ΦΩΚΑΣ Από το δύσκολο ξεκίνημα το 1942 στις (αξεπέραστες;) δυσκολίες του 2013…

Το 1942, τρία ορφανά αγόρια, κουβαλώντας από μία τάβλα με κάλτσες, φανέλες και διάφορα ψιλοπράγματα, προσπαθούν να βγάλουν ένα μεροκάματο για να επιβιώσουν: αυτή ήταν η αφετηρία της οικογένειας Φωκά, που για περισσότερο από μισόν αιώνα συνέδεσε το όνομά της με την αγορά της Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία χρόνια, η κρίση έπληξε σφόδρα την εταιρεία, με αποτέλεσμα αυτή να καταφύγει στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Πριν από δέκα ημέρες, οι βιτρίνες του κεντρικού καταστήματός της, στους αριθμούς 48-50 της οδού Τσιμισκή, στη Θεσσαλονίκη, βάφτηκαν μαύρες -κι αν μέχρι αύριο δεν βρεθεί λύση κοινά αποδεκτή με τη μονή Αγίας Θεοδώρας, που είναι η ιδιοκτήτρια του ακινήτου, η ιστορική αλυσίδα καταστημάτων θα χάσει το «στρατηγείο» της. Κάτι που ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα σημάνει για το μέλλον της εταιρείας…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Το 1956 τα αδέλφια Απόστολος, Οδυσσέας και Λέανδρος Φωκάς, τριαντάρηδες πια, αγόρασαν ένα μερίδιο στο κατάστημα «Βεργόπουλος», που λειτουργούσε από το 1936 στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη.
Δύο χρόνια αργότερα αποκτούν ολόκληρη την επιχείρηση και καθιερώνουν το όνομα της οικογένειας ως ισχυρό brand στον εμπορικό χώρο της Θεσσαλονίκης. Λίγο αργότερα, η εταιρεία θα μετονομαστεί σε «Οδυσσεύς Φωκάς ΑΕ», προς τιμήν του πρόωρα χαμένου συνιδρυτή της.
Το 1974 μπαίνουν τα θεμέλια του δεύτερου πολυκαταστήματος (της Τσιμισκή 48-50), εκεί όπου άλλοτε υπήρχε ο κινηματογράφος «Τιτάνια». Η εταιρεία χτίζει εξ αρχής το κτίριο, σε οικόπεδο της μονής Αγίας Θεοδώρας, από την οποία το νοικιάζει. Ήταν ένα κατάστημα που δέσποζε στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Στην πορεία, η «Φωκάς» αναπτύχθηκε και πέραν της Βορείου Ελλάδος, αρχικά στον Βόλο (το 1998) και εν συνεχεία στην «καρδιά» του εμπορικού κέντρου της Αθήνας, στις οδούς Ερμού (το 1999) και Σταδίου (το 2003). Ακολούθησαν το Ηράκλειο Κρήτης και η Κέρκυρα (το 2007), η Λάρισα (το 2008) και η Ξάνθη (το 2009).

Η ΑΡΧΗ ΤΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ
Από το 2011 αρχίζει μια δύσκολη πορεία για την επιχείρηση: μια πορεία που την οδήγησε στο να έχει τους εργαζομένους της απλήρωτους επί ένα εξάμηνο, στο να ενταχθεί στο άρθρο 99 και να κινδυνεύει με έξωση από το κατάστημα της Τσιμισκή (ενώ έχει ήδη κλείσει το ιστορικό κατάστημα τής Ερμού).
«Μπήκαμε στην κρίση τελευταίοι -η ανάπτυξη των νέων καταστημάτων δεν είχε προλάβει να ‘ωριμάσει’. Προσπαθήσαμε να συμμαζευτούμε όσο πιο γρήγορα γινόταν -και αυτό, όμως, κοστίζει. Προχωρήσαμε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 12,5 εκατ. ευρώ πριν από έναν χρόνο, για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση…» εξηγεί, μιλώντας στη «ΜτΚ», η διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου, κυρία Βασιλική Φωκά.
Μετά από πολύμηνο «κυνήγι», η εταιρεία καταφέρνει να ενταχθεί στο άρθρο 99 και προσπαθεί να έρθει σε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες για το σχέδιο αναδιάρθρωσης. Και ενώ οι διαδικασίες είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί και εντός του προσεχούς διαστήματος επρόκειτο να παρουσιαστεί το business plan ενώπιον του δικαστηρίου, ήρθε η απόφαση της μονής Αγίας Θεοδώρας για έξωση της εταιρείας από το κατάστημα της Τσιμισκή: «Νιώσαμε ότι μας τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια μας…» υποστηρίζει η κυρία Φωκά.

ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ DEADLINE
Στις 27 Σεπτεμβρίου, η μονή Αγίας Θεοδώρας προχώρησε αιφνιδιαστικά σε έξωση τής «Φωκάς» από το κατάστημα της οδού Τσιμισκή για οφειλόμενα ενοίκια της τάξης του 1,2 εκατ. ευρώ, υποστηρίζοντας ότι έδωσε πολλές ευκαιρίες, προχωρώντας σε μείωση του ενοικίου και σε διακανονισμό, τον οποίο δεν τήρησε η εταιρεία.
Από τη δική της πλευρά, η εταιρεία αντιτείνει ότι από το 2001 η μονή λάμβανε αύξηση 15% στο ενοίκιο κάθε χρόνο και ότι στα 39 χρόνια της μίσθωσης έχει λάβει συνολικά από τη «Φωκάς» ποσό ύψους 50 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η εταιρεία υποστηρίζει ότι της είχε δοθεί προφορική παράταση για την καταβολή 370.000 ευρώ σε μετρητά έως τις 30 Σεπτεμβρίου -προσθέτει μάλιστα ότι στις 7 το πρωί της Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου στάλθηκε ενημερωτικό e-mail ότι συγκεντρώθηκε το ποσό, δύο ώρες αργότερα ωστόσο η μονή προχώρησε τις διαδικασίες της έξωσης.

