Η Lancom πετά «στο σύννεφο»

Μια εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη που ευνόησαν η κρίση και τα capital controls

 

Πώς γίνεται μια οικογενειακή επιχείρηση, που δημιουργήθηκε μέσα στην κρίση στη Θεσσαλονίκη, να πουλά υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας, να αυξάνει κάθε χρόνο τον τζίρο της κατά 40% και μάλιστα το αποκορύφωμα της δουλειάς της να σημειώθηκε εν μέσω capital controls, να έχει μηδενική έκθεση σε δανεισμό και να ετοιμάζεται για επέκταση στο εξωτερικό;  Το «μυστικό» βρίσκεται «στο σύννεφο», στο λεγόμενο cloud, όπου αποθηκεύεται μεγάλος όγκος δεδομένων. Η Lancom είναι η μεγαλύτερη και η μόνη 100% ελληνική εταιρεία παροχής υπηρεσιών cloud, με δύο datacenter στην Ελλάδα, και σκοπεύει να επεκταθεί με ένα τρίτο σε χώρα της ΕΕ.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου 

Christoforidou@makthes.gr 

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2009 στη Θεσσαλονίκη από τους αδελφούς Σταύρο και Γιώργο Νώλη, οι οποίοι μέχρι τότε και για μια δεκαετία είχαν δραστηριοποιηθεί στη δημιουργία δικτύων για ίντερνετ καφέ, στήνοντας server και τερματικά. «Τα καταστήματα που υποστηρίζαμε έφτασαν να είναι τόσο πολλά, οι ανάγκες σε εξυπηρετητές, κυκλώματα, VDN και αναβαθμίσεις ήταν τόσο μεγάλες και το κόστος αποστολής δεδομένων μέσω ίντερνετ τόσο υψηλό, που αποφασίσαμε να δοκιμαστούμε στο cloud», θυμάται ο Γ. Νώλης.

Με επένδυση 700.000 ευρώ, η Lancom δημιούργησε δύο κέντρα δεδομένων (data center) στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, χωρητικότητας 3 Peta Byte. Κάνοντας αναγωγή στην πιο εύκολα αντιληπτή μονάδα αποθήκευσης (GigaByte), το ένα PB αντιστοιχεί σε 3 εκατομμύρια GB.

Η εταιρεία παρέχει στο cloud εικονικούς υπερυπολογιστές, που οι πελάτες της μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο για το διάστημα που τους χρειάζονται. Στο πελατολόγιό της η Lancom έχει περισσότερους από 700 πελάτες (μεταξύ αυτών οι Leroy Merlin, Kleemann, Intralot), που διατηρούν στο datacenter δισεκατομμύρια δεδομένα. Το 15%-20% του τζίρου της προέρχεται από επιχειρήσεις που βρίσκονται στο εξωτερικό, από την Αμερική μέχρι την Ωκεανία και την Κίνα.

Χιλιάδες e-shop εξυπηρετούνται από κάποιον server που παρέχει η Lancom σε κάποιον από τους πελάτες της, ενώ οι προοπτικές είναι ακόμα μεγαλύτερες, καθώς σήμερα υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα πάνω από 2 PB στο cloud.

Η κρίση λειτούργησε θετικά 

Παραδοσιακά οι εταιρείες επένδυαν ακριβό εξοπλισμό, που μετά από μερικά χρόνια απαξιωνόταν, ενώ το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για τη λειτουργία τους ήταν υψηλό. Από την άλλη, ειδικά σε καιρούς κρίσης, «το ‘pay-as-you-grow’ είναι μονόδρομος στη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων που θέλουν να είναι πραγματικά ανταγωνιστικές», όπως σημειώνει ο κ. Νώλης, εξηγώντας γιατί η κρίση λειτούργησε θετικά για τη Lancom. Η εταιρεία προσφέρει στις επιχειρήσεις την εναλλακτική, αντί να αγοράζουν την απαραίτητη υποδομή (servers, τηλεφωνικά κέντρα κλπ.), να τη «νοικιάζουν» ανάλογα με τις ανάγκες τους. Οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι tailor made, κομμένες και ραμμένες στις ανάγκες της κάθε επιχείρησης. Μια επιχείρηση που μπορεί να έχει ανάγκη από περισσότερες υπηρεσίες, αντί να αγοράσει καινούργιο σέρβερ, μπορεί να μισθώνει επιπλέον χώρο, ή το αντίστροφο.

Μάλιστα την πρώτη περίοδο των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) η εταιρεία είδε το πελατολόγιό της να αυξάνεται, καθώς οι ελληνικές εταιρείες διαπίστωναν ότι δεν μπορούσαν να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό, για να πληρώσουν για υπηρεσίες server. Έτσι, στράφηκαν σε εταιρείες που βρίσκονται στην Ελλάδα, και επειδή η Lancom διέθετε τεράστια χωρητικότητα δεδομένων στην υποδομή της, κατάφερε να εξυπηρετήσει όλους όσοι απευθύνθηκαν σ’ αυτήν. «Είχαμε μεγάλη διαθεσιμότητα, εξυπηρετούσαμε ακαριαία, κι έτσι οι πωλήσεις μας εκτινάχθηκαν» σημειώνει ο κ. Νώλης.

Αύξηση τζίρου 40%-60%

Η εταιρεία από χρονιά σε χρονιά αυξάνει τον τζίρο της 40%-60% και το 2015 έκλεισε με κύκλο εργασιών 1 εκατ. ευρώ. Η ανάπτυξή της αποτυπώνεται και στις προσλήψεις που κάνει κάθε χρόνο: πλέον το προσωπικό έφτασε τα 27 άτομα. Η Lancom διατηρεί δύο datacenter για λόγους ασφαλείας των δεδομένων και πολύ σύντομα σχεδιάζει για τον ίδιο λόγο να δημιουργήσει έναν «κλώνο ασφαλείας» στο εξωτερικό. Όλες οι επενδύσεις έγιναν με αυτοχρηματοδότηση, χωρίς τραπεζικό δανεισμό, ενώ η μόνη χρηματοδότηση που έχει λάβει μέχρι σήμερα είναι μέσω του προγράμματος «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα» του ΕΣΠΑ, για να αναπτύξει ένα λογισμικό με το οποίο ελέγχει αυτόματα ποιες υπηρεσίες καταναλώνει ο κάθε πελάτης και για πόσο χρονικό διάστημα.

 http://www.makthes.gr/news/GR/etiketes/reportage_C/I_Lancom_peta_sto_synnefo
Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

 

Σχολιάστε