας.

——————————————————-

2. ΣΥΜΒΙΩΝΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΝΟΣΟ ΑΛΤΣΧΆΙΜΕΡ

Βαλίτσες για την Αυστραλία ετοιμάζει αυτές τις ημέρες μια άλλη ομάδα του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Α.Π.Θ. που έλαβε την πρώτη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό λογισμικού της Microsoft Ελλάς «Imagine Cup 2012» και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην κατηγορία Σχεδιασμός Λογισμικού (Software Design) στους τελικούς που θα πραγματοποιηθούν στις 6 Ιουλίου στο Σίδνει.
Τέσσερις προπτυχιακοί φοιτητές, στο 4ο έτος της σχολής, με τη βοήθεια του αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη, ανέπτυξαν το Symbiosis, ένα καινοτόμο σύστημα υποστήριξης των πασχόντων από τη νόσο Alzheimer, αλλά και των ανθρώπων που τους φροντίζουν αλλά και των ιατρών τους. Χρησιμοποίησαν τους υπολογιστές και τα κινητά τους τηλέφωνα, ένα μεταχειρισμένο Kinect (εξάρτημα που συλλαμβάνει την κίνηση του χεριού και «καταργεί» τη χρήση ποντικιού), γυαλιά με ενσωματωμένη κάμερα και ένα σύστημα εγκεφαλογράφου (επίσης παλιά, από το εργαστήριο του τμήματος) και έκαναν… θαύματα.  Άλλες τρεις φορές ομάδες φοιτητών του κ. Χατζηλεοντιάδη έχει πάρει το «πανελλήνιο» του Imagine Cup. H τελευταία φορά ήταν με το πρόγραμμα «Ηπιόνη». Το πρότζεκτ δεν είχε συνέχεια καθώς με την αποφοίτησή τους όλα τα μέλη της ομάδας έφυγαν από τη χώρα για να συνεχίσουν τις σπουδές στους σε κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού

Symbiosis
Το πρόγραμμα της Symbiosis αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την καθηγήτρια Ιατρικής του ΑΠΘ και πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών, Μάγδα Τσολάκη και εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία σε κέντρα ημέρας.
Ο στόχος του Symbiosis είναι
α) να κρατάει σε εγρήγορση το πνεύμα και το σώμα των πασχόντων από την Αλτσχάιμερ,
β)να βοηθά τους ανθρώπους που τους φροντίζουν να ξέρουν ανα πάσα στιγμή που βρίσκονται (χωρίς να χρειάζεται να τους κλειδώνουν στο σπίτι για να μη χαθούν) και
γ) να βοηθά τους θεράποντες ιατρούς να παρακολουθούν την πορεία της υγείας των ασθενών τους.

Από αριστερά η Κατερίνα Κυπριώτη, ο αναπληρωτής καθηγητής Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης, ο Κώστας Τούμπας και ο Δημήτρης Μανδηλιώτης της ομάδας Symbiosis

-SymbioSpace: Οι ασθενείς ξεχνούν τη χρησιμότητα καθημερινών αντικειμένων (όπως ένα πιάτο ή ένα μαχαιροπίρουνο). Μέσω του προγράμματος, και με την κατάλληλη σήμανση τα αντικείμενα αυτά μπορούν να “προβάλλουν” ένα βίντεο πάνω στην επιφάνεια ειδικών γυαλιών οράσεως με ενσωματωμένη κάμερα, που να υπενυμίζει στους ασθενείς τι είναι και πως χρησιμοποιούνται. Με τον ίδιο τρόπο, και οι άνθρωποι που φέρουν τη σχετική σήμανση (πχ στην οθόνη του κινητού τους) μπορούν να «προβάλλουν» στα γυαλιά των ασθενών εικόνες από το παρελθόν (που τους είναι πιο οικείες) «υπενθυμίζοντας» τη μεταξύ τους σχέση.

-SymbioEyes: Με μια εφαρμογή σε «έξυπνο κινητό» ο ασθενής αποτυπώνει τη διαδρομή που κάνει σε έναν περίπατο με αυτόματη λήψη φωτογραφιών. Στη συνέχεια στο κέντρο ημέρας για ασθενείς μπορεί να ξαναδεί τις φωτογραφίες (Re-Biosis), για να θυμηθεί τη διαδρομή, ενώ με τη βοήθεια ενός εγκεφαλογραφήματος ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει και ποιες φωτογραφίες έχουν θετική συναισθηματική επίδραση στον ασθενή και να επαναφέρει σε άλλη στιγμή τις εικόνες και τα θετικά συναισθήματα που αυτές προκαλούν.
Με την ίδια εφαρμογή στο κινητό, ο άνθρωπος που φροντίζει τον ασθενή μπορεί να εντοπίζει τη θέση που βρίσκεται (μέσω GPS) και να ειδοποιηθεί άμεσα με sms ή email σε περίπτωση που ο ασθενής χαθεί ή καταρρεύσει στο δρόμο.

– SymbioGames: Η ομάδα της Symbiosis έχει αναπτύξει παιχνίδια ειδικά σχεδιασμένα για τους ασθενείς, έτσι ώστε να ασκούνται ψυχικά και σωματικά. Οι κινήσεις που κάνουν είναι απλές, πχ κουνώντας το χέρι ο ασθενής το Kinect θα «πιάσει» την κίνηση και θα μετακινήσει αντικείμενα σε ένα βιντεοπαιχνίδι. Όταν κατακτήσει το στόχο του παιχνιδιού ο ασθενής μπορεί να δει ως επιβράβευση μια φωτογραφία από το παρελθόν του. Έτσι και τη μνήμη του κρατά σε εγρήγορση, και τη χαρά του παιχνιδιού αισθάνεται αλλά και κινεί το σώμα του, με βάση ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας.

————————————————————————-
Η ομάδα της Symbiosis
Δημήτρης Μανδηλιώτης προπτυχιακός φοιτητής του ΤΗΜΜΥ ΑΠΘ
Κώστας Τούμπας, προπτυχιακός φοιτητής του ΤΗΜΜΥ ΑΠΘ
Κατερίνα Κυπριώτη, προπτυχιακή φοιτήτρια του ΤΗΜΜΥ ΑΠΘ
Κική Καζά, προπτυχιακή φοιτήτρια του ΤΗΜΜΥ ΑΠΘ
Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης, αναπληρωτής καθηγητής
Εκτός από το βραβείο της Microsoft η ομάδα του ΑΠΘ διεκδικεί και το βραβείο του κοινού, που μπορεί να ψηφίζει στη σελίδα http://www.imaginecup.com ή απευθείας στο http://bit.ly/ICPCAiccom

Η σελίδα της ομάδας στο facebook είναι https://www.facebook.com/SymbiosisAlzheimerSupport

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Πρωτιές του ΑΠΘ στην πληροφορική (άλλως… μυαλά υπάρχουν!)

  1. Παράθεμα: Στην τελική εξάδα στο παγκόσμιο της Microsoft η ομάδα του ΑΠΘ | Sofi'Stories

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s