Τι συζητούν στη «μικρή βουλή» και στα ΑΤΜ

29 Ιουνίου. Ο ήλιος ανέτειλε. Οι τράπεζες δεν άνοιξαν. Η Ελλάδα προχωρά, αλλά κανείς δεν ξέρει προς τα πού. Η ελπίδα εξαφανισμένη. Η μικρή βουλή στην Αριστοτέλους σε πλήρη απαρτία. Ο κόσμος συνωστίζεται στα ΑΤΜ, Βρίζει. Τους πολιτικούς και τη μοίρα του.
IMG_4794
Ο «ΕΜΦΥΛΙΟΣ»
-«Και το ναι καιει και το όχι. Άμα δεν μπορείς να διαπραγματευτείς και να σου δώσω τη δύναμη τι θα γίνει; Στην διαπραγμάτευση κάτι δίνεις κάτι παίρνεις. Αλλά η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω. Εγώ δεν ξέρω ποια είναι η πραγματική πραγματικότητα» μου λέει ο πρώτος ηλικιωμένος που συναντώ στη μικρή βουλή της Αριστοτέλους
-«Οι γερμανοί θέλουν να μας κάνουν προτεκτοράτο. Θέλουν να δουλεύουμε εμείς και αυτοί να εισπράττουν τα προτσέντα. Οι τόκοι είναι μεγαλύτεροι από το δάνειο» πετάγεται ο διπλανός του, που αυτοσυστήνεται: «Εγώ είμαι κουκουές, εμείς κατηγοράμε και τον Τσίπρα. Αυτοί είναι αριστερο-δεξιοί, το κουκουέ δεν συνεργάζεται με κανένα δεξιό κόμμα».
Από τη διπλανή παρέα ακούγονται φωνές. Δυο ηλικιωμένοι μαλώνουν…
-«Εγώ ήμουν επιχειρηματίας, είχα βιοτεχνία τη δεκαετία του ’80 με 150 άτομα προσωπικό και με βούλιαξε ο Παπανδρέου, ανέβαζε φόρους, ανέβαζε ΙΚΑ. Πλέρωνα εγώ τα επιδόματα του Παπανδρέου…»
-« Εγώ δεν μπορούσα να πάρω πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων. Ήμουν κακός έλληνας; Ο πατέρας μου πηγε στην Αλβανία και έρχεσαι να μου πεις ότι είσαι αδικημένος;».
-«Περίμενε ο ΣΥΡΙΖΑ να σε δώσει το τσάμπα ρεύμα, να στα δώσει όλα. Έκανε λέει μεταρρυθμίσεις, άνοιξε την ΕΡΤ. Μόνο για τους δημοσίους υπαλλήλους νοιάζεται. Δεν μπορεί άλλο ο ιδιωτικός τομέας…» του απαντά και συνεχίζουν να τσακώνονται διακόπτοντας ο ένας τον άλλο.
-«Μπορεί να γίνει εμφύλιος,. Έναν στρατό αν θες να τον αιχμαλωτίσεις κόψτου την τροφοδόσία. Εγω έχω 5 ευρώ. Τι θα γίνουμε; Να μας πουν ξεκάθαρα τι θέλουν να κάνουν; Τι σημαινει και το ναι και το όχι» λέει κάποιος τρίτος.
– «Αυτό που δεν πέτυχαν (σ.σ. οι αριστεροί στον εμφύλιο)… και βγάζουν το άχτι τους τώρα» επιμένει ο πρώην βιοτέχνης και κάποιος άλλος σχολιάζει «τον δημιούργησαν τον εμφύλιο».

