Καρδιογράφος οικιακής χρήσης

Όπως σε κάθε σπίτι ηλικιωμένου υπάρχει ένα πιεσόμετρο, στο εγγύς μέλλον θα μπορούσε να  υπάρχει και μια συσκευή καρδιογράφου, αν ήταν φθηνή και εύκολη στη χρήση. Μια τέτοια συσκευή παράγει στη Θεσσαλονίκη η εταιρεία προϊόντων τηλεϊατρικής Vidavo.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου 

christoforidou@makthes.gr 

vidavoΣυσκευές φορητού ηλεκτροκαρδιογράφου κυκλοφορούσαν ήδη στην αγορά. Η διαφορά είναι ότι η συγκεκριμένη παράγεται στην Ελλάδα και μάλιστα στο μισό κόστος  σε σχέση με τις εισαγόμενες.

Η VIDAVO ιδρύθηκε πριν από δέκα χρόνια και δραστηριοποιείται στον ευρύτερο κλάδο των υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας (e-health) αναπτύσσοντας ολοκληρωμένες τεχνολογικές λύσεις τηλεματικής στο χώρο της υγείας. Μέχρι πρότινος περιοριζόταν μόνο στο κομμάτι του λογισμικού, αλλά πλέον πέρασε και στη φάση της παραγωγής hardware.

Στo πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος Νέας Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας η εταιρεία δημιούργησε το vidacardio, την πρώτη ελληνικής παραγωγής φορητή συσκευής ψηφιακής καταγραφής ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ΗΚΓ). “Ο καρδιογράφος παράγει το ίδιο αποτέλεσμα με αυτό που παράγεται από τις συσκευές που υπάρχουν στα ιατρεία. Είναι τόσο απλός στη χρήση όσο και ένα πιεσόμετρο” εξηγεί ο πρόεδρος της Vidavo Παντελής Αγγελίδης. Με τη βοήθεια ενός έξυπνου τηλεφώνου ή μιας ταμπλέτας, ή ακόμη και μέσω μιας κάρτας sim που θα εισαχθεί στη συσκευή του καρδιογράφου, τα αποτελέσματα της εξέτασης αποστέλλονται απευθείας στο γιατρό του ασθενούς και είναι διαθέσιμα σε μια κεντρική βάση δεδομένων.

ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΣΤΟ HARDWARE

Ο ηλεκτροκαρδιογράφος της Vidavo είναι κατά 50% φθηνότερος από τους αντίστοιχους ανταγωνιστικούς που κυκλοφορούν σήμερα παγκοσμίως. Πως έπεσε η τιμή; Κατά το παρελθόν εισήγαγε έτοιμες συσκευές ηλεκτροκαρδιογράφου. Στην πορεία ανέπτυξε το δικό της λογισμικό και τα δικά της σχέδια, με βάση τα οποία κάνει τη συναρμολόγηση των εξαρτημάτων εντός της εταιρείας. Έτσι απορρόφησε τα κόστη όλων των ενδιάμεσων, κατασκευαστών και εμπόρων, παράγει το προϊόν η ίδια και το διαθέτει στη λιανική σε μια τιμή γύρω στα 400 ευρώ (έναντι 800 ευρώ που το πωλούν οι ανταγωνιστές της).  Μετά από κλινικές δοκιμές, η εταιρεία έχει λάβει πιστοποιητικό CE για το συγκεκριμένο προϊόν και υλοποιεί ενέργειες προώθησής του στη διεθνή αγορά.

Τα πρώτα βήματα στο κομμάτι του hardware έγιναν πριν από δύο χρόνια, με την εξ’ ολοκλήρου παραγωγή μιας συσκευής παρακολούθησης ηλικιωμένων με Αλτσχάιμερ ή άνοια. Ο ηλεκτροκαρδιογράφος είναι η πρώτη διαγνωστική συσκευή που κατασκευάζει. Επίσης κατέχει διπλώματα ευρεσιτεχνίας και σχεδιάζει να περάσει στην παραγωγή φορητού σπιρόμετρου ασύρματης μετάδοσης δεδομένων και περικάρπιου προσωπικής ασφάλειας με πληροφορίες ιατρικού φακέλου για εντοπισμό και κλήση σε βοήθεια. Επίσης σχεδιάζει την εμπορική ανάπτυξη ενός ακόμη καινοτόμου προϊόντος , του πρώτου ελληνικού smartwatch,  που θα διαθέτει εξειδικευμένη εφαρμογή  που συνδέεται με προσωπικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας και με παραμέτρους της όπως αυτές της φυσικής άσκησης και της διατροφής.

vidacardio.png

ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Στα δέκα χρόνια ζωής της η  Vidavo έχει αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα καινοτόμων προϊόντων και εφαρμογών ιατρικής πληροφορικής και ψηφιακής υγείας, όπως:

α) το vida24 , που επιτρέπει την καταγραφή και παρακολούθηση από απόσταση των βιολογικών σημάτων χρόνιων ασθενών και πολιτών που επιθυμούν να διατηρούν τη φυσική τους κατάσταση.  Με μικρές και εύχρηστες Βluetooth ιατρικές συσκευές ο χρήστης μπορεί να καταγράφει στο κινητό του τηλέφωνο , ή στην ταμπλέτα του, δεδομένα που αφορούν την υγεία του, τις καθημερινές συνήθειές του σε σχέση με τη διατροφή, την άσκηση καθώς και βιολογικά σήματα (γλυκόζη, τριγλυκερίδια, πίεση, βάρος κλπ.) Τα δεδομένα μεταφέρονται αυτόματα σε ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα όπου και είναι διαθέσιμα για προβολή, επεξεργασία και αποθήκευση τόσο από τον ίδιο το χρήστη όσο και από τους γιατρούς, τους φροντιστές και τους επαγγελματίες υγείας.

β) το vidaΨ, το οποίο περιλαμβάνει δυναμικό ηλεκτρονικό ψυχιατρικό φάκελο, σύγχρονα διαγνωστικά εργαλεία εξέτασης για την ολοκληρωμένη λήψη ιστορικού, οργανωμένη διαδικτυακή πλατφόρμα διαχείρισης προσωποποιημένων δεδομένων χρηστών (ιατρών, ασθενών, επαγγελματιών υγείας , διαχειριστών), δυνατότητα πραγματοποίησης τηλε-συνεδρίας με βιντεοκλήση καθώς και αποθήκευσης των τηλε-συνεδριάσεων ως αρχειακό υλικό θεραπείας. Μέσω της υπηρεσίας τηλε-ψυχιατρικής, vidaΨ, ο επαγγελματίας υγείας μπορεί να πραγματοποιεί τηλε-συνεδρίες και follow up με τους ασθενείς του εξ’ αποστάσεως.

γ) το vidatrack, μιας τεχνολογικά υπηρεσίας για την αυτόνομη διαβίωση και την ασφάλεια ευαίσθητων και ευάλωτων ατόμων, με χρήση αισθητήρων εκπομπής σήματος εκτάκτου ανάγκης κι εντοπισμού θέσης. Μέσω της εξελιγμένης διαδικτυακής εφαρμογής εξουσιοδοτημένης πρόσβασης, vidatrack, μεταφέρονται πληροφορίες και δεδομένα του χρήστη της τηλεματικής συσκευής, ικανά ώστε να παρακολουθείται και να εντοπίζεται η γεωγραφική του θέση  και να ενεργοποιούνται λειτουργίες  έκτακτης ειδοποίησης (πατώντας το πλήκτρο SOS). Τα δεδομένα μεταφέρονται αυτόματα στην διαδικτυακή πλατφόρμα όπου και είναι διαθέσιμα για προβολή, επεξεργασία και αποθήκευση τόσο από τον ίδιο όσο και από τους οικείους του ή τους επαγγελματίες υγείας στους οποίους επιθυμεί να δώσει πρόσβαση.

δ) το vidahome  που καταγράφει και αναλύει τις καθημερινές δραστηριότητες του χρήστη και σε περιπτώσεις αποκκλίσεων προειδοποιεί τους φροντιστές (είτε πρόκειται για συγκεκριμένους επαγγελματίες υγείας, είτε για μέλη της οικογένειας). Το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο ειδοποιείται μέσω SMS και μπορεί να έχει πρόσβαση στη σύστημα μέσω διαδικτύου (από υπολογιστές, tablet, smartphone κλπ.) ώστε να παρασχεθεί βοήθειά όπου και όταν πρέπει. Τo σύστημα της υπηρεσίας vidahome μπορεί να λειτουργήσει είτε τμηματικά με κάποιους βασικούς αισθητήρες (π.χ. συσκευή εκπομπής σήματος κινδύνου) και ανάλογα με την περίπτωση που πρέπει να εξυπηρετηθεί,  είτε με ένα πλήρες σετ αισθητήρων (συσκευές ανίχνευσης πτώσης, συσκευές εκπομπής σήματος κινδύνου, ανιχνευτές καπνού, κίνησης κλπ) για συνεχόμενη παρακολούθηση και ιδιαίτερη φροντίδα ώστε να υποστηριχθεί κατάλληλα η αυτόνομη διαβίωση.

ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΟ 40% ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ

Μπορεί να είναι μια μικρομεσαία επιχείρηση με προσωπικό 15 ατόμων, όμως η Vidavo κατέχει σήμερα το μεγαλύτερο μερίδιο σε τηλεματικές εφαρμογές υγείας στην εγχώρια αγορά ενώ έχει πλέον σταθερή παρουσία και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Έχει τζίρο περίπου ένα εκατομμύριο  ευρώ το χρόνο, με το 40% του τζίρου να  προέρχεται από τις διεθνείς της δράσεις. Πελάτες της αποτελούν οι ιδιωτικοί πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης και οι αντίστοιχοι δημόσιοι καθώς και διάφορες ιατρικές ενώσεις, ασφαλιστικές εταιρείες, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι ιδιώτες (γιατροί και ασθενείς), οι ειδικές ομάδες κ.α.Οι αναδυόμενες αγορές σε ΝΑ Ευρώπη, Νότια Αφρική και  Μέση  Ανατολή αποτελούν υποψήφιες αγορές για τις μελλοντικές κινήσεις της εταιρίας καθώς στις περισσότερες από τις χώρες αυτές το έδαφος είναι ώριμο προκειμένου να διεισδύσουν οι τεχνολογικές λύσεις και τα προϊόντα που προσφέρονται.

Πηγή: http://www.makthes.gr/news/GR/reportage_S/reportage_C/Foritos_ilektrokardiografos_made_in_Greece

Σχολιάστε