ΑΥΡΙΟ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ
Ακολούθησαν αλλεπάλληλες συναντήσεις μεταξύ της εταιρείας και της Εκκλησίας και, με παρέμβαση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου, δόθηκε ακόμη μία ευκαιρία στην εταιρεία να πληρώσει τη δόση των 370.000 ευρώ σε μετρητά και να προσκομίσει για το υπόλοιπο τού ποσού εγγυητική επιστολή.
Για την εταιρεία, πάντως, το να ζητείται η αποπληρωμή ολόκληρου του ποσού με μιας δεν αποτελεί «δεύτερη ευκαιρία»: το συμβούλιο της μονής, που συνεδρίασε το μεσημέρι της Παρασκευής, αποφάσισε να δώσει μια τελευταία παράταση έως και αύριο Δευτέρα, προκειμένου «η Εκκλησία να μη θεωρηθεί σε καμία περίπτωση υπεύθυνη για την έξοδο των εργαζομένων στον δρόμο» όπως αναφέρει στη «ΜτΚ» ο νομικός της σύμβουλος, κ. Θεόδωρος Ζέρβας.
«Το να βρεθεί άμεσα μια εγγυητική επιστολή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε περιβάλλον κρίσης είναι μη ρεαλιστικός στόχος» εκτιμά από την πλευρά της η κυρία Φωκά.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΟΙ «ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ»
Σε κάθε περίπτωση, αν δεν βρεθεί λύση μέχρι αύριο, η μονή Αγίας Θεοδώρας φέρεται έτοιμη να προχωρήσει άμεσα σε διαγωνισμό για τη μίσθωση του ακινήτου… Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερις επιχειρηματικοί όμιλοι (εκ των οποίων οι δύο γραπτώς) έχουν ήδη καταθέσει το ενδιαφέρον τους να νοικιάσουν το ακίνητο.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ «ΦΩΚΑ»
Ο Όμιλος «Φωκά» μπορεί να υπερηφανεύεται για πλήθος κοινωνικών παρεμβάσεων -και ιδιαίτερα για τη φροντίδα παιδιών χάρη σε δωρεές του.
Συγκεκριμένα, στις δωρεές του περιλαμβάνονται το πρώτο γυμνάσιο-λύκειο στην περιοχή των Συκεών (1978), η παιδική χαρά στη Νέα Παραλία και δώδεκα πάρκα αναψυχής σε δήμους της Θεσσαλονίκης (1982), η κατασκευή και επιχορήγηση δημοτικού βρεφονηπιακού σταθμού στην περιοχή της οδού 25ης Μαρτίου (1984), η ανέγερση σχολείου (νηπιαγωγείο) τετραώροφης οικοδομής στον δήμο Ευόσμου (1988), η δημιουργία σπιτιού στο ελληνικό παιδικό χωριό «Παιδικό Χωριό Βορείου Ελλάδος» στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης (1996), η κατασκευή τριώροφου κτιρίου (και αντίστοιχου αργότερα στην Αθήνα) στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με πλήρη ιατρικό εξοπλισμό για παιδιά με ειδικές ανάγκες (1997), με επισκεψιμότητα 6.000 ασθενών τον χρόνο, αλλά και η ανέγερση πολλών ιερών ναών. Σημειωτέον ότι μεταξύ των δωρεών του Ομίλου «Φωκάς» περιλαμβάνεται και αυτή για δύο εξωτερικές πτέρυγες στη μονή Αγίας Θεοδώρας, το 1995.
Παράλληλα, ο Όμιλος «Φωκάς» έχει τιμηθεί από τον δήμαρχο Αθηναίων για τη συμβολή του στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της πρωτεύουσας, χάρη στη συμβολή του για την εκτενή αποκατάσταση τριών ιστορικών κτιρίων της Αθήνας.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ
Από την πρώτη στιγμή της έξωσης, οι εργαζόμενοι συγκεντρώνονται έξω από το κατάστημα της οδού Τσιμισκή 48-50, ενώ έχουν ενημερώσει τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, κ. Θεόδωρο Καράογλου, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, αλλά και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Μπουτάρη.
Οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι, αν τελικώς προχωρήσει η έξωση από το κατάστημα, αυτό θα δώσει τη χαριστική βολή στην επιχείρηση, που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, με αποτέλεσμα 600 εργαζόμενοι να μείνουν χωρίς δουλειά.
Σε ανακοίνωσή της, η μονή εξέφρασε τη «συμπάθειά» της προς τους εργαζόμενους, υποστηρίζοντας όμως ότι, αν ήταν άλλος ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, η έξωση θα είχε γίνει προ πολλού και οι ίδιοι θα είχαν μείνει άνεργοι εδώ και έν9/1αν χρόνο: «Πάντως, η διατήρηση των θέσεών τους δεν τους ωφέλησε ιδιαίτερα, εφόσον δεν αμείβονταν για την εργασία που παρείχαν, τελούντες σήμερα περίπου οι μισοί σε επίσχεση εργασίας, ενώ οι υπόλοιποι δεν πληρώνονται κανονικά. Διατηρούμε όμως ελπίδες ότι πολλοί από αυτούς θα απορροφηθούν από το νέο επιχειρηματικό σχήμα που θα εγκατασταθεί στο μίσθιο» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε προ ημερών η μονή.

ΣΟΦΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ

δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 06/10/2013

Βλ. επίσης τα ρεπορτάζ

8/10 http://www.makthes.gr/news/economy/111008/

9/10/2013 http://www.makthes.gr/news/economy/111050/ 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s