ΟΙ «ΨΑΓΜΕΝΟΙ»
IMG_4793Η συζήτηση συνεχίζεται με εντάσεις και σκαμπανεβάσματα. Ο ένας μετά τον άλλον έρχονται και μου εκμυστηρεύονται ότι οι υπόλοιποι της ομήγυρης «δεν ξέρουν» γιατί «το επίπεδο είναι χαμηλό».
-«Γιατί δεν βάζει ο Τσίπρας τα δικά του μέτρα στο δημοψήφισμα; Θέλουν να μας βγάλουν από την Ευρώπη» παρεμβαίνει ο συνταξιούχος πρώην βιοτέχνης, για να πάρει την απάντηση από το διπλανό του.
 -«Έχει ήδη υπογράψει για τη δραχμή ο Τσίπρας. Τελειωμένη υπόθεση και δυστυχώς θα γίνει σφαγή. Φοβάμαι τα χειρότερα».
-«Τα εγγόνια μου λέν ότι για την κατάντια της Ελλάδας εμείς φταίμε. Τους λέω έχετε δίκιο» παρεμβαίνει ένας άλλος.
– «Αυτοί που βλέπεις το 90% χόρευαν όταν βγήκε ο Γιωργάκης  μετά πήγαν με τον Τσίπρα. Εγώ δεν τον ψήφισα τον Τσίπρα, αλλά πίστευα ότι κάτι θα αλλάξει προς το καλύτερο. Η τηλεόραση σε κάνει πλύση εγκεφάλου. Τώρα έμαθα ότι έχει υπογράψει. Τεχνικό είναι αυτό. Δεν θα πάρει την ευθύνη πάνω του, φοβάται. Την Τετάρτη θα του δώσουν ελαφρύνσεις θα υπογράψει ξανά την Παρασκευή θα πει «ψηφίστε ναι και σωθήκαμε». Δεν μας αφήνουν. Το ευρώ έπεσε. Εγώ μπαίνω στο ιντερνε και τα διαβάζω» μου λέει ένας που θεωρεί εαυτόν «ψαγμένο». Μετά αρχίζει να μου μιλάει για τα λόμπι, τους εβραίους, τους μασόνους και την Αμερική που «κάνουν κουμάντο», για τον Τσίπρα που «έχει μάνα εβραία, από την Ελευθερούπολη Καβάλας», όπως και ο Παπανδρέου και ο Σημίτης (και προφανώς όλοι οι πολιτικοί ανά τους αιώνες στους οποίους ρίχνουν το «ανάθεμα» με το χαρακτηρισμό του εβραίου).
-«Πήραν τα μέτρα τους οι αμερικάνοι και οι ευρωπαίοι. Δεν φοβούνται την Ελλάδα» πετάγεται κάποιος.
-«Και το ευρώ γιατί έπεσε σήμερα;» τον αποστομώνει κάποιος άλλος.
-«Είναι πεπλανημένος ο λαός. Ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος δεν έκλεψαν. Πήραν τα λεφτά για να πληρώσουν τα χρέη».
-«Τα μνημόνια έπρεπε μόνοι μας να τα εφεύρουμε. Ιρλανδία και Πορτογαλία τέλειωσαν με τα μνημόνια. Τι, να φύγουμε από την Ευρώπη; Θα γίνει οικονομικός στραγγαλισμός. «Ναι» να ψηφίσουμε».
-«Θυμάσαι τι έλεγε ο Τσίπρας ότι θα κάνει την Ευρώπη να χορεύει πεντοζάλη; Ό.τι κάνει τα κάνει εκ προθέσεως. Κάποιοι κρύβονται από πίσω  του, κάποια οικονομικά συμφέροντα. Είκοσι εννιά χώρες να τις κάνει κουμάντο ο Τσίπτας; Αν είναι δυνατόν! Πηγε να δημιουργήσει την ανωμαλία…»
στο ίντερνετ διαβάσαμε ότι θα ανοίξουν οι τράπεζες για τις συντάξεις

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ
ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΠΑΦΗ
IMG_4798Παρακάτω συναντώ κόσμο να σχηματίζει ουρές μπροστά από το ταχυδρομικό ταμιευτήριο. «Κοπελιά μπες στο ίντερνετ να δούμε πιο κατάστημα θα ανοίξει να μας δώσει συντάξεις» μου λεν. «Δεν θα έπρεπε να μας ενημερώσουν;». Λίγο αργότερα έρχεται ένας υπάλληλος της τράπεζας ανοίγει το στόρι, μπαίνει μέσα και το ξανακλείνει. Απογοήτευση. Ο γραμματέας του σωματείου συνταξιούχων αγορεύει για την απόφαση του ΣτΕ που επαναφέρει δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα και το 5,5% της σύνταξης που περικόπηκε. «Αυτή σήμερα είναι μια λαθεμένη κατάσταση. Η κυβέρνηση έπρεπε να την προλάβει. Ήταν ένα αυτογκόλ. Μπορούσαν άνετα να είναι ανοιχτές οι τράπεζες για μισθούς και συντάξεις».
Στεκόταν όρθιοι, περίμεναν στην ουρά, με την ελπίδα ότι θα άνοιγε η τράπεζα. Κι ας τους έλεγαν ότι δεν πρόκειται να ανοίξει η τράπεζα.
-«Έχει θολώσει το μυαλό μου, τι να κάνω με 60 ευρώ. Εμείς που δεν έχουμε κάρτα τι θα κάνουμε;» μου λέει μια κυρία. «Αυτοί διαβάζουν τη νομοθεσία, αυτοί ξέρουν τι σημαίνουν τα μέτρα. Μπορώ εγώ να ξέρω τι λεν για να αποφασίσω; όταν είναι γραμμένα στα αγγλικά;» λέει μια μεσόκοπη γυναίκα στο διπλανό της.
-«Εγώ μούντζα θα ρίξω στην κάλπη. Είναι ψευτο δίλημμα. Από σκύλα στη Χάρυβδη Αν πούμε όχι, δεχόμαστε τα μέτρα της κυβέρνησης 8 δις..» της λέει.
-«Ο Βαρουφάκης λέει για όλα φταιν οι άλλοι»
-«Εδώ που τα λέμε σε αυτή την κυβέρνηση δεν μπορείς να χρεώσεις τα λάθη του παρελθόντος.
-«Έπρεπε να πανε σε εκλογές»
-«Α, η εξουσία είναι γλυκιά, άμα πιάσεις την καρέκλα δεν την αφήνεις εύκολα…»
Οι συζητήσεις επαναλαμβάνονται, στο ίδιο μοτίβο.
«Δεν ξέρω αν περιμένουμε άδικα για λεφτά. Αλλά τουλάχιστον έχουμε ανθρώπινη επαφή εδώ» μου λέει μια κυρία, εκει γύρω στα εβδομήντα.
Ένα ζευγάρι έρχεται με αγωνία να δει τι θα γίνει με τις συντάξεις. «Έχουμε δυο παιδιά. εγώ είμαι άνεργη, ο άνδρας μου δουλεύει για πολύ λίγα. Περιμέναε τη σύνταξη του παππού» λέει η κοπέλα. Ο άντρας της βρίσκει σωστό το δημοψήφισμα. Λέει ότι «δεν είναι για το ευρώ αλλά για τα μέτρα» αλλά ο ίδιος θέλει «νΝα φύγουμε από την Ευρώπη» για «να έχουμε την ανάπτυξή μας κάποια στιγμή».

ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ;IMG_4799
-«Να μείνουμε στο ευρώ, σε ισχυρό νόμισμα» ακούω να λέει κάποιος στις ουρές της Εθνικής. Είναι ηλικιωμένος.
-«Ναι;» του απαντά μια κοπέλα όχι πάνω από 35 ετών. «Το μαρούλι είχε 50 δραχμές, όχι 170 δρχ (σ.σ 50 λεπτά».
-«Προτιμώ να μου πάρουν 100 ευρώ από τη σύνταξη αλλά στο τέλος του μήνα θα παίρνω τα 700 τα 800ευρω» επιμένει ο συνταξιούχος.
-«Εσείς φτάσατε στην ηλικία να πάρετε σύνταξη. Εγώ δεν θα πάρω. Αφού τα τρων μαζί οι πολιτικοί».
-«Δεν θέλω να πάμε σε ξεφτιλισμένο νόμισμα» λέει ο ηλικιωμένος
-«Ξεφτιλισμένο νόμισμα οι δραχμή μας; Αφού για αυτή πολεμήσαμε τόσα χρόνια» λέει η νεαρή γυναίκα και μουρμουρίζει ότι για αυτό πάει πίσω η Ελλάδα…
-«Στην αρχή του μήνα οι ντομάτες θα είναι 20δρχ και στο τέλος 40 δρχ Πληθωρισμός έχεις καταλάβει τι σημαίνει;» τη ρωτάει ο ηλικιωμένος, που αυτός προφανώς ξέρει.
-«Παίρνετε σύναξη εσείς; Γιατί εγώ δεν θα προλάβω, έτσι όπως τα κάναν οι ‘’παλιοί’» λέει η κοπέλα, κι εγώ μένω με την απορία αν θέλει σύνταξη σε πληθωριστικές δραχμές.


IMG_4801Λίγο αργότερα πάω στο κατάστημα του οπτικού να πάρω τα γυαλιά μου. «Ευτυχώς έκλεισαν οι τράπεζες» μου λέει ο Δημήτρης. «Δεν έχω να πάω να πληρώσω και τώρα έχω και δικαιολογία. Ποιος καταστρέφεται που είναι κλειστές οι τράπεζες; Ο έχων λεφτά θα έρθει και θα πάρει. Ποιος καταστρέφεται, τα χρηματιστήρια; Λέει κανένας την αλήθεια; θα πάω σε ένα δημοψήφισμα να ψηφίσω τι; Αν θα μου στείλουν εκκαθαριστικό με φόρους 10.000 να τους πληρώσω; Για μας τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν έχει αφορολόγητο, εμείς τι να ψηφίσουμε; Όταν δεν έριξα ούτε μια εισφορά, όταν φάγαν τα αποθεματικά στο ΤΕΒΕ, και έρχονται και μου λεν ότι τους χρωστάω; Τα μέτρα θα δώσουν ανάσα; Όχι. Άρα γιατί να δυσαρεστηθώ που κλείσανε οι τράπεζες».


