Δ.Μάρδας: Εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης υπάρχουν

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας κρατά το «πορτοφόλι» του κράτους. Ένα πορτοφόλι που, όπως λέει στη «ΜτΚ», «έχει το βάρος που πρέπει, ώστε να μπορούμε να πληρώνουμε υποχρεώσεις στο χρόνο που πρέπει κι ας έχω ακούσει μέχρι τώρα χίλιες φορές ότι δεν θα γινότανε».

Συνέντευξη στη Σοφία Χριστοφορίδου

Ωστόσο, όταν τον ρωτάμε αν το κράτος θα συνεχίσει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις, παραπέμπει στη διαπραγμάτευση. Ο αναπληρωτής υπουργός και καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ θεωρεί ότι η ΕΚΤ πρέπει να εντάξει και την Ελλάδα στο μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης, που προβλέπει μαζική αγορά ομολόγων (QE), και σημειώνει ότι βραχυπρόθεσμα η ρευστότητα μπορεί να τονωθεί μέσω αγοράς ρέπος από τα ασφαλιστικά ταμεία. Επενδύει πολλά στην πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων, ενώ προαναγγέλλει ρύθμιση αλά γαλλικά για τη φορολόγηση του μαύρου χρήματος.

Κύριε υπουργέ, από σήμερα μας περιμένει Μάρτης γδάρτης;
Δεν είναι πρώτη φορά που η χώρα βρίσκεται σε ένα δύσκολο σημείο. Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Προβλήματα ρευστότητας μπορεί να αντιμετωπίζει η κάθε οικονομία. Εκείνο το οποίο ενδιαφέρει εμάς είναι να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας και να μπορούμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας στο χρόνο που πρέπει.
Σε ό,τι αφορά τα θέματα ρευστότητας, υπάρχει μία διαπραγμάτευση η οποία τρέχει, υπεύθυνος αυτής είναι ο κ. Βαρουφάκης με σκοπό το ξανάνοιγμα του μηχανισμού χρηματοδότησης του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος, δηλαδή της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ όμως έκλεισε το κανάλι ρευστότητας, παρέχει στις τράπεζες ρευστό μόνον μέσω ELA με επιτόκιο στο 1,55%, ενώ δεν έχει άρει το πλαφόν για την έκδοση εντόκων γραμματίων…
Στις 4 Φεβρουαρίου ένας κρουνός έκλεισε. Θεωρώ ότι μετά τη συγκεκριμένη συμφωνία (σ.σ. του Eurogroup) πρέπει να ξανανοίξει. Είμαστε σε μία διαπραγμάτευση.

Το Μάρτιο έχουμε υποχρεώσεις στο ΔΝΤ, πώς θα πληρωθούν; Οι μισθοί και οι συντάξεις σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι διασφαλισμένα, αλλά βλέπουμε και κινήσεις προς τα ταμεία να αγοράσουν ρέπος και να τονώσουν τη ρευστότητα. Η συνάδελφός σας Ν. Βαλαβάνη είχε κάνει έκκληση στους φορολογούμενους να πληρώσουν την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ και να δώσουν ό,τι μπορούν υπαγόμενοι στη νέα ρύθμιση για 100 δόσεις. Όλα αυτά ενισχύουν την εικόνα ενός ταμείου που στεγνώνει…
Δεν είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε σε αυτήν την κατάσταση. Κατ’ επανάληψη έχουμε βρεθεί σε αυτήν την κατάσταση. Επιπλέον οι υποχρεώσεις δεν δημιουργήθηκαν τώρα, ήταν υποχρεώσεις που προϋπήρχαν.

Το ζήτημα είναι πώς τις αντιμετωπίζουμε τώρα.
Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΚΤ και πώς αυτός ο μηχανισμός που υπήρχε (σ.σ. αποδοχής ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεων) θα εξακολουθήσει να χρηματοδοτεί την ελληνική οικονομία. Θα δούμε πώς θα κινηθούμε και τι εναλλακτικές λύσεις θα βρεθούν. Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα του δημοσίου. Έθεσε βέβαια το ζήτημα της αποπληρωμής των δόσεων του ΔΝΤ τώρα και της ΕΚΤ τον Ιούλιο. Αυτά ήταν μέρος ενός προβλήματος που υπήρχε. Και η προηγούμενη κυβέρνηση έπρεπε να βρει επίσης τρόπους χρηματοδότησης -αν είχε επανεκλεγεί- γιατί με τα 7,2 δισ. (σ.σ. τα ποσά των δόσεων που δεν έχουν καταβληθεί) δεν λυνόταν το πρόβλημα για όλο το 2015. Στο πλαίσιο της αναζήτησης που θα κάνουμε εμείς θα προσπαθήσουμε να βρούμε χρήματα, για να καλύψουμε τις όποιες υποχρεώσεις έχουμε. Αλλά αυτά δεν συμβαίνουν για πρώτη φορά στη χώρα.

