Ο εκδότης Γιάννης Βελλίδης και οι σχέσεις του με την πολιτική εξουσία (1936-1978)

coverΟ Γιάννης Βελλίδης όρισε τις τύχες της «Μακεδονίας επί 42 χρόνια, από 27 ετών, μέχρι το θάνατό του το 1978. Η μακρά αυτή περίοδος ήταν ταυτόχρονα εξαιρετικά πυκνή σε πολιτικά γεγονότα. Λίγους μήνες αφότου ανέλαβε την ιστορική εφημερίδα εκδηλώθηκε το πραξικόπημα του Μεταξά, ακολούθησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Κατοχή, ο Εμφύλιος, η δεκαετία του ’50 με την οικοδόμηση του λεγόμενου «κράτους της δεξιάς», η ταραγμένη δεκαετία του ’60 που κατέληξε στη δικτατορία των συνταγματαρχών και τα δραματικά γεγονότα της Κύπρου για να φτάσουμε στην μεταπολίτευση. Στο pdf που θα βρείτε στο τέλος αυτου του  κειμένου βρίσκεται η διπλωματική μου εργασία «Ο εκδότης Γιάννης Βελλίδης και οι σχέσεις του με την πολιτική εξουσία» που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού «Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα» του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ με επιβλέποντα τον επίκουρο καθηγητή Αντώνη Σκαμνάκη. Η διπλωματική ξεκίνησε ως συνέχεια προηγούμενης εργασίας μου για τη στάση του Βελλίδη την περίοδο της Αποστασίας και κατέληξε να εξετάζει τέσσερις δεκαετίες, από τότε που ανέλαβε την εφημερίδα σε ηλικία 27 ετών μέχρι και το θάνατό του. Όσοι ενδιαφέρεστε να τη διαβάσετε αλλά οι 300 σελίδες σας φαίνονται πολλές, μπορείτε να πάρετε μια καλή εικόνα για τον εκδότη και την ανάμειξή του στο πολιτικό γίγνεσθαι της κάθε εποχής  διαβάζοντας το πρώτο κεφάλαιο και τα Συμπεράσματα.

image0000693BΗ συγγραφή της εργασίας αποδείχθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα περιπέτεια. Βρέθηκα από το υπόγειο της εφημερίδας «Μακεδονία» όπου ξεχώρισα περίπου 900 από τα δεκάδες χιλιάδες  πρωτοσέλλιδα, μέχρι τη Βόννη, για να βρω την αλληλογραφία του Γερμανικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη με τις αρχές της ναζιστικής κυβέρνησης, σχετικά με ένα αίτημα του Βελλίδη…  (περισσότερα για αυτό το θέμα στο 1ο κεφάλαιο). Ήταν ένα ταξίδι ανακάλυψης της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας, μέσα από τη βιβλιογραφία αλλά και μια προσπάθεια κατανόησης ενός ανθρώπου που περιβάλλεται με την αχλύ του μύθου, αλλά έχει και πολλές πλευρές που θα μείνουν για πάντα αφανείς. Οφείλω να ευχαριστήσω όλους όσοι δέχτηκαν να μου μιλήσουν για τον εκδότη, την κόρη του Κατερίνα Βελλίδη, τους δημοσιογράφους Αντώνη Κούρτη, Αντώνη Πεκλάρη, Νίκο Βουργουτζή, Νίκο Μέρτζο Χρίστο Χριστοδούλου, Μανώλη Κανδυλάκη, Φαίδωνα Γιαγκιόζη. Η συνδρομή τους ήταν πολύτιμη, ακόμα και αν κάποιες φορές χρειάστηκε να αμφισβητήσω ή να αποδομήσω τις πληροφορίες που μου ανέφεραν. Τα στοιχεία και οι μαρτυρίες που κατάφερα να συγκεντρώσω σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν ώστε να περιγράψουν τον Βελλίδη ως εκδότη και πολιτικό υποκείμενο. Από τα ελάχιστα ίχνη της πορείας του που μπόρεσα να εντοπίσω, προκύπτει ότι έπαιξε παρασκηνιακό ρόλο στις εσωκομματικές διεργασίες στον κεντρώο χώρο, αναμείχθηκε ως ένα βαθμό με τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που έγιναν την περίοδο της  αποστασία. Ελάχιστα ξέρουμε για τις επαφές με τον Καραμανλή και το βασιλιά κατά την περίοδο της χούντας. Όπως ελάχιστα γνωρίζουμε γενικώς και για πολλές άλλες εποχές όπως πχ αν έπαιξε ενεργό ρόλο στην υπόθεση Στακτόπουλου, τον οποίο ανέκρινε ο φίλος του Μουσχουντής για τη δολοφονία του Τζορτζ Πολκ. Τελικά τα περισσότερα για την πορεία του Βελλίδη και τις σχέσεις τους με τους ανθρώπους που ασκούσαν εξουσία την κάθε εποχή θα παραμείνουν ανείπωτα. Η προσωπικότητα Βελλίδη, παρότι έχει ενδιαφέρον, δεν ήταν αντικείμενο αυτής της μελέτης. Το ίδιο ισχύει και για την ιδιωτική ζωή του.

Πιθανώς να υπάρχουν λάθη και παραλείψεις σε αυτή την εργασία, για τα οποία φέρω την αποκλειστική ευθύνη. Ελπίζω να βρείτε ενδιαφέρουσες πληροφορίες και ντοκουμέντα στις σελίδες που ακολουθούν, και αν θέλετε να μου στείλετε τα σχόλιά σας. Καλή ανάγνωση!

Vellidis_Political_Power

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s