Ο Δημήτρης είναι χείμαρρος (εκτός από στέλεχος του ΚΚΕ): «Πέντε χρόνια η νεολαία μας είναι στην ανεργία, παιδιά που δεν δούλεψαν ποτέ, τι θα τους πεις αύριο; Να χρεοκοπούσαμε το 2009 για να είχαμε σήμερα ανάπτυξη. Να χρεοκοπήσουμε σήμερα για να έχουμε ανάπτυξη σε δυο χρόνια. Αν συνεχιστεί αυτό σε έξι χρόνια θα είμαστε στο ίδιο σημείο και θα καθόμαστε να παρακαλάμε και να ικετεύουμε δώστε μας. Κι άλλο δάνειο; Να φύγουμε από το ευρώ σήμερα. Να δούμε τι χασούρα θα έχουν οι γερμαναραίοι και όλοι αυτοί της Ευρώπης. Με δόλο μας βάλαν μέσα και το ξέρουν όλοι. Φτιάξαν τα ποσοστά. Ήμασταν εμείς για να μπούμε στο ευρώ, με την οικονομία που είχαμε; να κάναν τις αναδιαρθρώσεις, όχι να σβήσουν ξαφνικά από το χάρτη όλη τη μεσαία τάξη της Ελλάδος. Άντε να φτωχοποιηθούμε, να δουλέψουμε που; στην απλήρωτη εργασία; Να μην έχουμε να φαμε δυο μήνες. Θα μας αφήσουν έτσι; Είμαστε δεμένοι χειροπόδαρα μαζί τους. Αν βουλιάξουμε εμείς θα βουλιάξουν κ αυτοί. Δεν υπάρχει λύση στο φαύλο κύκλο. Η Ευρώπη είναι δυο ταχυτήτων, η θέση μας είναι στους φτωχούς στα 300 ευρω το μήνα. Αυτό θέλουμε; οκ. Η Τουρκία που δεν μπήκε στο ευρώ και η οικονομική της ανάπτυξη χτύπησε την ανάπτυξη της Κίνας;  Να συμφωνήσω για τα 300 ευρώ μισθολόγιο αλλά όχι να έχω κοστολόγιο 400 ευρώ ΔΕΗ, να είναι 40 ευρω. Πληθωρισμός; Ε, και; Σε πείραζε ο πληθωρισμός πριν; Ένιωθες το βάρος του πληθωρισμού; Έξι χρόνια καταστροφής ξεπερνιούνται;».

Σταματάω στο περίπτερο για αγοράσω ενα μπουκάλι νερό και διακόπτω την κουβέντα του περιπτερά με έναν φίλο του. «. «Έχουν θέμα με τους Ελληνες ρε» λέει ο φίλος, αναφερόμενος στους Γερμανούς. «Από το ’40, από τη μικρασατικη καταστροφή. Στους τούρκους έδιναν λεφτά και όπλα. Δεν μας γουστάρουν. Κι εγώ θα πάω με σπρέι και θα βάψω σε όλη την Αριστοτέλους «όχι». Ευτυχώς παίρνω τα χάπια μου και είμαι ήρεμος» λέει, κι εγώ αναρωτιέμαι ποσο εύκολα θα μπορεί να βρίσκει τα χάπια του την επόμενη μέρα.

IMG_4809Στο καφέ κρυφακούω τρεις ανθρώπους που κουβεντιάζουν:
-«Το θέμα είναι μπορούμε να ζήσουμε εκτός ευρώ;»
-«Δεν ξέρω, να προσπαθήσουμε»
-«Βλέπεις πως γίνεται, παρακαλάμε να μας δώσουν ρευστότητα. Φαντάζεσαι αυτό να πάει δυο μήνες;

-«Είναι και γραμμένα κι όλας, με υπογραφή Τσίπρα»

-«Το λαό να σώσουμε. Δε τους νοιάζει τους πολιτικούς, βγάλαν τα λεφτά τους έξω».

-«Να μαζευτούμε όλοι μαζί, το βάρος είναι τεράσιο, μια κυβέρνηση δεν μπορεί να το σηκώσει. Να παν όλοι, μαζί αν σκέφτονται το λαό. Όπως καναν στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία»

-«Ήταν  εικόνα αυτή, με τον Ξυδάκη, τον Φίλη την Καφαντάρη τον Λαπαβίτσα, στα ΑΤΜ στη Βουλής Για λόγους αρχής δεν έπρεπε…»

-«Με τρομάζει που άλλα λέει ο Βαρουφάκης τώρα, άλλα λίγο αργότερα»

-«Δεν θα υπάρχει αυτή η κυβέρνηση μεχρι τον άλλο μήνα. Είναι ακατάλληλοι

-όχι ψηφίστε «Ναι» να έρθει ο Σαμαράς να σας σώσει..»
-«Το μη χείρον βέλτιστον»

-«Είναι στο χέρι του λαού»

Είναι στο χέρι του λαού…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s