Λιμάνι: Οι φορείς  “βρέχουν τα πόδια τους”

Ενεργοποιήθηκε το Συμβούλιο Φορέων, μέσω του οποίου η πόλη συμμετέχει στον σχεδιασμό πολιτικών για την ανάπτυξη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη συνάντηση των δύο ομάδων εργασίας -για την επιβατική και την εμπορική κίνηση- είχε ως στόχο τον προγραμματισμό των μελλοντικών δράσεων για ζητήματα που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των χρηστών του λιμανιού. Στην ομάδα εργασίας για την επιβατική κίνηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, του Εμπορικού Συλλόγου, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης, του Συλλόγου Ναυτικών Πρακτόρων και του Μουσείου Φωτογραφίας.

Στην ομάδα εργασίας για την εμπορική κίνηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του δήμου Θεσσαλονίκης, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, του Συλλόγου Εκτελωνιστών, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, του Εμπορικού Συλλόγου, της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης και του Συλλόγου Ναυτικών Πρακτόρων.

ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, ο πρόεδρος του δ.σ. της ΟΛΘ ΑΕ Γιάννης Παντής ανέφερε ότι η διοίκηση θα αναλάβει πρωτοβουλία για συνάντηση με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, προκειμένου να προωθηθεί η σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις Σποράδες και με άλλα νησιά του Αιγαίου και ότι θα υποστηρίξει κάθε προσπάθεια φορέα που θα μπορούσε να επενδύσει για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σποράδων.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ Δημήτρης Μακρής ανέφερε είπε ότι θα συνεχιστούν οι επαφές με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες και τους φορείς του δημοσίου για την έναρξη της σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Σμύρνης και ότι η ΟΛΘ ΑΕ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία έκδοσης άδειας υδατοδρομίου τεσσάρων θέσεων υδροπλάνων, με σκοπό να μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση της θερινής περιόδου του 2016.

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ

Σχετικά με την κρουαζιέρα ο κ. Μακρής επισήμανε ότι παρουσιάζει ανοδική πορεία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι για το 2015 αναμένεται να καταπλεύσουν στο λιμάνι τουλάχιστον 31 πλοία με περισσότερους από 20.000 επιβάτες. Πρόσθεσε δε ότι θα πρέπει να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια τόσο για το 2016 όσο και για το 2017, δεδομένου ότι τα “πακέτα” για την επόμενη χρονιά θα κλείσουν το αργότερο τον Νοέμβριο του 2015. Από την πλευρά του ο κ. Παντής ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμένη δράση με τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να προωθηθεί ολοκληρωμένο τουριστικό πακέτο στους tour operators, ενώ οι εκπρόσωποι των φορέων διατύπωσαν πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις για τον συντονισμό των ενεργειών σχετικά με τη συνεργασία με άλλα λιμάνια του εσωτερικού και του εξωτερικού και τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις.

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Στη συνάντηση της δεύτερης ομάδας εργασίας συζητήθηκε εκτενώς τόσο το θέμα των συνδέσεων του λιμανιού όσο και του εξειδικευμένου προσωπικού που απαιτείται για την παροχή της νέας υπηρεσίας για τα εγχώρια προς εξαγωγή εμπορευματοκιβώτια. Ο κ. Μακρής επισήμανε τη σημασία να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για χρηματοδότηση των απαιτούμενων οδικών και σιδηροδρομικών συνδέσεων του λιμανιού, στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Στο ζήτημα των εγχώριων προς εξαγωγή εμπορευματοκιβωτίων υπογράμμισε ότι καταβάλλονται συστηματικές προσπάθειες για την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού. Οι εκπρόσωποι των φορέων διατύπωσαν προτάσεις σε θέματα που αφορούν τις παρεχόμενες υπηρεσίες και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την άμεση παρέμβαση της διοίκησης, ώστε να λυθεί το πρόβλημα των συναλλαγών κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας. Προτάχθηκε επίσης η ανάγκη σύνδεσης του λιμανιού με κέντρα logistics στην ευρύτερη περιοχή και για δημιουργία εμπορευματικού κέντρου εντός του αστικού ιστού, καθώς και η συνεργασία με κέντρα επιχειρηματικότητας.

Η επόμενη συνάντηση των δύο ομάδων εργασίας πρόκειται να πραγματοποιηθεί εντός του Σεπτεμβρίου, για τη λεπτομερή εξέταση των προτάσεων των φορέων.

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» 23/7/2015

Σχολιάστε