Ήταν ίδιες οι συνθήκες;
Δεν ήταν ίδιες συνθήκες, ήταν κάπως διαφορετικές. Τα εργαλεία όμως έχουν βελτιωθεί σε σχέση με το παρελθόν. Η ΕΚΤ δεν είχε συγκεκριμένη πολιτική (σ.σ. ποσοτικής χαλάρωσης). Σήμερα υπάρχουν μηχανισμοί ρευστότητας μέσω της Ε.Ε. και συζητάμε το άνοιγμα αυτών των μηχανισμών. Κομμάτι του προγράμματος της ΕΚΤ για ποσοτική χαλάρωση είμαστε και εμείς.

Όμως ο κ. Ντράγκι εμφανίστηκε αρκετά σκληρός στην περίπτωση της Ελλάδας…
Ο καθένας έχει και μία στρατηγική που θέλει να ακολουθήσει για κάποιους λόγους. Το αποτέλεσμα να δούμε. Υπάρχει ένας μηχανισμός (σ.σ. μαζικής αγοράς ομολόγων) που πρέπει να ενεργοποιηθεί και για εμάς. Δεν μπορεί να ισχύει για όλους και όχι για εμάς. Θεωρώ ότι η διαπραγμάτευση με τον κ. Ντράγκι θα δώσει ένα αποτέλεσμα.

Τι θα γίνει, σε περίπτωση που δεν συμφωνήσει τελικά η ΕΚΤ ούτε για τη διάθεση των 1,9 δισ. ευρώ ούτε για αύξηση στο πλαφόν των εντόκων ούτε πολύ περισσότερο για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης;
Ας δούμε τι θα γίνει μέχρι τότε. Εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης μιας χώρας πάντοτε υπάρχουν, αλλά αρχίζουμε από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Η ΕΚΤ είναι μία από τις λύσεις, αυτήν επιδιώκουμε και αυτή θα χρησιμοποιήσουμε. Η δεύτερη λύση είναι ο ELA, υπάρχει και τρίτη, τέταρτη, πέμπτη εναλλακτική. Όμως δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για άλλα σενάρια, όταν δεν έχουμε αποκλείσει τα πρώτα. Ας αποκλείσουμε τα πρώτα και μετά βλέπουμε τι θα κάνουμε. Αν και, επαναλαμβάνω, δεν είμαστε η πρώτη χώρα στον πλανήτη που αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας ούτε η πρώτη φορά που ως χώρα αντιμετωπίζουμε πρόβλημα.

Η γερμανική πλευρά υπολογίζει ότι χρειαζόμαστε επιπλέον 20-30 δισ. ευρώ…
Εμείς δεν έχουμε υπολογίσει ακόμη τις ανάγκες μας, οι οποίες θα είναι συνάρτηση του τι θα γίνει αυτό το τετράμηνο, τι κενά θα καλύψουμε με τη νέα πολιτική που εφαρμόζουμε. Οι Γερμανοί πώς έχουν υπολογίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες μας; Κινούνται σύμφωνα με τη λογική του προηγούμενου μνημονίου. Όμως το μνημόνιο έχει πεθάνει. Με τη συμφωνία βάζουμε την οικονομική πολιτική σε άλλες βάσεις.

Αυτό το τετράμηνο έχει χτυπήσει κόκκινος συναγερμός, ώστε να περάσει η χώρα τον κάβο;
Έχει ηχήσει κόκκινος συναγερμός σε ό,τι αφορά την ταχύτητα εφαρμογής μέτρων. Πρέπει να τρέξουμε, ώστε να προφτάσουμε το χρόνο που τρέχει πίσω μας.

Ο έντοκος δανεισμός του δημοσίου μέσω της αγοράς ρέπος από τα ασφαλιστικά ταμεία μπορεί να δώσει μία λύση;
Δίνει ανάσα και δεν υπάρχει κίνδυνος για τα αποθεματικά.

Αναγκαστήκατε να κάνετε μαγικά, για να εξοικονομήσετε πόρους και να τρέξει το σύστημα αυτό το μήνα;
Κανένα μαγικό, υπάρχουν τεχνικές που εφαρμόζονται και αυτές χρησιμοποιούμε. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει αίτημα που να μην το έχω υπογράψει για συντάξεις, μισθούς, επιχορηγήσεις σε ταμεία.

Άρα λεφτά υπήρχαν;
Δεν έχω ακούσει κάποιος να μην έχει πληρωθεί μέχρι τώρα.

Αυτό μπορείτε να το πείτε μετά βεβαιότητας και για τον επόμενο μήνα;
Επαναλαμβάνω ότι τρέχει μία διαπραγμάτευση…

Τι περιθώρια υπάρχουν για περιορισμό της σπατάλης;
Διαβάζουμε γραμμή γραμμή τον προϋπολογισμό και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις δαπάνες που δεν έχουν σχέση με μισθούς, συντάξεις και ταμεία. Το 50% των δαπανών είναι κρατικές προμήθειες, αγορές κ.λπ. Εξετάζοντας αυτές τις δαπάνες θα δούμε πού μπορούμε να έχουμε περικοπές που έχουν σχέση με τη σπατάλη. Επιπλέον θα εισαχθούν νέα συστήματα προμηθειών για συγκεκριμένες κατηγορίες συμβάσεων, που έτσι κι αλλιώς θα εξοικονομήσουν πολλά χρήματα. Πολύ γρήγορα θα έρθουν στη Βουλή οι ρυθμίσεις για αυτά τα νέα συστήματα.

