Εκδόθηκε η άδεια για τις Σκουριές

???????? ??????????? ?????????? ??????????? ????????????.jpgΕκδόθηκε χθες από την πολεοδομία Αρναίας η άδεια δόμησης για το εργοστάσιο εμπλουτισμού της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές. Η συγκεκριμένη εκκρεμότητα χρονολογείται από το 2013 και ήταν ένας εκ των βασικών λόγων της αναστολής των εργασιών στις Σκουριές.  Στο μεταξύ το κίνημα κατά του χρυσού επικρίνει την κυβέρνηση, ότι ένα χρόνο μετά δεν έχει λύσει το θέμα, στην κατεύθυνση της αναστολής της επένδυσης

Της Σοφίας Χριστοφορίδου
Πριν από ένα χρόνο ο τότε αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε ανακαλέσει την έγκριση της άδειας δόμησης του εργοστασίου, η Ελληνικός Χρυσός προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο με την 219/2016 απόφαση του ακύρωσε την ανάκληση της άδειας. Ενδεικτικό των καθυστερήσεων στην έκδοση αυτής της άδειας είναι ότι οι σχετικές εγκρίσεις από τις εφορείες αρχαιοτήτων και νεοτέρων μνημείων είχαν εκδοθεί από τον Ιούλιο του 2011, και οι άδειες από το δασαρχείο και τη διεύθυνση δασών από τον Απρίλιο του 2012. Υπενθυμίζεται ότι μετά τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις και παλινωδίες της κυβέρνησης γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα η εταιρεία είχε ανακοινώσει στις 12 Ιανουαρίου 2016 ότι αναστέλλει προσωρινά τις εργασίες στις Σκουριές. Η απόφαση αυτή οδήγησε στην ανεργία περί τα 500 άτομα που εργαζόταν είτε στην Ελληνικός Χρυσός είτε σε συνεργαζόμενους εργολάβους.  Πηγές από την πλευρά της Ελληνικός Χρυσός ανέφεραν στη «Μ» ότι η χθεσινή εξέλιξη με την έγκριση της πολεοδομικής άδειας δεν αρκεί για να εκκινήσει ξανά η επένδυση στις Σκουριές, αλλά ότι χρειάζεται να εκδοθούν όλες οι άδειες που απαιτούνται. «Δεν μπορούμε να προσλάβουμε ξανά κόσμο και να μπλοκάρουμε στην επόμενη άδεια ρουτίνας» ανέφεραν χαρακτηριστικά. Επιπλέον εκκρεμεί η έγκριση της τροποποιητικής τεχνικής μελέτης για τις κτιριακές υποδομές περιφερειακά του εργοστασίου. Η έγκριση αυτή θα πρέπει να δοθεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτη, ο οποίος μόλις προχθές εξαπέλυσε βαριές κατηγορίες προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Gold (μητρικής της Ελληνικός Χρυσός) Π. Ράιτ για σορτάρισμα της μετοχής της εταιρείας, χωρίς να παραθέσει περισσότερα στοιχεία. Κατά τον υπουργό η εταιρεία πιθανόν να θέλει να σταματήσει σε κάθε περίπτωση την επένδυσή της στην Ελλάδα και «να ρίξουν την ευθύνη στην ελληνική κυβέρνηση».
ΣΗΜΕΙΟ ΤΡΙΒΗΣ
ΚΑΙ Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ
Επιπλέον, το Δεκέμβριο 2015, η Ελληνικός Χρυσός υπέβαλε στο Υπουργείο όλα τα έγγραφα που είναι απαραίτητα για να λάβει την άδεια για την ανακατασκευή του μεταλλείου Ολυμπιάδος, η οποία πρέπει να εκδοθεί εντός 60 ημερών από την ημέρα υποβολής των εγγράφων σύμφωνα με την Ελληνική μεταλλευτική νομοθεσία. Η εταιρεία έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση που το Υπουργείο δεν εκδώσει την άδεια εγκατάστασης μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016, η Ελληνικός Χρυσός θα αναγκαστεί να αναστείλει όλες τις εργασίες κατασκευής και ανάπτυξης και στο Έργο της Ολυμπιάδας, όπου σήμερα απασχολούνται 500 εργαζόμενοι. Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε ότι έως το τέλος Μαρτίου το υπουργείο θα απαντήσει στο αίτημα για χορήγηση αδειών περαιτέρω ανάπτυξης των ορυχείων της Ελληνικός Χρυσός. «Εάν η εταιρεία συμμορφώνεται με τις περιβαλλοντικές και προγραμματικές δεσμεύσεις της, τότε η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει το σχέδιο που έχει εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς υπάρχει «συνέχεια στις αποφάσεις του κράτους», όπως ανέφερε.
ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ
Αυτή η «συνέχεια στις αποφάσεις του κράτους» όμως προκαλεί τις επικρίσεις του κινήματος κατά του χρυσού. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του SOS Xαλκιδική «η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι η διοίκηση δεν θα ασκείται με αναχρονιστικούς και φωτογραφικούς νόμους, εξακολουθεί όμως να επικαλείται μια νομιμότητα που βασίζεται σε τέτοιου είδους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων». Το κίνημα σημειώνει ότι «ένας χρόνος διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, και το θέμα δεν έχει λυθεί» και καλεί την κυβέρνηση «να επιδείξει πολιτική βούληση» και να νομοθετήσει «με γνώμονα την κοινωνική ευημερία και την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό δεν έχει συμβεί, γεγονός που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη Χαλκιδική και όλους εμάς». Σε αυτό το πλαίσιο το Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού διοργανώνει μια ακόμη πορεία διαμαρτυρίας, το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016, στις 11:30 π.μ με σημείο συγκέντρωσης τη ΧΑΝΘ.

3 σκέψεις σχετικά με το “Εκδόθηκε η άδεια για τις Σκουριές

  1. Βλ. σχετικό Δελτίο Τύπου του Δήμου Αριστοτέλη. Υπηρεσία του δήμου εξέδωσε την άδεια, ο δήμος καταγγέλλει την κυβέρνηση γιατί την υποχρέωσε να το κάνει και για έλλειψη πολιτικής βούλησης να σταματήσει την επένδυση. «Με αφορμή την έκδοση της άδειας δόμησης του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές Χαλκιδικής, ο Δήμος Αριστοτέλη
    -ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ τη στάση της κυβέρνησης για έλλειψη πολιτικής βούλησης για την οριστική διακοπή της επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Β. Α. Χαλκιδική, παρά τις προεκλογικές και μετεκλογικές δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις τόσο του ίδιου του πρωθυπουργού όσο και μελών της κυβέρνησης. Η αναγκαστική έκδοση της άδειας δόμησης του εργοστασίου εμπλουτισμού από την Πολεοδομία του Δήμου, είναι αποτέλεσμα της τραγικής ασυνέπειας λόγων και έργων μιας κυβέρνησης η οποία αρνήθηκε να αποκαταστήσει τη νομιμότητα καταργώντας ή τροποποιώντας τους νόμους και τις διατάξεις εκείνες που είχαν κατασκευάσει τα προηγούμενα χρόνια μια σκανδαλώδη, φωτογραφική και καταστροφική για το περιβάλλον «νομιμότητα», εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των «επενδυτών», από τον χουντικό Μεταλλευτικό Κώδικα μέχρι τον περίφημο Ν.4280/2014, τον «δασοκτόνο» όπως η ίδια η κυβέρνηση αποκαλούσε, στις διατάξεις του οποίου στηρίχθηκε η άδεια δόμησης. Στην ίδια λογική εντάσσεται και η μη αναπροσαρμογή της ΑΕΠΟ.
    -ΑΠΑΙΤΕΙ από την κυβέρνηση έστω και την ύστατη στιγμή να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην επιτρέψει την τμηματική αδειοδότηση ενός έργου που δημιουργεί τετελεσμένες καταστάσεις και καταστρέφει τμηματικά τον τόπο μας, τη στιγμή που έχουν διατυπωθεί καίριες ενστάσεις οι οποίες θέτουν εν αμφιβόλω την ολοκλήρωση του αποκαλούμενου «επενδυτικού σχεδίου».
    -ΔΗΛΩΝΕΙ ότι θα ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ, με ότι αυτό συνεπάγεται, τον αγώνα ενάντια στην επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Β. Α. Χαλκιδική που θα προκαλέσει μη αναστρέψιμες καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία εργαζόμενων, κατοίκων και επισκεπτών, στο γενικότερο περιβάλλον της περιοχής και σε όλες τις άλλες, πλην της μεταλλευτικής, δραστηριότητες των κατοίκων.
    -ΚΑΛΕΙ τους πολίτες, τις συλλογικότητες και τους πάσης μορφής θεσμικούς φορείς της ευρύτερης περιοχής και όλης της χώρας που στάθηκαν στο πλευρό των αγωνιζόμενων κατοίκων όλο το προηγούμενο διάστημα, να ενώσουν και πάλι τις δυνάμεις τους και να εντείνουν τον αγώνα ενάντια στη σχεδιαζόμενη καταστροφή της Χαλκιδικής και της Βόρειας Ελλάδας».
    Γρ. Επικοινωνίας & Δ. Σχέσεων
    Δήμου Αριστοτέλη

    Μου αρέσει!

  2. Και η απάντηση της εταιρείας: «Σε σχέση με την άδεια δόμησης του εργοστασίου εμπλουτισμού των Σκουριών, που εκδόθηκε από την Πολεοδομική Υπηρεσία Αρναίας την 24η Φεβρουαρίου 2016, η Eldorado Gold εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

    H Eldorado Gold επιβεβαιώνει ότι ως αποτέλεσμα της απόφασης #219/2016 του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ελλάδας για τον έλεγχο της νομιμότητας διοικητικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων, η Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική της Eldorado Gold στην Ελλάδα, έλαβε την άδεια δόμησης του εργοστασίου εμπλουτισμό στις Σκουριές (εδώ το σχετικό δελτίο τύπου της 02/03/2015). Η άδεια εκδόθηκε από την πολεοδομική Υπηρεσία του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής. Το έργο των Σκουριών ωστόσο, παραμένει υπό καθεστώς συντήρησης , δεδομένου ότι η εταιρεία αναμένει την έκδοση εντός των νόμιμων προθεσμιών των αδειών ρουτίνας που εκκρεμούν, οι οποίες είναι απολύτως απαραίτητες για την επαναλειτουργία του έργου» http://www.hellas-gold.com/press-room/news/211-anakoinosi-tis-eldorado-gold-sxetika-me-tin-adeia-domisis-tou-ergostasiou-emploutismou-stis-skouries

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε