Νανοτεχνολογία κατά της παραχάραξης

Fish_N_Nickel_1000pixel.jpg

Μια από τις ελάχιστες εταιρείες στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως που παράγει ολογράμματα υψίστης ασφαλείας εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για την Nanotypos που χρησιμοποιεί την νανοτεχνολογία για δημιουργήσει ολογράμματα να που δεν μπορούν να παραχαραχθούν.

 Tης Σοφίας Χριστοφορίδου

Ένα από τα πεδία δραστηριοποίησης της Nanotypos είναι η παραγωγή ολογραμμάτων υψίστης ασφάλειας. “Είμαστε η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που σχεδιάζουμε και παράγουμε προσωποποιημένα ολογράμματα ασφαλείας είτε με τη μορφή αυτοκόλλητου είτε με τη μορφή θερμικής ταινίας. Παγκοσμίως υπάρχουν ελάχιστες εταιρείες που είναι σε θέση να παράξουν ολογράμματα με την ανάλυση που παράγουμε εμείς” υποστηρίζει ο ιδρυτής της εταιρείας δρ. Νίκος Κεχαγιάς. “Για να μην παραχαραχθεί το ολόγραμμα κάνουμε τόσο μικρή λιθογραφία που δεν γίνεται με λέιζερ αλλα με δέσμη ηλεκτρονίων και έτσι πετυχαίνουμε ευκρίνεια στις νάνομικροδομές” συμπληρώνει. Στην Ευρώπη οι δύο μεγάλες εταιρείες που χρησιμοποιούν νανολιθοργαφία είναι η αγγλική De la Rue  της οποίας τα ολογράμματα υπάρχουν σε διαβατήρια και χαρτονομίσματα και η γερμανική Κurz, ενώ από τις λιγοστές άλλες του κλάδου καμια δεν χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη μέθοδο. “Η τεχνογνωσία μας στις νανολιθογραφικές μεθόδους μάς δινει το συγκριτικό πλεονέκτημα να έχουμε άριστη ποιότητα, προσωποποιημένα σχέδια, και απεριόριστες δυνατότητες εισαγωγής στοιχείων ασφαλείας. Ταυτόχρονα οι τιμές μας είναι αρκετά ανταγωνιστικές σε σχέση με τα απλά ολογράμματα – τα οποία υπάρχει κίνδυνος να παραχαραχθούν” εξηγεί ο δρ. Κεχαγιάς.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Ήδη η Nanotypos έχει δημιουργήσει τέτοια τρισδιάστατα ολογράμματα για λογαριασμό κορυφαίας ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας (βάσει συμφωνίας εμπιστευτικότητας) η οποία εξετάζει να τα εντάξει στα πλαστικά μέρη των αυτοκινήτων της,  για λόγους ασφάλειας αλλά και αισθητικής. Πως μια μεγάλη ευρωπαϊκή βιομηχανία φτάνει να απευθύνεται σε μια μικρή εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη; Η επαφή έγινε μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Και μπορεί οι μεγάλες βιομηχανίες να έχουν ένα αντίστοιχα μεγάλα ερευνητικά τμήματα, αλλά “ψάχνουν μικρές εταιρείες που κάνουν κάτι καινοτόμο και εξειδικευμένο”.

Παράλληλα η Nanotypos βρίσκεται σε επαφές με δυνητικούς πελάτες στο χώρο των πολυτελών κοσμημάτων και των έργων τέχνης, για να τους παράσχει λύσεις προστασίας από την παραχάραξη.

ΣΥΜΒΑΤΗ ΜΕ ΤΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Η αλυσίδα παραγωγής της Nanotypos είναι πλήρως συμβατή με τις υπάρχουσες παραγωγικές τεχνολογίες καθώς μπορεί να σχεδιάσει και να επέμβει σε ένα καλούπι injection moulding (χύτευσης με έγχυση) και να αποτυπώσει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά σε μία πλαστική επιφάνεια ή να ενσωματώσει ένα ολόγραμμα ασφαλείας. Εναλλακτικά μπορεί να παράξει αυτές τις έξυπνες επιφάνειες σε μορφή αυτοκόλλητης  μεμβράνης ώστε ο πελάτης να τις τοποθετήσει ανάλογα με τις ανάγκες του.

