Olympus Pellet: Παράγει ενέργεια από γαϊδουράγκαθα

ΑΓΡΙΑΓΚΙΝΑΡΑΓαϊδουράγκαθα αντί για πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα ή φυσικό αέριο; Η Οlympus Pellet, μια μικρή εταιρεία στην Πιερία παράγει πέλετ από αγριαγκινάρες -ή κατά το κοινώς λεγόμενο γαϊδουράγκαθα- τα οποία χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση των σπιτιών αλλά και ως πηγή ενέργειας σε διάφορες παραγωγικές μονάδες.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου 

christoforidou@makthes.gr

Την εταιρεία ίδρυσαν στο 2011 τέσσερις νεαροί επιστήμονες, στην ηλικία των τριάντα ετών: η Άντυ Μηλιώτη, φυσικός -περιβαλλοντολόγος, ο Ανδρέας Τσιόκας, αρχιτέκτονας μηχανικός, ο Βασίλης Δήμου, χημικός και ο Σταύρος Αποστόλου, αρχιτέκτονας μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στη βιοκλιματική αρχιτεκτονική και στα βιοκαύσιμα, που εξαιτίας των σπουδών του είχε και την ιδέα.

Ως πρώτη ύλη για την παραγωγή των πελετ- αυτών των μικρών κυλινδρικών τεμαχιδίων που προορίζονται για την καύση σε καυστήρα- η εταιρεία χρησιμοποίησε υπολείμματα αγροτικών καλλιεργειών που χαρακτηρίζουν την περιοχή της Πιερίας, όπως για παράδειγμα κλαδέματα ελιάς, ενώ εισήγαγε πιλοτικά την καλλιέργεια ειδικής ποικιλίας αγριαγκινάρας σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς. Το πλεονέκτημα της αγριαγκινάρας είναι ότι είναι πολυετής καλλιέργεια, με μικρές καλλιεργητικές απαιτήσεις και μικρό κόστος παραγωγής. Η θερμική απόδοση είναι μικρότερη από τα πελετς ξύλου αλλά και το κόστος είναι σχεδόν το μισό.

Αφού αλωνιστεί, η αγριαγκινάρα, μαζεύεται σε μπάλες οι οποίες μεταφέρονται στη μονάδα, μετατρέπονται σε πολύ λεπτό πριονίδι, το οποίο ξηραίνεται, θρυμματίζεται και συμπιέζεται. Η ενέργεια για την παραγωγή πέλετς στα διάφορα στάδια προέρχεται από την καύση πέλετς που παράγει η εταιρεία. Εκτός από … την ίδια, πελάτες της Olympus Pellet είναι οικιακοί καταναλωτές αλλά και επαγγελματίες όπως αρτοποιεία, ξενοδοχεία, βιοτεχνίες, θερμοκήπια, κ.ά. που χρησιμοποιούν το πέλετ ως καύσιμο για την παραγωγή θερμότητας και ενεργειας. “Γενικά όπου υπάρχει ανάγκη για ενέργεια, είτε αφορά σε θέρμανση είτε σε παραγωγή, το πέλετ αποτελεί ιδανική, οικολογική και οικονομική επιλογή” σημειώνει ο κ. Δήμου.

Οπως σημειώνει  ο κ. Δήμου, η αγριαγκινάρα, αυτό το αγριόχορτο, μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή αυτονομία των νοικοκυριών της υπαίθρου, να βγάλει τους γεωργούς από το αδιέξοδο των επιδοτήσεων και να δώσει μια φθηνή και καθαρή ενεργειακή λύση αντικαθιστώντας το πετρέλαιο σε σπίτια και βιομηχανίες.

Οι ιδρυτές της Olympus έχουν ως στόχο να προωθήσουν την ελεύθερη και ανοιχτή παραγωγή βιοκαυσίμων σε οποιονδήποτε αγρότη διαθέτει τη δική του πρώτη ύλη

Σήμερα η Olympus Pellet παράγει 200 τόνους πέλετ ετησίως και μετά τον τελευταίο εκσυγχρονισμό της γραμμής παραγωγής θα είναι σε θέση να φτάσει από τον 1,5 τόνο στους 20 τόνους παραγωγής ημερησίως.

Επόμενος στόχος της εταιρείας είναι η αναβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων, ηαύξηση της παραγωγής της και η διεύρυνση του πελατολόγιου.

“Αυτό φυσικά μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον συνδυασμό ποικίλων παραγόντων, όπως της αύξησης της παροχής πρώτων  υλών (καλλιέργειες), τις οικονομικές συνθήκες στην εθνική οικονομία και την ζήτηση της αγοράς που αυτή τη στιγμή είναι αυξανόμενη” σημειώνει ο κ. Δήμου. “Συνεχώς αναζητούμε νέα προϊόντα και αυτή τη στιγμή ερευνούμε την επέκταση και σε άλλα παραπροϊόντα της πελετοποίησης και της αξιοποίησης των ενεργειακών καλλιεργειών” προσθέτει.

Δεν τους τρόμαξε η χειρωνακτική εργασία

“Ξεκινήσαμε σπέρνοντας μόνοι μας, μια έκταση 100 στρεμμάτων στην Πιερία και πείσαμε γνωστούς και φίλους να σπείρουν άλλα 50 στρέμματα” αναφέρει ο Βασίλης Δήμου για το ξεκίνημα της προσπάθειας. Παιδιά της πόλης και οι τέσσερις, η εμπειρία στο χωράφι ήταν για αυτούς κάτι πρωτόγνωρό. Όμως αγριαγκινάρα είναι ένα ενεργειακό φυτό που δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις, επομένως δεν χρειάζεται να είναι κανείς αγρότης για να την καλλιεργήσει” εξηγεί ο κ. Δήμου. Η χειρωνακτική εργασία σε κάθε στάδιο της παραγωγής δεν τρόμαξε τους τέσσερις επιστήμονες.”Μαζεύουμε υπολείμματα από τα κλαδέματα της ελιάς, που επίσης μας χρησιμεύουν για την παραγωγή βιοκαυσίων, δουλεύουμε στις μηχανές παραγωγής, κάνουμε παραδόσεις εμπορευμάτων…”.

 

 

Επένδυση 500.000 ευρώ χάρη σε κοινοτικά προγράμματα

Όταν το 2011 η παρέα των τεσσάρων φίλων αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή την ιδέα παραγωγής πέλετς από αγριαγκινάρα και υπολείμματα καλλιεργειώνη συγκυρία ήτα σχεδόν απαγορευτική για το επιχειρείν, καθώς οι πόρτες των τραπεζών ήταν κλειστές για τη χρηματοδότηση κάθε νέας προσπάθειας.

“Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές καλές ιδέες και νέοι άνθρωποι που έχουν τις γνώσεις και την ικανότητα να τις υλοποιήσουν, ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να βρεις χρηματοδότηση στα πρώτα σου βήματα. Είναι πολύ δύσκολο να επιχειρείς, να καινοτομείς και να πειραματίζεσαι αλλα παράλληλα να στερείσαι πόρων. Στη δική μας περίπτωση το πρόβλημα της χρηματοδότησης αντιμετωπίστηκε μέσω του προγράμματος «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα» του ΕΣΠΑ, με τη συνδρομή και του ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ-  μάλιστα ήμασταν μία από τις ελάχιστες στην Κεντρική Μακεδονία. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μας έδωσε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε την ιδέα μας και να την βάλουμε σε μία σειρά ώστε να καταστεί παραγωγική” επισημαίνει ο κ. Δήμου.  Αξιοποιώντας συνολικά τρία κοινοτικά προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ η εταιρεία επένδυσε 500.000 ευρώ σε μηχανολογικό εξοπλισμό και ετοιμάζεται να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή της.

 

Πηγή: http://www.makthes.gr/news/GR/reportage_S/reportage_C/Paragei_energeia_apo_gaidoyragkatha

Σχολιάστε