Την Παρασκευή έπρεπε να εξοφληθεί η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ. Τι θα έχουμε φέτος και από πότε θα αρχίσουμε να το πληρώνουμε;
Το 2015 θα έχουμε έναν άλλο φόρο, που θα απαλύνει τα βάρη στα χαμηλά εισοδήματα, θα δίνει περισσότερο βάρος στα υψηλά εισοδήματα. Αυτό θα αρχίσει να πληρώνεται από τον Αύγουστο.

Με τους συντελεστές ΦΠΑ τι θα κάνετε;
Καταρχάς είπαμε ότι δεν θα ανέβει. Αυτό είναι γραμμένο και στη συμφωνία, η οποία μιλά για έναν εξορθολογισμό, δεν μιλά για αυξήσεις. Εξορθολογισμός σημαίνει και μειώσεις. Ο ΦΠΑ δεν θα αυξηθεί στα νησιά, στα φάρμακα κ.λπ. Αν υπάρχουν λίγες περιπτώσεις (σ.σ. όπου μπορεί να αυξηθεί), θα τις εξετάσουμε.

Δίνετε έμφαση στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων και της μαύρης οικονομίας εν γένει. Τι ποσά περιμένετε να εισπράξετε και πόσο άμεσα μπορεί να γίνει αυτό;
Εκτιμάται ότι από το λαθρεμπόριο καυσίμων το μέγιστο πλαφόν φοροδιαφυγής είναι 1,5 δισ. ευρώ, από τον καπνό 800 εκατ. ευρώ, ενώ από το παραεμπόριο τα ποσά που υπολογίζει η ΕΣΕΕ τα θεωρούμε λίγο υπερβολικά. Ήδη ετοιμάζονται μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή. Είναι δύσκολο να υπολογιστεί τι μπορεί να εισπραχθεί αυτό το τετράμηνο. Θέλουμε να οδηγήσουμε την αγορά σε τέτοιο σημείο, ώστε να «κλειδώσει», με την έννοια να μην «μπάζει» πια, να μην αφήνει περιθώρια φοροδιαφυγής.

Πώς θα εντοπίσετε, για να φορολογήσετε στη συνέχεια, το μαύρο χρήμα;
Δεν χρειάζεται να το ανακαλύψουμε, έρχεται από μόνο του. Όταν κάνεις μία δελεαστική πολιτική, λες στον πολίτη «πλήρωσε τους φόρους που έχεις να πληρώσεις, αλλιώς υπάγεσαι στις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες». Κάποιος που θέλει να απαλλαγεί από το άγχος, θα σκεφτεί να πληρώσει, για να τελειώνει. Τον συμφέρει να πληρώσει, για να μπορεί να αξιοποιήσει τα χρήματά του. Με αυτόν τον τρόπο στη Γαλλία μάζεψαν 6,5 εκατ. ευρώ. Σκεφτόμαστε να κάνουμε ανάλογη ρύθμιση, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα εντός των ημερών. Έχω καταθέσει τις προτάσεις μου.

Η διαδικασία δεν αργεί πολύ;
Καθόλου μπορώ να πω. Στο δίμηνο μπορείς να μαζέψεις ένα σωρό χρήματα.

Εσείς τι υπολογίζετε ότι θα μαζέψετε;
Θα δούμε τα στοιχεία από την ΤτΕ και άλλες πηγές, να εκτιμήσουμε από όλα τα χρήματα που έχουν βγει πόσο ήταν το μαύρο χρήμα, δηλαδή αυτό που δεν έχει φορολογηθεί.

Πώς αισθάνεστε έναν μήνα τώρα που κρατάτε το πορτοφόλι του κράτους, το οποίο δεν πρέπει να είναι και πολύ βαρύ;
Ως καθήκον είναι πάρα πολύ βαρύ… Σε περιεχόμενο το πορτοφόλι έχει το βάρος που πρέπει, ώστε να μπορούμε να πληρώνουμε υποχρεώσεις στο χρόνο που πρέπει. Αυτό σήμερα γίνεται κι ας έχω ακούσει μέχρι τώρα χίλιες φορές ότι δεν θα γινότανε.

Έχετε χάσει τον ύπνο σας;
Όχι ακόμη. Δεν έχω κανέναν λόγο, επειδή κάθε κράτος έχει πολλές λύσεις να λύσει τα προβλήματά του. Δεν αναφέρομαι στην επιστροφή στη δραχμή βέβαια, είναι κάτι το οποίο δεν πρόκειται ποτέ να υπηρετήσω.

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 1/3/2015

υπό τον τίτλο: «Η διαπραγμάτευση με τον κ. Ντράγκι θα δώσει αποτέλεσμα»newspaper-3

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s