Παιδικές βιβλιοθήκες για 10 με τόνο

Οκτώ παιδικές βιβλιοθήκες για περίπου 1.000 παιδιά, σε μια διαδρομή που καλύπτει 2.190 χιλιόμετρα στην ακριτική Ελλάδα. Εννέα χιλιάδες βιβλία, χαρισμένα από εκατοντάδες ανθρώπους. Όμως ο πιο σημαντικός αριθμός για την ομάδα εθελοντών “Δημοσιογράφοι σε Δράση” είναι το 10 με τόνο, ο “βαθμός” που έβαλε ο 9χρονος Ξενοφώντας, όταν αντίκρισε για πρώτη φορά την παιδική βιβλιοθήκη στο χωριό του, το Λιβάδι Ελασσόνας. 

????????????????????????????????????

«Δημοσιογράφοι σε Δράση» στο Αχλαδοχώρι

Η Μαρία από το Αχλαδοχώρι Σερρών είναι πολύ μικρή για να ξέρει ανάγνωση αλλά αυτό δεν είχε καμία σημασία. “Διάβαζε” μία μία τις σειρές, φτιάχνοντας το δικό της παραμύθι που θα το ζήλευε και ο Τριβιζάς. “Θα τον προσέχω σαν τα μάτια μου αυτόν τον χώρο” είπε ο Θανάσης στη μαμά του, την ημέρα των εγκαινίων της βιβλιοθήκης στο Βαρικό Φλώρινας. Τα παιδιά έμειναν ως αργά το βράδυ και ανυπομονούσαν να ανοίξει η βιβλιοθήκη την επομένη, κι ας ήταν πρωί Κυριακής. “Θα έρχομαι κάθε μέρα στη βιβλιοθήκη!” δήλωσε με σοβαρό ύφος που δεν σηκώνει αμφισβήτηση ο Αντώνης από τα Δίκαια του Έβρου.

Αφορμή για αυτή την όμορφη περιπέτεια ήταν η Κυριακή, ένα κορίτσι 14 χρονών που ζει σε ένα μικρό ακριτικό χωριό, και διανύει κάθε μέρα 35 χιλιόμετρα για να φτάσει στο κοντινότερο σχολείο, και τα Σάββατα, που έχει ελεύθερο χρόνο, κάνει την ίδια διαδρομή, προκειμένου να κατέβει στη βιβλιοθήκη της πόλης, για να διαβάσει βιβλία εκτός σχολικής ύλης.

Όλες οι “Κυριακές” που κοπιάζουν για όσα είναι αυτονόητα για τα παιδιά των πόλεων, όλες οι “Μαρίες” που μαθαίνουν να βουτάν στον μαγικό κόσμο του βιβλίου πριν καν μάθουν ανάγνωση και όλοι οι “Θανάσηδες” που αισθάνονται την βιβλιοθήκη σαν δεύτερο σπίτι τους, δικαιώνουν την προσπάθεια του δίκτυου εθελοντών δημοσιογράφων Journalists Acting.

 

Mouries1

H βιβλιοθήκη στις Μουριές

Ως δημοσιογράφοι ερχόμαστε σε επαφή με τοπικούς φορείς σε περιοχές με μεγάλες ανάγκες, αλλά και με επιχειρήσεις που διαθέτουν τα υλικά μέσα και με ενεργούς πολίτες που έχουν τη διάθεση προσφοράς. Σκεφτήκαμε λοιπόν να ενώσουμε δυνάμεις, για να αναπτύξουμε δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Έτσι γεννήθηκε το δίκτυο εθελοντών δημοσιογράφων Journalists Acting, που ως πρώτο στόχο έχει θέσει τη δημιουργία δέκα παιδικών βιβλιοθηκών σε ακριτικά και απομακρυσμένα χωριά της Ελλάδας.Μέχρι στιγμής η ομάδα έχει δημιουργήσει οκτώ πανέμορφες βιβλιοθήκες στην Κρανιά Γρεβενών, το Λιβάδι Ελασσόνας, τους Κουκλιούς Ιωαννίνων, τις Μουριές Κιλκίς, τους Μεταξάδες και τα Δίκαια Έβρου, το Βαρικό Φλώρινας και το Αχλαδοχώρι Σερρών. Μια διαδρομή στην ακριτική Ελλάδα, που αν την κάναμε μονομιάς από το ένα χωριό στο άλλο, θα κάλυπτε 2.190 χιλιόμετρα.

