Να ξαναπιάσουμε το νήμα, έστω και στο «και δέκα»

IMG_4814Σταματήσαμε τη διαπραγμάτευση προσφέροντας 8 δισ. μέτρα (η επιστολή Τσίπρα στα αγγλικά και στα ελληνικά) και ζητώντας μια αναφορά για το χρέος. Οι δανειστές αντιπρότεινα 8,5 δισ. μετρα και καμία αναφορά για το χρέος. Αποφασίσαμε ότι το δημοψήφισμα. Το δημοψήφισμα θα γίνει επί ενός προσχεδίου το οποίο δεν υπάρχει! Έγιναν μέχρι στιγμής δυο βελτιωτικές αντιπροτάσεις. Η τελευταία προτείνει βελτίωση ως προς το ΕΚΑΣ, το Eurogroup να αποφασίσει τεχνική παράταση του υφιστάμενου προγράμματος για ένα μήνα, να γίνει το δημοψήφισμα και η κυβέρνηση να ταχθεί υπέρ του “ναι”.

(Παράταση ενός μήνα είχε ζητήσει και η ελληνική κυβέρνηση, ώστε οι ψηφοφόροι ελεύθεροι να ψηφίσουν “όχι”, όπως τους προτρέπει. Παράταση θα σήμαινει βέβαια ότι θα άνοιγαν οι τράπεζες). Bonus στη νέα πρόταση Γιούνκερ το χρέος. Αυτό για το οποίο φύγαμε απο το τραπέζι της διαπραγμάτευσης την προηγούμενη εβδομάδα. Τώρα προτείνεται η απόφαση του 2012 για διευθέτηση του χρέους θα εφαρμοστεί τον προσεχή Οκτώβριο σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Σημειωτέον ότι ο μήνας που ζητούμε και μας προσφέρουν παράταση είναι το μέγιστο που μπορεί να τρενάρει το ΔΝΤ, για να βγάλει οριστική απόφαση ότι η ληξηπρόθεση οφειλη των δόσεων που δεν θα πληρώσουμε σήμερα λογίζεται ως στάση πληρωμών και πιστωτικό γεγονός.

Η πρόταση Γιουνκέρ απορρίφθηκε αυτοστιγμεί από την κυβέρνηση. Ούτε η βελτίωση στο ΕΚΑΣ ήταν αρκετή, ούτε η διευθέτηση για το χρέος, ούτε η παράταση ενός μήνα. Ούτε οι προτροπές ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Στέλιος Κούλογλου να αποδεχτεί την πρωτοβουλία Γιούνκερ και “να πετύχει τον καλύτερο συμβιβασμό με τις λιγότερες απώλειες».

Η κυβέρνηση λέει ότι πρότεινε το δημοψήφισμα ως μέρος, ως ”εργαλείο» της διαπραγμάτευσης, που συνεχίζεται (;).  Αν πουμε “όχι” στην πρόταση της 25ης Ιουνίου, που δεν υπάρχει πια, και επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων απο ποιο σημείο αφετηρίας θα αρχισουν  ξανά οι διαπραγματεύσεις; Λέμε «όχι» και παραμένουμε στις διαπραγματεύσεις επιστρέφοντας στην πρόταση Τσίπρα της προηγούμενης Δευτέρας (χωρίς εξαίρεση των νησιών και με τα τρόφιμα στο 23%); Της προηγούμενης Πέμπτης (με την εστίαση στο 23%;). Ή μήπως πάμε ξανά από μηδενική βάση; Το «όχι» σημαίνει «όχι» σε όλα; ‘Όχι» σε όλα πλην ευρώ; Μπορούμε να μένουμε στο ευρώ όσο εμείς επιθυμούμε;

Ο Γ. Βαρουφάκης είπε στην Telegraph. ότι «Οι Συνθήκες της ΕΕ δεν προβλέπουν έξοδο από το ευρώ, την οποία αρνούμαστε να διανοηθούμε. Η θέση μας στην Ευρωζώνη είναι αδιαπραγμάτευτη».

Δεν είμαι οικονομολόγος, ούτε καν φοιτήτρια Οικονομικών αλλά αντιλαμβάνομαι ότι  το ευρώ δεν ειναι κάτι άυλο. Δεν είναι στοιχείο ταυτότητας, όπως λέμε «είμαστε ευρωπαίοι και κανείς δεν θα μας το στερήσει αυτό».  Τελειώνει ως χαρτονόμισμα από τις τράπεζες. Χωρίς πρόγραμμα (τελειώνει σήμερα) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να δίνει χρήματα μέσω του ELA.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε το αξιόχρεο 4 ελληνικών τραπεζών, μειώνοντάς το στη βαθμίδα της «μερικής χρεοκοπίας». Οι συντάξεις που εξαιρούταν από την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων τελικά δεν εξαιρούνται. Τα 240 ευρώ που θα έπαιρναν την Πέμπτη οι συνταξιούχοι έπεσαν στα 120 ευρώ άπαξ. Και τα υπόλοιπα λέει με κάρτα. Αν πρόκειται να ανοίξουν οι τράπεζες την επόμενη Τρίτη γιατί χρειάζονται οι ηλικιωμένοι να βγάλουν εσπευσμένα κάρτα αναλήψεων; Και γιατί η κυβέρνηση μας διαβεβαιώνει ότι αν πηγαίνουμε κάθε μέρα στα ΑΤΜ για το 60ρι σε ένα μήνα (νά τος πάλι ο μήνας) θα έχουμε τραβήξει 1800 ευρώ;

Και επανέρχομαι στο παραπάνω ερώτημα: την άλλη Δευτερα, έχοντας πει «όχι» μένουμε ευρώ και από που πιάνουμε ξανά το νήμα της διαπραγμάτευσης; Γυρίζουμε πίσω στην αρχική πρόταση της κυβέρνησης; Ή πια έχουμε εισέλθει σε έναν δρόμο μιας κατεύθυνσης;

Το «ναι» περιλαμβάνει βαριά μέτρα. Το ξέρουμε όλοι. Μπορεί να περάσουν 3 χρόνια και να είμαστε σε χειρότερο σημείο. Μπορεί και να αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες (ποσοτική χαλάρωση ΕΚΤ, πακέτο Γιουνκέρ, ΕΣΠΑ) και να πάμε στην ανάπτυξη.

Το «όχι» δεν ξέρω που μας πάει. Αν μεν μπορουμε να παραμείνουμε στην ΕΕ (πράγμα για το οποίο πολύ αμφιβάλλω) πιστεύουμε ότι θα πάμε σε ένα πακέτο χωρίς μέτρα; Γιατί αν γίνεται όλο αυτό για να γίνουν δεκτά τα μέτρα 8 δισ. της ελληνικής κυβέρνησης, η χασούρα αυτής της εβδομάδας είναι πολύ μεγαλύτερη.

Αν το «όχι» σημαίνει εκτός ευρώ εξυπακούεται ότι χάνουμε και τα κοινοτικά κονδύλια της επόμενης περιόδο. Κυρίως χάνουμε την όποια πιθανότητα ανάκαμψης για πολλά χρόνια. Για αυτό, έστω και στο και πέντε, και δέκα, ελπίζω να επιστρέψουμε στις διαπραγματεύσεις.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Να ξαναπιάσουμε το νήμα, έστω και στο «και δέκα»

  1. Παράθεμα: Να ξαναπιάσουμε το νήμα, έστω και στο «και δέκα» | Sophie's Stories

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s