Περιβαλλοντική έρευνα και γεωργία ακρίβειας… από αέρος. H εταιρεία DATAMARK από τη Θεσσαλονίκη φέρνει την τεχνολογία των drones χωράφι, καταγράφοντας με θερμικές κάμερες όσα δεν φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού.
Της Σοφίας Χριστοφορίδου
Η εταιρία ιδρύθηκε το 2008 με σκοπό την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών τοπογραφίας και γεωπληροφορικής. Μέσω του προγράμματος Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα του ΕΣΠΑ 2007-2013 επένδυσε σε καινοτόμο εξοπλισμό (drone, αισθητήρες και θερμικές κάμερες) συνδυάζοντας την τεχνολογία αιχμής με την τοπογραφία. Έτσι η εταιρεία ανέπτυξε νέες υπηρεσίες που βρίσκουν εφαρμογή σε ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων, από τη γεωργία και την περιβαλλοντική έρευνα, μέχρι τη συντήρηση φωτοβολταϊκών πάρκων και την επίβλεψη τεχνικών έργων. “Η καινοτομία μας έγκειται στην προσέγγιση: αντί να κάνουμε μετρήσεις από το έδαφος, κάνουμε αποτυπώσεις από αέρος” εξηγούν ο Κυριάκος Οικονόμου και Βασίλης Πολύχρονος, δύο εκ των τριών ιδρυτών της εταιρείας.
ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΑΠΟ ΑΕΡΟΣ
Αρχικά η εταιρεία επικεντρώθηκε στην περιβαλλοντική έρευνα η οποία γινόταν μόνο με αισθητήρες εδάφους (για τους αέριους ρύπους) καθώς και με πολύωρες περιηγήσεις για τον εντοπισμό και ποσοτικοποίηση της στερεάς και υγρής ρύπανσης. “Για παράδειγμα όταν χύνονται λύματα στη θάλασσα το σημείο αλλάζει θερμοκρασία. Αυτό δεν μπορείς να το δεις με γυμνό μάτι αλλά καταγράφεται στη θερμική απεικόνιση που παίρνουμε από ψηλά” εξηγούν. Με ένα τετρακόπτερο drone, το οποίο φέρει αισθητήρα ανίχνευσης τεσσάρων αέριων ρύπων ή θερμική κάμερα, σαρώνεται μια κυκλική περιοχή ακτίνας 1 χιλιομέτρου και συλλέγονται στοιχεία ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε διάφορα υψόμετρα, εντοπίζονται επίγειες αποθέσεις στερεών απορριμμάτων και επιφανειακών αποβλήτων σε αιγιαλούς.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ
Διαβλέποντας τις προοπτικές του πρωτογενούς τομέα η Datamark διεύρυνε το αντικείμενό της με υπηρεσίας στον τομέα της γεωργίας ακριβείας. Η γεωργία ακριβείας αντιμετωπίζει το χωράφι δυναμικά, αλλά κυρίως με τεχνολογίες που επικεντρώνονται στο έδαφος- μετράν την υγρασία, χημικά συστατικά, ή τις αποστάσεις φύτευσης. “Εμείς πάμε πιο ψηλά και με χρωματογραφία στο υπέρυθρο φάσμα εντοπίζουμε για παράδειγμα μια διατάραξη στα επίπεδα χλωροφύλλης, ε ακόμα και 10 μέρες πριν εντοπιστεί διά γυμνού οφθαλμού. Έτσι ο γεωπόνος μπορεί να προλάβει τη ζημιά” αναφέρει ο κ. Οικονόμου.
“Η γεωργία ακριβείας από αέρος αναπτύσσεται στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία, αλλά τώρα τη γνωρίζει και η Ευρώπη” συμπληρώνει και ο κ. Πολύχρονος. Η εταιρεία που είναι μοναδική στην Ελλάδα με εξειδίκευση στον τομέα της γεωργίας ακριβείας, έχει υλοποιήσει μια σειρά από πιλοτικά προγράμματα σε συνεργασίας με το ΤΕΙ Γεωπληροφορικής στις Σέρρες και το τμήμα Δασολογίας του ΑΠΘ για να τελειοποιήσει την υπηρεσία της.
Με ένα drone ή UAV αποτυπώνονται εξαιρετικά ακριβείς εικόνες από τις υπό μελέτη περιοχές, καλύπτοντας έως και εκατοντάδες στρέμματ σε μία μόνο πτήση, με μια πολύ μεγαλύτερη ανάλυση από δορυφορικές εικόνες. “Με τη χρήση του λογισμικού επεξεργασίας εικόνας στη συνέχεια επιτυγχάνουμε να μετατρέψουμε αυτά τα πλάνα σε ένα μεγάλο «ορθομωσαϊκό» εικόνα. Με την εφαρμογή αλγορίθμων όπως του κανονικοποιημένου δείκτη βλάστησης (NDVI) σε αυτή την εικόνα δημιουργείτε ένας χάρτη ανακλαστικότητας των φυτών. Ο χάρτης αυτός είναι το κλειδί για την τόνωση των αποδόσεων, τη μείωση του κόστους, και την οδήγηση προς τα εμπρός της εκάστοτε αγροτικής επιχείρησής. Επισημαίνει ακριβώς ποιες περιοχές καλλιέργειας χρειάζονται προσεκτικότερη εξέταση – πράγμα που σημαίνει λιγότερος χρόνος επιτόπιας έρευνας, και περισσότερο χρόνο για την επεξεργασία των φυτών που έχουν ανάγκη” εξηγούν.
Τα στοιχεία που συλλέγει η Datamark, με τη χρήση της αεροφωτογράφισης με κάμερα που αποτυπώνει την εγγύς υπέρυθρη ακτινοβολία, μπορούν να φανούν χρήσιμα για τον προσδιορισμό των παρασίτων, ασθένειών και ζιζανίων που έχουν προσβάλει μια καλλιέργεια, για τη συλλογή εστιασμένων δειγμάτων εδάφους, τη μέτρηση αποστάσεων των φυτών, τη συγκομιδή των καλλιεργειών κλπ
Η εταιρεία ειναι σε επαφή με εταιρείες από τη Βουλγαρία και τη Ιταλία για συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. “Σκοπεύουμε να καλλιεργήσουμε εξωστρέφεια είναι η μόνη μας ελπίδα” λένε οι δύο συνέταιροι.
Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 3/1/2016