Τζετ Λαγκ

istanbulΠρωτοχρονιά αϋπνίας. Μετά τα πυροτεχνήματα, τα ρόδια, τη βασιλόπιτα, το άναψε-σβήσε τα φώτα, άνοιξε- κλείσε τη βρύση, ό,τι πρέπει να γίνει τελοσπάντων τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου 2016 προς 1η Ιανουαρίου 2017 δεν μου κολλούσε ύπνος. Μετά από άπειρα στριφογυρίσματα στο κρεβάτι, σηκώθηκα για νερό και άρχισα να σκρολάρω στην οθόνη του κινητού, μπας και περάσει κάπως η ώρα. Μπήκα στο facebook να δω πόσα like πήραν οι φωτογραφίες μου μετά πυροτεχνήματα και τη λεζάντα»Καλωσήρθες 2017″ και έπεσα πάνω σε post του Αστέρη.

Στην αρχή δεν καταλαβαίνω αλλά «για να ποστάρει ο Αστέρης κάτι στις 4:19 έγινε κάτι χοντρό» σκέφτομαι και πάω στο twitter και παγώνω. Τρομοκρατική επίθεση στο κλαμπ Reina στην Κωνσταντινούπολη. Εκείνη την ώρα οι νεκροί ήταν 34, μέχρι να ξημερώσει ο αριθμός θα είχε αυξηθεί. Κάνω ένα repost και πέφτω να κοιμηθώ κατά τις 5.30 το πρωί της 1ης Ιανουαρίου.

Η μέρα του χρόνου πέρασε με την οικογένεια, κι αργά το βράδυ έπιασα τις μπαγιάτικες πια αλλά αδιάβαστες κυριακάτικες. Καμιά φορά τσέκαρα και το facebook. Τρεις αντέδρασαν στη δημοσίευση για την Τουρκία, δεκάδες στα πυροτεχνήματα. Όμως δεν ήμουν μόνο εγώ. Το θέμα δεν «έπαιξε» στο timeline μου σχεδόν καθόλου- βασιλόπιτες, ευχές, selfie, όλα εκτός από την τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία. Θα μου πεις είναι αυτό κριτήριο; H επίθεση στο Charlie Hebdo είχε γίνει στις 7 Ιανουαρίου 2015, αλλά φαντάζομαι πως αν γινόταν Πρωτοχρονιά θα είχε προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση. Στην τηλεόραση τα πρώτα ρεπορτάζ παρομοίαζαν την επίθεση στο Reina ως το Μπατακλάν της Κωνσταντινούπολης. Χρειαζόμαστε κάτι ευρωπαϊκό για να νιώσουμε μια κάποια σύνδεση, έστω κι αν είναι το όνομα ενός γαλλικού κλαμπ.

Σήμερα το πρωί έλεγα σε μια συνάδελφο, στο καπνιστήριο, πως την Πέμπτη που βγήκαμε είχα αϋπνία και εκεί γύρω στις 5 το πρωί είδα την είδηση για την επίθεση στο Reina. «Πέμπτη; ποια Πέμπτη; Η επίθεση έγινε χθες» μου λέει. «Σίγουρα; Γιατί νομίζω ότι έχει μέρες;».

Γιατί δεν έγιναν μαραθώνιες τηλεοπτικές μεταδόσεις, γιατί δεν γέμισε η timeline μου στο facebook με τούρκικες σημαίες, γιατί δεν συζητήθηκε στις παρέες. Γιατί η επίθεση στην Κωνσταντινούπολη δεν κατέκλυσε το «τώρα» μας. Για αυτό έγινε τόσο γρήγορα «χθες».

 

Σχολιάστε