Ο δήμαρχος, το κλαμπ και οι θαμώνες του…

Στο Ορλάντο της Φλόριντα, ένα από τα πιο δημοφιλή κλαμπ είναι αυτό του δημάρχου Buddy Dyer. Οι «θαμώνες» είναι παιδιά ηλικίας δημοτικού και γυμνασίου. 

Πρόκειται για τη λέσχη ανάγνωσης «Mayor Buddy Dyer’s Book Club» (βλ. σχετικό video), μία από τις έξι δράσεις του προγράμματος Orlando Cares. Το Ορλάντο ανήκει στο δίκτυo πόλεων Cities of Service, που εφαρμόζουν ένα συντεταγμένο σχέδιο ώστε ο εθελοντισμός να έχει μετρήσιμα αποτελέσματα.

Φωτ. Αλέξανδρος Αβραμίδης

Marcia Hope Goodwin Φωτ. Αλέξανδρος Αβραμίδης

«Yπήρχαν κινήματα εθελοντισμού και πριν το 2009. Η διαφορά είναι ότι μέσα από αυτό το μοντέλο η κοινότητα από κοινού με τον δήμαρχο καθορίζει στόχους και προτεραιότητες για την πόλη, ώστε ο εθελοντισμός γίνεται μέρος της λύσης» εξηγεί η Marcia Hope Goodwin, η οποία βρέθηκε τον Μάιο στη Θεσσαλονίκη για να μιλήσει για το πρόγραμμα Orlando Cares. Στην πόλη λειτουργεί ένα δίκτυο εθελοντών, στο οποίο συμμετέχουν περισσότερες από 600 μη κυβερνητικές οργανώσεις, ομάδες γειτονιάς, σχολεία. «Μαζί αποφασίσαμε το που πρέπει να εστιάσουμε. Καταλήξαμε στον αναλφαβητισμό, τη βελτίωση των επιδόσεων στο σχολείο και την πρόληψη της παραβατικότητας των νέων, σε όλα αυτά που μπορούμε να κάνουμε για τους πολίτες του Ορλάντο» λέει η υπεύθυνη εθελοντισμού, με το συμβολικό επώνυμο που μεταφράζεται στα ελληνικά, «ελπίδα» (hope) και «νίκη του καλού» (Good win). Όταν τη ρωτάμε για το κίνητρο των εθελοντών μας λέει ότι «οι πολίτες νιώθουν ότι είναι καθήκον τους, μέρος της αστικής ευθύνης που έχουν, να επιστρέφουν κάτι στην κοινότητα, να συνδράμουν κι αυτοί στην ευημερία της κοινότητας». Έτσι στο Ορλάντο έχουν δημιουργήσει προγράμματα όπως η «Λέσχη Ανάγνωσης» που μέσα από διαγωνισμούς και παιχνίδια (στα οποία συμμετέχει και ο ίδιος ο δήμαρχος), τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν το εξωσχολικό διάβασμα, το «Path Finders» μέσω  του οποίου επαγγελματίες εξηγούν στα παιδιά τα πλεονεκτήματα και τις δυσκολίες της κάθε δουλειάς, ο «Κηπουρός» μέσω του οποίου παιδιά από αστικές περιοχές έρχονται σε επαφή με τη φύση, ενώ σε δεύτερο επίπεδο το πρόγραμμα λειτουργεί ως διαδικασία πρόληψης της νεανικής εγκληματικότητας κλπ. Την τελευταία τριετία πάνω από 2000 άτομα δούλεψαν εθελοντικά για να προάγουν το κοινό καλό. Όμως επειδή «ο εθελοντισμός χωρίς πλάνο δεν έχει μετρήσιμα αποτελέσματα» στο Ορλάντο κατάστρωσαν ένα στρατηγικό σχέδιο δράσης. Αποτέλεσμα; 78% των μελών της λέσχης ανάγνωσης διάβασαν περισσότερα εξωσχολικά βιβλία, 80% των μαθητών αποφάσισε ότι θα τελειώσει το λύκειο ή και θα συνεχίσει τις σπουδές.

Το σκεπτικό του προγράμματος είναι απλό: κάθε φορά που ένα παιδί μαθαίνει να διαβάζει και να αγαπά το διάβασμα με τη βοήθεια ενός εθελοντή, κάθε φορά που ένα παιδί αποφασίζει να μην εγκαταλείψει το σχολείο ή να κάνει μια σωστή επιλογή επαγγελματικού προσανατολισμού η κοινότητα έχει περισσότερες πιθανότητες να πάει συνολικά ένα βήμα παραπέρα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s