Εθνική σύνταξη αμφιβόλου απόδοσης για όλους

Εθνική σύνταξη για όλους με “ρήτρα ανάπτυξης” και ενιαίους κανόνες για τον υπολογισμό των συντάξεων, καθώς και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών περιλαμβάνει το προσχέδιο των προτάσεων που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, ενημερώνοντας την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η διαβούλευση στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος για το ασφαλιστικό θα συνεχιστεί αύριο, στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, που δεν αποκλείεται να συγκληθεί ακόμα και στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να έχουν και την έγκριση των δανειστών, οι οποίοι διαφωνούν με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%. Την ίδια στιγμή σε εκκρεμότητα βρίσκεται ο τρόπος και ο χρόνος που θα προχωρήσει ο “εθνικός διάλογος” για το ασφαλιστικό, τον οποίο προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα.

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΑΠΕ, ο κ. Κατρούγκαλος, ενημερώνοντας για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, σημείωσε ότι σκοπός είναι η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να γίνει πιο ορθολογικό και δίκαιο και να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά του, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζεται ο αναδιανεμητικός του χαρακτήρας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο σχεδιασμό για το ασφαλιστικό σύστημα περιλαμβάνονται τα εξής σημεία:

Καθιέρωση εθνικής σύνταξης με “ρήτρα ανάπτυξης”, που θα χορηγείται σε όλους όσοι έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλιση. Αυτό σημαίνει ότι σύνταξη θα παίρνουν όλοι, ακόμα και οι μακροχρόνια άνεργοι.

Στην εθνική σύνταξη προστίθεται η αναλογική σύνταξη με ενιαίο συντελεστή αναπλήρωσης επί του μισθού ή του εισοδήματος.

Οι εισφορές θα υπολογίζονται ανάλογα με το μισθό ή το εισόδημα.

Ενιαίοι κανόνες για τον υπολογισμό των συντάξεων όλων των ασφαλισμένων.

Ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε δυο πιθανά σενάρια: α) Την ενσωμάτωσή τους στις κύριες συντάξεις και β) τη σημαντική μείωση κυρίως των υψηλών με παράλληλη διατήρηση του ΕΤΕΑ.

ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΤΟΥ 2016

Πάντως, το τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, το οποίο δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή, προβλέπει μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα:

  • Περικοπές 10% στις δαπάνες για επικουρικές συντάξεις (ενδεχομένως μέσω μεσοσταθμικής μείωσης 6% στις επικουρικές), για να εξοικονομηθούν 400 εκατ. ευρώ.

  • Μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ κατά 20% μέσω νέων εισοδηματικών κριτηρίων (230 εκατ. ευρώ).

  • Αύξηση των εσόδων από εισφορές στον ΟΓΑ κατά 30% (τουλάχιστον 102 εκατ. ευρώ).

  • Νέο συντελεστή υπολογισμού των εφάπαξ (π.χ. μέσω μείωσης 5% – 8%).

  • Παρακρατήσεις 6% σε όλες τις συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ (ισχύουν ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο”.

Παράλληλα, καταγράφεται, χωρίς να εξειδικεύονται μέτρα, η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ μέσω της προωθούμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Σημειωτέον ότι η Κομισιόν ζητά τα μέτρα στο ασφαλιστικό να έχουν απόδοση 1,9% του ΑΕΠ μέχρι το 2018 και όχι μόνο 1,25% μέχρι το 2016, όπως προβλέπει το νέο μνημόνιο . Αυτό σημαίνει πως δεν θα χρειαστεί να εξοικονομηθούν μόνο 1,8 δισ. ευρώ στο διάστημα 2015 -18 αλλά 3,2 δισ. ευρώ.


Π. Παυλόπουλος: Το PSI ήταν καταστροφικό

Την ανάγκη στήριξης του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος, γιατί ο ελληνικός λαός έχει κάνει τεράστιες θυσίες, για να μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του, χθες, με τον πρόεδρο Εργοδοτών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Tζ. Κράουτζικ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα έχει υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα, σημειώνοντας ότι πλήρωσε πολύ ακριβά το PSI, και ότι χωρίς το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατείχε το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα θα μπορούσε να είναι βιώσιμο για πολλά χρόνια. “Γι’ αυτόν το λόγο η στήριξή σας μας είναι παρά πολύ χρήσιμη”, είπε απευθυνόμενος στον κ. Κράουτζικ, ο οποίος υπογράμμισε ότι θα πρέπει όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να στηρίξουν την κοινωνική συνοχή και τον κοινωνικό διάλογο, με στόχο τη δημιουργία μιας κοινωνίας ευημερίας για όλους.

Επιμέλεια: Σοφία Χριστοφορίδου

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» 25/11/2015

Σχολιάστε