Ήδη η εταιρεία έχει πελάτες από όλο τον κόσμο που προέρχονται από διαφορετικούς χώρους όπως ερευνητικοί φορείς (Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική), εταιρείες συσκευασίας, εκτυπώσεις και μια βιομηχανία παραγωγής οθονών από την Ασία, έχει προσυπογράψει προσύμφωνα συνεργασίας με εταιρείες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και συνεργάζεται με ελληνικές ερευνητικές ομάδες.

Monroe-1000pixel-980x320Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗΣ

Υπολογίζεται ότι η παραχάραξη ισοδυναμεί με το 5-7 % του παγκόσμιου εμπορίου, που ισοδυναμεί με 500 δις δολάρια σε ετήσια βάση. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος ώστε να προστατέψουν οι εταιρείες τα προϊόντα τους είναι να τοποθετήσουν κάποιο εμφανές χαρακτηριστικό γνησιότητας. Τέτοια αποδεικτικά είναι οι ταινίες ασφάλειας και τα ολογράμματα που βρίσκει κανείς σε πιστωτικές κάρτες, χαρτονομήσματα και διαβατήρια, αλλά και σε τιμολόγια, πτυχία και ετικέτες ρούχων, κρασιών, φαρμάκων. Όμως υπάρχει πάντα ο κίνδυνος και τα ίδια τα ολογράμματα να παραχαραχθούν ώστε να νομίζει ο καταναλωτής ότι αγοράζει το αυθεντικό και να πληρώνει την ανάλογη τιμή. Εδώ έρχεται η νανοτεχνολογία να προσδώσει τέτοια χαρακτηριστικά στα υλικά από τα οποία κατασκευάζεται το ολόγραμμα, που το καθιστούν αδύνατον να παραχαραχτεί.

ΑΥΤΟΚΑΘΑΡΙΖΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ

Η εταιρεία εξειδικεύεται και στην παραγωγή διατάξεων που μπορούν να προσδώσουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και λειτουργίες όταν εφαρμοστούν πάνω σε πλαστικά προϊόντα και επιφάνειες. “Μπορούμε να προσδώσουμε υδροφοβικές/ελαιοφοβικές ιδιότητες σε μία επιφάνεια μετατρέποντάς της ουσιαστικά σε αυτοκαθαριζόμενη, όπως λειτουργεί η επιφάνεια από το νούφαρο. Με την ίδια λογική μπορεί μια επιφάνεια ενός φωτοβολταϊκού πάνελ να παραμένει καθαρή με άμεση εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της καλύτερης απόδοσης ή ένα φανάρι αυτοκινήτου να μην πιάνει υγρασία. Και όλα αυτά χάρις στη Νανοτεχνολογία την οποία πλέον εφαρμόζουμε στην πράξη” αναφέρει.

Επίσης, μια επιφάνεια μπορεί να αποκτήσει αντι-βακτηριακά χαρακτηριστικά απλώς επειδή  οι μικρο- ή νανοδομές που χαράσονται ειναι πολύ μικρότερες συγκριτικά με ένα βακτήριο, ώστε να μην μπορεί να προσκολληθεί, να αναπτυχθεί και να αναπαραχθεί. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για πλαστικές επιφάνειες με τις οποίες έρχονται σε επαφή τα χέρια μας ή ακόμα και στα παιδικά παιχνίδια.  “Πηγή έμπνευσής μας είναι η ίδια η φύση στην οποία συναντάμε λειτουργικές επιφάνειες όπως είναι το δέρμα του καρχαρία, το νούφαρο, τα φτερά της πεταλούδας, το μάτι της μύγας” σημείωνει.

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΠΟΡΕΙΑ

IMG_6568.JPGΟ ιδρυτής της Nanotypos, δρ. Νίκος Κεχαγιάς είναι διευθυντής του εργαστηρίου νανοκατασκευών στο Καταλανικό Ινστιτούτο Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογίας, στην Βαρκελώνη. Με περισσότερα από 11 χρόνια εμπειρίας στις νανοκατασκευαστικές διαδικασίες με εφαρμογές στη φωτονική και την οπτική, αποφάσισε να ακολουθήσει την αντίςτροφή πορεία από αυτήν που ακολουθούν χιλιάδες νέοι επιστήμονες, και να επιστρέψει στην Ελλάδα, ή όπως μας διορθώνει “στη Θεσσαλονίκη”. Με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα του ΕΣΠΑ σχεδίασε και κατασκεύασε τον εξοπλισμό για την παραγωγή νανοδομών που προσδίδουν εξαιρετικά χαρακτηριστικά στα συνήθη υλικά.

 

 

Δημοσιευτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 3/1/2016

Σχολιάστε