Συναδελφικό Κράμερ εναντίον Κράμερ

Όμηροι πέντε εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ αλλά και της κυβέρνησης θεωρούν ότι είναι 225 πρώην εργαζόμενοι της Φιλκεραμ Johnson, που επιδιώκουν να προχωρήσει ο πλειστηριασμός ενός ακινήτου 140 στρεμμάτων της πτωχευμένης εταιρείας για να λάβουν δεδουλευμένα 11 εκατ. ευρω.

IMG_6631.JPG

Tης Σοφία Χριστοφορίδου

christoforidou@makthes.gr

Προκειμένου να στηρίξει το εγχείρημα της αυτοδιαχείρισης στη ΒΙΟΜΕ, η κυβέρνηση περιέλαβε στο λεγόμενο “παράλληλο πρόγραμμα” ένα άρθρο που προβλέπει διακοπή των πλειστηριασμών της πτωχευμένης (μητρικής της ΒΙΟΜΕ) Φίλκεραμ – Johnson για ένα εξάμηνο  “προκειμένου το δημόσιο να διαμορφώσει πρόταση για την προάσπιση των συμφερόντων του”. Αυτό σημαίνει ότι παγώνει κάθε διαδικασία πλειστηριασμού παγίων, από την οποία οι πρώην εργαζόμενοι στη Φίλκεραμ περιμένουν να εισπράξουν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις, που σήμερα ξεπερνούν τα 11 εκατ. ευρώ. Το ΙΚΑ έχει λαμβάνειν 3,5 εκατ. ευρώ, πλην όμως κατέθεσε αίτηση ανακοπής ώστε να μην προχωρήσει η πτώχευση. “Από την αρχή κρίσης έχουμε πάνω από 3000 πτωχευμένες επιχειρήσεις. Σε όλες το δημόσιο ήταν προνομιακός πιστωτής. Και όμως κατεβαίνει ένα άρθρο που στοχοποιεί μόνο τη Φίλκεραμ. Μήπως γιατί οι καταπατητές ανήκουν στο κόμμα τους;” διερωτήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος σωματείο απολυμένων Φίλκεραμ Κωνσταντίνος Μάνος.

ΙΔΙΟΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ

Το 2011, μετά από μισό αιώνα ζωής, η εταιρεία δομικών υλικών Φίλκεραμ κηρύχτηκε σε πτώχευση. Την ίδια τύχη είχαν και οι θυγατρικές εταιρείες, συμφερόντων της οικογένειας Φιλίπππου, “Ιππόκαμπος”, “Λευκόγεια” και “Βιομηχανική Μεταλλευτική” (ΒΙΟΜΕ)- η τελευταία έμεινε χωρίς ΔΣ από το πρώτο εξάμηνο του 2012 και πτώχευσε τον Μάρτιο του 2014. Οι εργαζόμενοι στη Φίλκεραμ αποδέχτηκαν το “μοιραίο”, καθώς τα χρέη ήταν υπέρογκα, τα μηχανήματα παραγωγής μισθωμένα με leasing και δεν υπήρχαν περιθώρια επαναλειτουργίας του εργοστασίου. Από την άλλη περίπου 25 από τους 77 εργαζόμενους στη ΒΙΟΜΕ αποφάσισαν να λειτουργήσουν μόνοι τους το εργοστάσιο, για να διατηρήσουν το μεροκάματο και την ελπίδα. Επειδή όμως θα αντιμετώπιζαν τα ίδια προβλήματα με τους συναδέλφους τους, αντί για την ακριβή παραγωγή των δομικών υλικά, στράφηκαν στην παραγωγή σαπουνιών και απορρυπαντικών. Παράλληλα επιχείρησαν να πετύχουν την άρση νομικής αυτοτέλειας μεταξύ μητρικής και θυγατρικής, ώστε από τους πλειστηριασμούς της Φιλκεραμ να πληρωθούν και οι ίδιοι τα δεδουλευμένα τους, όμως οι σχετικές προσφυγές απορρίφθηκαν.

Ο ΚΑΥΓΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ

Μέχρι στιγμής πουλήθηκε το 70% κινητών στοιχείων, αλλά οι πρώην εργαζόμενοι της Φίλκεραμ δεν πληρώθηκαν ούτε ευρω, καθώς ο σύνδικος πτώχευσης είναι υποχρεωμένος να πληρώνει ΕΝΦΙΑ  της τάξης των 170 χιλιάδων ευρω ετησίως. Σήμερα η μόνη ελπίδα τους είναι να εκποιηθεί το οικόπεδο των εγκαταστάσεων της εταιρείας, 140 στρεμμάτων, που βρίσκεται στην ανατολική Θεσσαλονίκη σε προνομιακή θέση. Εντός του οικοπέδου βρίσκεται και το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ, το οποίο η θυγατρική μίσθωνε από τη μητρική. Όμως, όπως ανέφεραν κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου, η διαδικασία του πλειστηριασμού δεν μπορεί να προχωρήσει όσο δεν αποδίδεται στον σύνδικο πτώχευσης το κτίριο της ΒΙΟΜΕ.

Οι εργαζόμενοι της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟΜΕ θεωρούν ότι μπορεί να γίνει διαχωρισμός, να κρατήσουν οι ίδιοι το εργοστάσιο και να πωληθούν τα υπόλοιπα ώστε να ικανοποιηθούν οικονομικά οι πιστωτές. Αντιθέτων οι πρώην εργαζόμενοι της Φίλκεραμ υποστηρίζουν ότι το οικόπεδο με τα ακίνητά του αποτελεί μια οικονομική ενότητα και δεν μπορεί να “σπάσει” σε επιμέρους τμήματα, κάτι που έκανε δεκτό και το πρωτοδικείο.

20151217_090710Σημειωτέον ότι στις τέσσερις μέχρι στιγμής απόπειρες πλειστηριασμών δεν εμφανίστηκε κανείς ενδιαφερόμενος να αγοράσει τα ακίνητα, ενώ η πέμπτη (εφόσον δεν μπλοκαριστεί με την ψήφιση του εν λόγω άρθρου στο παράλληλο πρόγραμμα) είναι προγραμματισμένη για τις 27 Ιανουαρίου 2016.

“ΚΡΑΜΕΡ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΡΑΜΕΡ»

“Από που αντλεί κάποιος το δικαίωμα να εγκατασταθεί σε ξένη ιδιοκτησία; Τα συμβόλαια μίσθωσης (σ.σ. από τη Φίλκεραμ στη ΒΙΟΜΕ) έχουν λήξει” τόνισε ο κ. Μάνος, κάνοντας λόγο για “κρυφή, ευκαιριακή επιχειρηματικότητα σε ξένη γη”. “Η αυτοδιαχείριση δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος άλλων εργαζομένων” σχολίασε.

Οι απολυμένοι Φίλκεραμ λένε ότι “δεν έχουμε τίποτα με τους συναδέλφους, τους πονάμε” αλλά από την άλλη αναφέρουν ότι  πρώην εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ, που δεν συμμετείχαν στο εγχείρημα της αυτοδιαχείρισης  δέχτηκαν απειλές, και μιλούν για “αλληλέγγυους με κουκούλα”.

Κατά τους ίδιους οι συνάδελφοί τους θα μπορούσαν να μπορούσαν να αφήσουν να εξελιχθεί η παράλληλη διαδικασία πτώχευσης της ΒΙΟΜΕ (σ.σ. διαφορετική από αυτή της Φίλκεραμ), να πάρουν όσα χρήματα δικαιούνται και αν επιθυμούσαν να συνέχιζαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα σε κάποιο άλλο κτίριο. “Αν θέλει το ΙΚΑ ας αγοράσει όλο το οικόπεδο και ας τους το δώσει. Αν η κυβέρνηση θέλει ας τους εγκαταστήσει με συμβολικό τίμημα στη ΒΙΠΕ. Αλλά ας σταματήσει η κωλυσιεργία” τόνισαν.

Οι πρώην εργαζόμενοι της Φίλκεραμ ζητούν άμεση εκτέλεση της πτωχευτικής διαδικασίας και απόδοση των κτιριακών εγκαταστάσεων της ΒΙΟΜΕ. Σε αντίθετη περίπτωση “και εμείς θα κάνουμε κατάληψη. Δημιουργούν μια εμφύλια σύρραξη… Η απελπισία κακός συμβουλος”

