Ζητείται σταθερότητα εν μέσω τρικυμίας μέτρων

Η σταθερότητα είναι για μία ακόμη χρονιά το -ελάχιστο και ταυτόχρονα μείζον- ζητούμενο για την οικονομία, κάτι που επιβεβαιώνουν στις σελίδες που ακολουθούν οι εκπρόσωποι του επιχειρείν στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. 

Της Σοφίας Χριστοφορίδου 

christoforidou@makthes.gr 

Το 2015 ήταν η χρονιά που κορυφώθηκε η πολιτική αβεβαιότητα και σημαδεύτηκε από το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Το Grexit μπορεί να αποφεύχθηκε πέρσι, όμως ο κίνδυνος της πολιτικής -και κατ’ επέκταση οικονομικής- αστάθειας είναι ακόμη εδώ και ενισχύεται από τα δύσκολα μέτρα που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Ασφαλιστικό: Το νέο ασφαλιστικό αναμένεται να “κλειδώσει” κατά την επίσκεψη των δανειστών στην Αθήνα, που τοποθετείται στις 18 Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει την ενοποίηση των ταμείων κύριας ασφάλισης, τον περιορισμό των 300.000 δικαιούχων ΕΚΑΣ και τον καθορισμό των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και να περάσει την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών (κάτι με το οποίο διαφωνούν τόσο οι δανειστές όσο και οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων). Το Μαξίμου αναμένεται να στείλει αύριο το τελικό σχέδιο του νέου ασφαλιστικού στους θεσμούς.

Φορολογία: Οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος θα περιλαμβάνουν την εισαγωγή ενιαίας φορολογικής κλίμακας για όλα τα εισοδήματα και την ενσωμάτωση των συντελεστών της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης. Επιπλέον, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους σε Ελλάδα και εξωτερικό και θα δουν την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης του εισοδήματος από ενοίκια με περισσότερους συντελεστές και κλιμάκια. Αναμένεται επίσης να ελεγχθούν από μηδενική βάση οι 716 φοροαπαλλαγές, που κοστίζουν στον προϋπολογισμό 3 δισ. ευρώ ετησίως. Οι αλλαγές στη φορολογία ακίνητης περιουσίας και στον ΕΝΦΙΑ, που θα ισχύσουν το 2017, σε συνδυασμό με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, θα πρέπει να νομοθετηθούν ως τον Σεπτέμβριο. Επίσης θα πρέπει να νομοθετηθεί και η αύξηση των συντελεστών του φόρου εισοδήματος στους αγρότες.

Τα δύσκολα δεν σταματούν εδώ: επανεξέταση των ειδικών μισθολογίων καθηγητών, γιατρών, δικαστικών και στρατιωτικών (εκκρεμεί από το 2013), αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας θα ανοίξουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Κόκκινα δάνεια: Το 2016 θα είναι η χρονιά των ρυθμίσεων, αναδιαρθρώσεων ή και πωλήσεων των “κόκκινων” δανείων, που εκτιμώνται σε 107 δισ. ευρώ επί συνόλου 212 δισ. ευρώ.

Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου του 2016 εξαιρούνται από τις αγοραπωλησίες οι μη εξυπηρετούμενες καταναλωτικές δανειακές συμβάσεις και πιστώσεις, οι δανειακές συμβάσεις με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας και τα δάνεια και οι πιστώσεις προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Ιδιώτες σε αεροδρόμιο και λιμάνι Θεσσαλονίκης

Στο τέλος του 2016 αναμένεται να περάσει στα χέρια των ιδιωτών το αεροδρόμιο “Μακεδονία”, δύο χρόνια μετά την ανάδειξη του αναδόχου, τον Νοέμβριο του 2014. Μετά από πολλές καθυστερήσεις η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τελικά την υπογραφή της σε μια ιδιωτικοποίηση, στην οποία είχε αντιταχθεί σφόδρα από τη θέση της αντιπολίτευσης. Ωστόσο οι αντιδράσεις συνεχίζονται. Στις 8 Ιανουαρίου πρόκειται να εκδικαστεί η προσφυγή των εργαζομένων στα αεροδρόμια στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση του διαγωνισμού.

Αντίστοιχη είναι και η περίπτωση των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Στην περίπτωση του ΟΛΠ η μοναδική προσφορά, την οποία κατέθεσε η Cosco, αναμένεται να ανοιχθεί στις 12 Ιανουαρίου. Όσο για τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΤΑΙΠΕΔ οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν εντός του Απριλίου. Και σ’ αυτή την περίπτωση αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ επί της προσφυγής των εργαζομένων, οι οποίοι θα καταθέσουν αίτημα για το άνοιγμα των πρακτικών των συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΘ (για το πάγωμα του διαγωνισμού για την 6η προβλήτα), ενώ παράλληλα θα ανοίξουν και τον κύκλο των απεργιακών κινητοποιήσεων, τις οποίες θα συνεχίσουν μέχρι τον Απρίλιο. Παράλληλα οι εργαζόμενοι εξετάζουν και το ενδεχόμενο προσφυγής στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, στην Επιτροπή Μεταφορών και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Σχολιάστε