Τίποτα από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα χωρίς τους χορηγούς, που μεταμορφώνουν τις κλειδωμένες αίθουσες σχολείων και συλλόγων σε ανοιχτούς χώρους πολιτισμού, με πανέμορφη διακόσμηση, βιβλία, εκπαιδευτικά παιχνίδια και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Μέσα από αυτή την προσπάθεια είδαμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ανάγκη να νιώσουν ότι γίνονται συμμέτοχοι. Χρειάζονται απλώς μια παρότρυνση, μια μικρή ώθηση που θα τους κάνει να σηκωθούν από τον καναπέ, να αποχωριστούν τα βιβλία τους και να τα προσφέρουν σε παιδιά που ίσως δεν θα γνωρίσουν ποτέ. Η πιο όμορφη στιγμή για μας είναι όταν φτάνουμε στο χώρο της βιβλιοθήκης, λίγο πριν από τα εγκαίνια, κουβαλώντας τις κούτες με τα βιβλία. Συνήθως βρίσκουμε μαζεμένα τα πιτσιρίκια, που ανυπομονούν να βγάλουν τα βιβλία από τις κούτες, να τα ξεφυλλίσουν, να τα τακτοποιήσουν στα ράφια. Το μεγαλύτερο κέρδος είναι όταν βλέπουμε ότι οι βιβλιοθήκες μετατρέπονται σε ζωντανά κύτταρα πολιτισμού σε κάθε χωριό.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η βιβλιοθήκη στους Κουκλιούς

  • Τα μέλη του Δικτύου είναι (αλφαβητικά): Κάτια Γερακαρίτου// Μπάμπης Γιαννακίδης// Πέπη Γιούλτση // Αλεξάνδρα Γούτα // Νικόλ Καζαντζίδου // ‘Αννυ Καρολίδου // Αναστασία Καρυπίδου// Μαρία Κουζινοπούλου// Εύα Κουσιοπούλου// Αθανασία Μπίδιου//Ράνια Μπουμπουρή// Λίνα Μυλωνάκη// Σοφία Παπαδοπούλου// Εύη Σοφιανού// Βασίλης Τερζόπουλος// Αγγέλα Φωτοπούλου// Γεωργία Χατζηγεωργίου// Χαρούλα Χριστοδούλου// Σοφία Χριστοφορίδου

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ

Μπορεί η προσπάθεια βασίζεται στις προσφορές χορηγών (εκδοτικών οίκων, εταιρειών πληροφορικής κλπ) όμως τα  περισσότερα βιβλία προέρχονται από τις δωρεές πολιτών. Κάθε βιβλίο είναι για εμάς πολύτιμο. Χρειαζόμαστε βιβλία καινούρια ή μεταχειρισμένα σε πολύ καλή κατάσταση, κυρίως παιδικά και εφηβικά βιβλία, αλλά και βιβλία για ενήλικες, παραμύθια, μυθιστορήματα, εγκυκλοπαιδικά, επιστημονικής φαντασίας, κόμικς, σχολικά βοηθήματα, CD-ROM. Πολύ σύντομα πρόκειται να δημιουργηθεί η ένατη βιβλιοθήκη του Δίκτυου, στο Νευροκόπι Δράμας Όσοι ενδιαφέρονται να συνδράμουν την προσπάθεια της ομάδας “Δημοσιογράφοι σε Δράση” μπορούν να επικοινωνήσουν στέλνοντας mail στο journalistsacting@gmail.com

ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ

Την επίπλωση όλων των βιβλιοθηκών αναλαμβάνει η γνωστή αλυσίδα επίπλου ΙΚΕΑ του ομίλου Fourlis, ενώ τους υπολογιστές και το ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό προσφέρουν επιχειρήσεις μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), μεταξύ των οποίων οι εταιρείες MLS Πληροφορική, DOTSOFT AE και City College/University of Sheffield. Εκπαιδευτικά παιχνίδια προσφέρει η ΑS Company

Μέχρι στιγμής βιβλία πρόσφεραν οι εξής εκδοτικοί οίκοι και φορείς: Διάπλους, Ιανός, Καλέντη, Καστανιώτης, Κέδρος, Κέρκυρα, Λιβάνης, Μεταίχμιο, Μίνωας, Susaeta, Ψυχογιός, Ωκεανίδα και Kindersley (όμιλος Penguin), το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, η εφημερίδα “Μακεδονία”, ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, το  Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, οι εταιρείες Interlife Ασφαλιστική, Aquatherm Ελλάς ΑΒΕΕ, Όμιλος Αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδη,  οι μαθητές των σχολείων Ανατολία, Δημοτικό Τριλόφου, Δημοτικό Πυλαίας, το Social Welfare Club IB του Κολεγίου Ανατολία, σύλλογοι γονέων και εθελοντές που αγκάλιασαν την προσπάθεια.

Την προσπάθεια στήριξαν οι μη κερδοσκοπικοί φορείς «Δεσμός» και «Πνοή Ελπίδας», το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής και ο  Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος,  το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ) και η εταιρεία Αlumil του ομίλου Μυλωνά

 

Πληροφορίες στο:   www.journalistsacting.org

 

(Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Επιλογές», τεύχος Μαΐου)

Σχολιάστε