————————–

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣ ΜΥΘΟΣ

Αναφερόμενοι στο εγχείρημα της αυτοδιαχείρισης, οι απολυμένοι της Φίλκεραμ έκαναν λόγο για “επικοινωνιακό μόρφωμα” και “μύθο της αλληλέγγυας οικονομίας” που “για τους πολιτικούς είναι ένα πυροτέχνημα”. Υπενθυμίζεται ότι ο σημερινός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέφτηκε τη ΒΙΟΜΕ και λόγο για «πιλοτικό εγχείρημα» που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Από την άλλη “εδώ και τέσσερα χρόνια δεν δώσαν σημασία σε 225 ανθρώπους που παλεύουν να ζήσουν” όπως είπαν οι απολυμένοι της Φίλκεραμ

Σύμφωνα με τους ίδιους από τους 25 που επαναλειτούργησαν το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ, αρχικά, έχουν απομείνει μόνο πέντε άτομα, ενώ οι υπόλοιπου 60 περιμένουν τις απολύσεις για να συνεχίσουν ζωή τους.

“Θα περιμέναμε από κυβέρνηση να θέσει ξεκάθαρους και αυστηρούς όρους για τις ΚΟΙΝΣΕΠ (σ.σ. Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις), να υπάρχει 80% συναίνεση των εργαζομένων, να υπάρχει ιδιόκτητο ακίνητο και μηχανήματα, όχι ο κάθε περαστικός να αποκαλείται αυτοδιαχειριζόμενος και να καταστρατηγούνται τα συμφέροντα του δημόσιου. Είναι παράξενο το ΙΚΑ να κάνει ανακοπή. Δεν θέλει άραγε να πληρωθεί;” διερωτήθηκαν.

Υποστήριξαν δε ότι αυτή η κίνηση του ΙΚΑ έγινε με παρέμβαση της κυβέρνησης, και άφησαν να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει ιδεοληπτικά το εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ.

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» 30/12/2015

3 σκέψεις σχετικά με το “Συναδελφικό Κράμερ εναντίον Κράμερ

  1. Και ένα σχετικό δελτίο τύπου των εργαζομενων στην πρώην ΒΙΟΜΕ που έλαβα με mail:
    (Υπάρχει αναρτημένο και εδώ http://www.pandiera.gr/μερικές-απαντήσεις-σε-επερωτώντες-κο/)

    ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥΣ

    «Οι εργαζόμενοι στην ΒΙΟ.ΜΕ. νιώθουμε την ανάγκη να απαντήσουμε σε διάφορα θέματα και ερωτήματα που μπήκαν από μεριάς διαφόρων της ελληνικής βουλής και κάποιων «συναδέλφων» που νοιάζονται για το καλό των πολλών. Πρώτα θέλουμε να πούμε για το θέμα του νερού που έχει γίνει σίριαλ. Εκβιάζουν οι υπάλληλοι της συνδίκου (της πτωχευμένης Φίλκεραμ) κόβοντας το νερό νομίζοντας πως έτσι θα καταφέρουν την αποδυνάμωση των εργαζόμενων της ΒΙΟ.ΜΕ. Προσπαθούν να μας κάνουν να εγκαταλείψουμε τον αγώνα, διαδίδοντας παράλληλα πως οι «εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ. κλέβουν το ρεύμα». Μήπως θα μπορούσαν να απαντήσουν πως λειτουργούν από το 2010 που κόπηκε το ρεύμα στην Φίλκεραμ; Πως εξηγείται να γίνονται εργασίες κοπής και ξεπουλήματος των εγκαταστάσεων του εργοστασίου της Φίλκεραμ χωρίς ρεύμα (χωρίς ούτε να πληρώνουν ούτε να χρεώνεται τίποτα η πτωχευτική περιουσία); Μάλλον τα δαιμόνια βάλανε το χέρι τους. Πρέπει να αναφερθεί πως με διαταγή της οικογένειας Φιλίππου που διοικούσε το εργοστάσιο το 2010 έκλεβαν ρεύμα από την ΒΙΟ.ΜΕ. και αυτό βόλεψε και τους μετέπειτα ωφελούμενους (συνδίκους και υπαλλήλους αυτών). Αυτό σαν μια πρώτη απάντηση σε αυτούς του «Ποταμιού» που κάνουν λόγο για κλεμμένο ρεύμα και προστάτες.
    Τώρα για να λύσουμε την απορία του «Ποταμιού» όσον αφορά το πόσοι συμμετέχουν στην προσπάθεια λειτουργίας του εργοστασίου, να το πάμε λίγο πίσω, τότε που με πρωτοβουλία του σωματείου των εργαζομένων στην ΒΙΟ.ΜΕ., έγινε πρόταση επαναλειτουργίας του εργοστασίου με αριθμό πρωτοκόλλου 460/15-10-12, όπου έμπαινε πρόταση αναχρηματοδότησης της παραγωγής και αφορούσε 65 εργαζόμενους, που δεν θα απολύονταν καν. Αλλά λόγω ατολμίας και ολιγωρίας των κυβερνήσεων, που συμμετείχαν και οι αναρωτηθέντες, ως στελέχη τους, δεν έγινε απολύτως τίποτα. Στην συγκεκριμένη πρόταση υπάρχει και αίτημα για έρευνα των τραπεζικών λογαριασμών της οικογένειας Φιλίππου, όπου θα μπορούσε να απαντηθεί και το υπόλοιπο ερώτημα «από πού θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι;» όχι μόνο της Φιλκεραμ αλλά και θυγατρικών της ΒΙΟ.ΜΕ. και Ιππόκαμπος.
    Σήμερα οι συμμετέχοντες στην ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. είναι 22 και είναι καταγραμμένο σε πάρα πολλά site αλλά και στο μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας. Και μια και ο συγκεκριμένος λέει ότι είναι και οικονομολόγος ας απαντήσει ο ίδιος στην απορία του για τους 14 παραιτηθέντες από το σωματείο. Όταν από ένα σωματείο όπου έχει 40 μέλη παραιτηθούν οι 14 πόσοι απομένουν; Δύσκολο το πρόβλημα; Ωραία, το απαντάμε εμείς: 26. Αυτοί είναι καταγεγραμμένοι στις αγωγές κατά της περιουσίας της Φίλκεραμ αλλά και των μάλλον προστατευόμενων του, της οικογένειας Φιλίππου.
    Όσο για την γνώση τους, ότι έχουν αφαιρεθεί τα μηχανήματα από τις τράπεζες, τους απαντάμε: Ναι αφαιρέθηκε ένα μηχάνημα (όχι απαραίτητο για την παραγωγή) που το είχαν αγοράσει με leasing οι διοικούντες. Αυτό δεν αλλάζει τις δυνατότητες της παραγωγής γιατί τα υπόλοιπα μηχανήματα είναι συντηρημένα και έτοιμα να παράξουν. Αρκεί να βγάλουν έναν νόμο, που στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν ήδη ψηφίσει οι φίλοι τους, για την επαναλειτουργία των πτωχευμένων επιχειρήσεων.
    Ακόμη ένα επιχείρημα: Στην περιοχή έκλεισαν αλλά δυο εργοστάσια που τουλάχιστον πλήρωσαν τους εργαζόμενους προτού τα κλείσουν. Ενώ έχουν πουληθεί και έχουν γκρεμιστεί οι εγκαταστάσεις, εδώ και αρκετά χρόνια, οι επενδυτές που ονειρεύονται οι συγκεκριμένοι δεν φάνηκαν, καμιά επένδυση δεν έγινε και ούτε πρόκειται να γίνει, τουλάχιστον όσα χρόνια επικεφαλείς των εισφορό/εισπρακτικών μηχανισμών είναι άτομα σαν την αφεντιά τους.
    Τώρα όσων αφορά των της «Δημοκρατική Συμπαράταξη» που κάνουν και προτάσεις. Αν δεν γνωρίζουν τίποτα για την ΒΙΟ.ΜΕ. (αν και μιλήσαμε στο γραφείο του συγκεκριμένου) μπορούν να μπουν και να διαβάσουν τις αναρτήσεις μας και να καταλάβουν πως η παρούσα παράγωγη είναι αλληλέγγυα για να μπορέσουμε να περάσουμε όσο διάστημα χρειαστεί το δικό του κόμμα, ή όποιο άλλο βρίσκετε στην εξουσία (και θα έδειχνε μια ευαισθησία) για να λύσει το πρόβλημα της επαναλειτουργίας του εργοστάσιου. Γιατί εμείς πάντα λέγαμε για την πλήρη παράγωγη των δομικών υλικών που παρήγαγε η ΒΙΟ.ΜΕ. Αλλά προτίμησαν να το παίξουν νεκροθάφτες των σημερινών συμμετεχόντων στο εγχείρημα της ΒΙΟ.ΜΕ. και παίρνουν τα μετρά για να θάψουν άλλους 22 εργαζόμενους, προτείνοντας να μας δοθούν 200 ή 300 τετραγωνικά μέτρα. Σκοπός πολλών από αυτούς που πέρασαν από την κυβερνητική εξουσία ήταν να αφήσουν τον καιρό να κυλίσει για να φθαρεί ο αγώνας μας από τον χρόνο, μαζί και οι οικογένειες μας. Γιατί ξέρετε και εμείς (που μας αποκαλείτε στην γλώσσα των αφεντικών καταληψίες) έχουμε οικογένειες. Θα μπορούσατε τουλάχιστον, επίδοξοι νεκροθάφτες, που κατοικείτε και κοντά στο εργοστάσιο, να κάνετε μια επίσκεψη πριν μας πάρετε τα μέτρα. Εκτός και αν βλέπετε την λειτουργία της ΒΙΟ.ΜΕ. ανταγωνιστικά απέναντι στις δίκες σας επιχειρήσεις.
    Τώρα για του βουλευτές του ΚΚΕ που άδραξαν την ευκαιρία να αντιπαρατεθούν την «αυτοδιαχείριση», απαντάμε πως αν καίγονται να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι της Φίλκεραμ, θα μπορούσαν άνετα να στηρίξουν την πρόταση του σωματείου της ΒΙΟ.ΜΕ. για έλεγχο όλων των λογαριασμών της οικογένειας Φιλίππου τα προηγούμενα 15 χρόνια, για να δούμε πόσο πραγματικά πτώχευσαν. Ή την πρόταση για τον τμηματικό πλειστηριασμό των 14 οικοπέδων με εξαίρεση αυτών που λειτουργεί η ΒΙΟ.ΜΕ. ώστε να αποζημιωθούν οι 225 πρώην εργαζόμενοι της Φίλκεραμ. Και ακόμη – ακόμη, μια και κάνουν λόγο και για τους εργαζόμενους της ΒΙΟ.ΜΕ., από πού πήραν τις πληροφορίες όταν δεν το κάνανε από το επίσημα αναγνωρισμένο Σωματείο; Έχουν υπόψη τους ότι από τον πλειστηριασμό των οικοπέδων και των εγκαταστάσεων της Φίλκεραμ οι εργαζόμενοι στην θυγατρική ΒΙΟ.ΜΕ. δεν θα πάρουν τίποτε; Και αν το γνωρίζουν, θα μας απαντήσουν γιατί τόσο ζήλος για κάποιους εργαζόμενους και για τους υπολοίπους τίποτε; Γιατί δεν στηρίζουν το αίτημα του σωματείου μας για την ανακοπή του τρέχοντος πλειστηριασμού ώστε να μπορούν να έχουν δικαίωμα στην πτωχευτική περιουσία όλοι οι εργαζόμενοι του ομίλου (και της μητρικής και των θυγατρικών); Το ερώτημα απευθύνεται τόσο προς το ΚΚΕ, όσο και προς συναδέλφους στο ΠΑΜΕ.
    Τώρα επειδή το ζαλίσαμε πολύ σας λέμε ξεκάθαρα (όπως το κάνουμε από την αρχή του αγώνα μας) πως το 2011 καταστράφηκαν οι ζωές μας. Μέσα από συνεχείς αγώνες και προσπάθειες καταφέραμε τουλάχιστον να έχουμε ένα αλληλέγγυο εισόδημα, για να μην πεινάνε τα παιδιά μας, να έχουμε απομακρύνει τις πιθανότητες κατάθλιψης, να έχουμε μεγάλα αποθέματα αξιοπρεπείας και δεν έχουμε καμιά διάθεση να ξανάρθουμε σε πρότερες καταστάσεις. Όποιος μπει εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια για μας θα είναι ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ.
    Το μόνο που ζητάμε είναι να νομιμοποιηθεί η λειτουργία ώστε να έχουμε το ρεύμα, το νερό, το αέριο, στο όνομα της συνεργατικής και αν δεν τα πληρώνουμε, τότε να λέτε για προστάτες. Γιατί πρέπει να ξέρετε πως οι συνεργατικές δεν έχουν χρέη σε τράπεζες, σε προμηθευτές, στο κράτος, και μπορείτε να κάνετε επαλήθευση. Και ας μας πείτε επιτέλους, θέλετε νέες θέσεις εργασίας στον τόπο ή όχι;
    Αν θέλετε θέσεις σκλαβιάς δεν έχετε πάρα να το πείτε καθαρά.

    Οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι στην ΒΙΟ.ΜΕ.»

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε